醫護健康

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

來了百佳一樣價,不過好多黃色

翡翠宮

回覆樓主:

兩個貼紙,知唔知有咩分別?

複式洋房

回覆樓主:

老爸日日亂放嘢,我就日日放工幫佢揾就嚟累死

翡翠宮

tabo2017 發表於 17-8-18 15:56

jm,真辛苦了
叫工人跟佢,睇佢放邊,爸要找時工人幫佢找出來得嗎?

翡翠宮

回覆樓主:

去了另間百佳靚好多,即買

翡翠宮

回覆樓主:

終於要買添寧夜用,藥房老闆都係話$59包

大宅

回覆樓主

JM, 加油, 你爸爸真係好風趣! 苦中一點甜

侯爵府

tabo2017 發表於 17-8-18 15:56
我爸床/椅也是上欄他走不到,不過,一發脾氣就說我們掉了他的東西!
這兩天也情緒也不穩。

今早又發脾氣(我叫工人整理我的東西時,他說工人掉了他的東西)。

我說: 妳成架輪椅/ 成個袋大大個,無人碰你的東西。

他說: 我d 相呢?

相一直在天台,無法拿出來"大"他。哈哈!他真聰明。

有心事,時時上來呻呻啦。不要谷在心啊!

祝福。

侯爵府

DetDog 發表於 17-8-18 17:11
JM, 加油, 你爸爸真係好風趣! 苦中一點甜
今晚回家,我叫他食埋生果。
他說: 有磅數限架!你話食就食?

我說: 你是馬?有磅數?

他說: 我騎馬架。 (我爸以前最愛賭馬仔)

侯爵府

MM2005 發表於 17-8-18 15:21
來了百佳一樣價,不過好多黃色
一間間超市。我發覺,近街市的百佳,東西又平又ok. 在大商場的,麻麻地。
我今晚630買雞,還沒到!近街市的百佳,每天準時430 返雞返豬肉的。

今日豬肉平,85折。

p.s. 妳買尿片好平!一包包買?成箱訂?

翡翠宮

hker 發表於 17-8-18 19:17
我爸床/椅也是上欄他走不到,不過,一發脾氣就說我們掉了他的東西!
這兩天也情緒也不穩。

得閒找定d相出來大番佢

翡翠宮

hker 發表於 17-8-18 19:19
今晚回家,我叫他食埋生果。
他說: 有磅數限架!你話食就食?

真的比你爸
他停留在賭馬時期。
下次入來前,我要拿穩手機先,真的一野笑到甩機

翡翠宮

hker 發表於 17-8-18 19:23
一間間超市。我發覺,近街市的百佳,東西又平又ok. 在大商場的,麻麻地。
我今晚630買雞,還沒到!近街市的 ...

是啊,平時買個間在商場都ok,今次去超唔靚,即去近街市個間,可能剛開箱完我好彩見到靚,
不過近街市的好細間一般早上中午好多人揀晒。
我在藥房就咁買的,不用訂,老闆平時只賣大碼,見我問得多,佢才入中碼,所以我唔使訂,唔使一下買咁多阻地方。
咁晚買雞咪好平囉?

翡翠宮

回覆樓主:

今日買了橙,同朋友講開,佢話買了酸酸地,
你買是酸或是甜甜地?
今日買的我即食一個,仲甜過上一次買。
我買橙時,路過的人幾次都話酸,唔好買

侯爵府

MM2005 發表於 17-8-18 20:33
今日買了橙,同朋友講開,佢話買了酸酸地,
你買是酸或是甜甜地?
今日買的我即食一個,仲甜過上一次買。
我不吃橙的,爸爸是用來慢磨橙汁,他一直不會投訴食物的!
係啊,他日日新鮮日日有創意架!笑死我。(但正常時,不言不語呆呆地)。

我只是日日吃西瓜,哈哈!長命健康的食物,從不來吃。(我姐姐時時叫我不要吃西瓜,傻傻地

翡翠宮

hker 發表於 17-8-18 21:05
我不吃橙的,爸爸是用來慢磨橙汁,他一直不會投訴食物的!
係啊,他日日新鮮日日有創意架!笑死我。 ...

你意思是酸或甜你爸照食
你不要日日食西瓜,好寒涼的,雪過的更寒

hker    發表於 17-8-18 21:20

侯爵府

MM2005 發表於 17-8-18 20:16
得閒找定d相出來大番佢
我份人很怪,不會為失去了的太傷心。
但,很快把一切也鎖上,沒勇氣去看。

昨晚在寵物那邊分享以前小狗的病,找回他們的舊相,百般滋味很難受!

所以,相簿只是搬屋時原封不動。根本沒有開過。我一點不想看!我寧看taobao.

往事巳成過去。越看越傷心,人又老錢又無,哈哈!

元朗鴨仔餐廳: (返老還童才開心的)

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我奶奶唔係同我住,但好多野幫佢跟進。屋企老爺同大伯、伯娘同6歲孫女住。佢一家排緊屋。日常多數伯娘幫手照顧。而家奶奶返6天日間中心。準備用社工建議排埋買位院舍。因為佢好多重病。而且越來越弱。坐輪椅身體肥胖。。。成45腰。。。勝在仲認到我哋同講野似鸚鵡。人一句佢一句同電視、升降機、醫院叫名佢又跟住講..!唔知好嬲定好笑。
我女2001年1月8日QE出世  

大宅

hker 發表於 17-8-18 21:20
我份人很怪,不會為失去了的太傷心。
但,很快把一切也鎖上,沒勇氣去看。
乜元朗有間咁嘅餐廳?
終於係錦記買咗梗米,原來同珍珠米唔同,不過,我媽咪唔係好鐘意食粥,要唸下點整俾佢食,HKer JM 嘅爸爸真可愛,又唔偏食,整俾佢食嘅人都會整得好開心

侯爵府

gloriap 發表於 17-8-18 22:09
我奶奶唔係同我住,但好多野幫佢跟進。屋企老爺同大伯、伯娘同6歲孫女住。佢一家排緊屋。日常多數伯娘幫手 ...
妳99 真的超級幸福,有妳及伯娘。親生女,也沒有那麼好!可能趕她走/不理她。
45 吋腰?暈!我媽生前也好肥的,幸好我工人及爸爸也是大力士。

我爸115 磅左右,我巳經覺得他好重了。我一個人去搞,搞不到。(我絕對比他肥

失智症的患者,有時真的好好笑的!只要,我們不要被怨恨盲了雙眼,總會有發現的。但,真的太多失智症患者有精神問題了。不搞好精神問題,我真的笑不出/沒法找到開心。

照顧失智症患者的前路,好像又灰又暗。A) 安老院,但心理關口很難過 B)居家安老,但困難重,身心皆疲

A B 一樣是很艱難的事,所以,人生有一刻的"甜",要好好記下來。

首頁

尾頁

跳至