醫護健康

跳至

首頁

尾頁

大宅

bb呢幾日塊面珠好紅, 濕疹好大範圍, 醫生之前開咗呢支cream俾我餵人奶時搽濕疹, 佢話過好mild bb都用得, 請問有無jm知道係咪真係bb都用得?

大宅

呢隻係抗生素加類固醇. 我之前睇兒科醫生都有開呢隻.

喺搽呢隻之前, 我B已經用咗成個月(每五日停一停)類固醇, 搽到呢支時, 唔知係呢支無料到定我B已經搽類固醇搽到無效, 呢支搽咗超過一星期都退唔到啲疹. 之後我咁啱搵到一隻cream 夾我阿B. 就無再用類固醇. 雖然仲係有發濕疹, 但我堅持唔用類固醇lu.

大宅

Cathythemom 發表於 17-9-4 13:09
呢隻係抗生素加類固醇. 我之前睇兒科醫生都有開呢隻.

喺搽呢隻之前, 我B已經用咗成個月(每五日停一停)類 ...

請問可以話我知你後來搵到邊隻cream搽好bb濕疹?

大宅

akiki_bobo 發表於 17-9-4 13:50
請問可以話我知你後來搵到邊隻cream搽好bb濕疹?

唔叫搽好咗, 但起碼唔再好似當初咁爆到控制唔到係咁出水.

我搽california baby calendula cream 同calming cream, Little innoscents intensive soothing cream.

有幾隻係因為唔知點解唔同部位搽一樣既cream 效果不同, 所以我又試多幾隻cream.

另外, 有時爛屁屁搽california baby calendula cream 或little innoscents intensive soothing cream會傷口癒合得快好多.

宜家我唔想搽化學嘢, 重要搵啲天然的. 有時真係好乾好爛既時候, 我就搽完天然cream上再補一層醫生俾既豬油膏, 等佢keep 得耐啲.

首頁

尾頁

跳至