論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

姐姐做咗一年唔偷做錯肯認,有基本信任,聲稱屋企有人過身要請全村人食飯(似解穢酒),要借3千,但呢版未見過有jm分享咁嘅原因,唔知有冇借過錢俾姐姐的過來人,係扣糧定係照出糧後姐姐還錢?有還嘅之後又有冇再借?我家姐姐話會還,見其他人都話唔好信姐姐講嘅嘢,我豪俾佢,預咗佢唔還。
9月更新:上個月話聖誕返菲,事隔一個月,今晚又講想問銀行借2萬,都唔知係咪諗住借完著草,真係冇眼睇。連續幾日佢講咗啲家人有關嘅原因,點解想借咁多錢,我亦分享我嘅意見,今日賣口乖,先讚我好人跟住又問我借5千,問佢點解唔係2萬,佢答2萬唔係港元,如果我借俾佢,佢唔洗還息俾銀行,呢個係事實,我知,心諗如佢著草我唔會搵到佢,佢全數唔洗還添;打算俾一半,如完全唔借俾佢,佢家人係咪我人質?但仲有成年先完約,佢咪日日黑面?你哋話點好?

大宅

juanmc 發表於 17-8-18 23:19
一年貨菲唔偷唔整爛野,屋企有人過身要請全村人食飯(似解穢酒),但呢度未見過咁嘅原因,有冇借過錢俾姐姐 ...

唔理佢乜原因啦,入職時有冇講過話唔借?冇就依家快啲講啦。 再講,我唔知你工人要借幾多,或怎樣還錢。不過僱主唔可以扣每期工資多過1/4既糧。多過係犯法。

男爵府

vitatio 發表於 17-8-18 23:43

唔理佢乜原因啦,入職時有冇講過話唔借?冇就依家快啲講啦 ...
一來開工第二日已經講過唔借錢嘅規舉,佢仲大聲答i understand. I know.當佢貴人善忙啦,個數俾得起,一年除左傲慢(合約冇話唔可以有),咁其他嘢過得去就算,當bonus醒佢,唔會扣糧做犯法嘢,你諗遠咗啲,anyway thx。

男爵府

已更新帖#1,點好?

子爵府

juanmc 發表於 17-9-22 01:36
已更新帖#1,點好?
好鬼煩!
日日諗,住點樣借錢

上次借$3000 還咗未?

我覺得似係債冚債,係咪外面財仔條斁還唔掂!

借$5000,佢有冇話如何還俾你,還款計畫?

子爵府

*外面條財仔數……

子爵府

BK Milk勳章

juanmc 發表於 17-8-18 23:19
姐姐做咗一年唔偷做錯肯認,有基本信任,聲稱屋企有人過身要請全村人食飯(似解穢酒),要借3千,但呢版未 ...

聖誕機票超級貴,佢自費,你叫佢改淡季番,又慳好多啦。

你平時睇佢會唔會好大洗(常買衫,買鞋...)? 做左一年,我只會借2-3千(睇係你經濟能力)。

你可以話小朋友剛開學,用左好多錢等等借口,話自己冇錢借。

男爵府

細姐姐 發表於 17-9-22 03:12
好鬼煩!
日日諗,住點樣借錢
啱啱先借完還到唔會即刻又借,睇下個月點先

子爵府

回覆樓主

講真,直接叫佢去借財務喇,邊有咁多錢借比佢呀,我剛剛個工人上工幾日問我借$2000,我即刻叫佢自己出去借

男爵府

chichiho 發表於 17-9-22 09:33
講真,直接叫佢去借財務喇,邊有咁多錢借比佢呀,我剛剛個工人上工幾日問我借$2000,我即刻叫佢自己出去借
...
你可以睇上面,我個上工都有問,當時冇借,做咗一年我至考慮鬆手

大宅

chichiho 發表於 17-9-22 09:33
...
最後有無出去借?我都驚我個菲會唔聲唔聲嚇你一驚....
近兩個月郁啲d就話想睇醫生....下下講到好似好嚴重咁..咩眼前一黑, 咩下腹有舊野頂住既感覺, 全身都覺得痛...唉....

男爵府

bbchu15 發表於 17-9-22 14:49
最後有無出去借?我都驚我個菲會唔聲唔聲嚇你一驚....
近兩個月郁啲d就話想睇醫生....下下講到好似好嚴重咁. ...
你個唔想做多啲

大宅

回覆樓主:

點解一定要借?
我印姐第一日上工
家規:偷借即炒

我從來唔覺得要借錢比工人
要借拒絕就可以

我有同姐姐講,唔好以為返去走數就可以,我姐姐就話有朋友喺印尼就係走數比人捉佐去,屋都燒埋
同埋我有講,你借佐比人追數淋油嗰啲會嚇親我屋企人,所以借我就炒

我都唔會借,見佢眼濕濕都唔會問,又幫唔到,問咩?

男爵府

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主

唔借,三千港幣兌返菲律賓錢算好多,死人唔駛用咁多錢吧!

男爵府

我可能係少數借嘅人,借咗一部分,唔係借足,以前間中煮早餐,而家差唔多日日自動煮,又要洗多咗嘢,以前有啲衫過夜唔洗,而家洗晒晾埋,似番個幫手。

禁止訪問

伯爵府

你想借就借啦,
我以前個個星期都借俾已炒果個工人,
我上個月炒果個只問我借過一次,
因佢俾人偷銀包冇咗身份証,
所以借俾佢。

子爵府

回覆 juanmc 的帖子

我姐姐都問過我借2萬, 我話我D錢放晒落去供讀書基金, 無錢借比佢.
之後佢會間唔中話阿爸病要借1千幾百... 唔過一個月我就當提前出糧比佢.. 但要佢簽收證明已出左一部份的糧. 下次正式出糧直接扣回上次借的金額.

男爵府

AWma 發表於 17-10-3 12:27
回覆 juanmc 的帖子

我姐姐都問過我借2萬, 我話我D錢放晒落去供讀書基金, 無錢借比佢.
好多謝你分享,咁仲做緊?隔幾耐再借?

水晶宮

littlefafa 發表於 17-9-23 02:11
點解一定要借?
我印姐第一日上工
家規:偷借即炒

請問所謂“偷借即炒”, 係咪可以列係合約, 及因呢d原因炒個工人, 唔需要補一個月薪金?
天空之城, 快樂之地

首頁

尾頁

跳至