在職全職

跳至

首頁

尾頁

洋房

各位在職媽媽有沒有考慮過做全職媽媽?如果目前沒有經濟壓力會否繼續工作?

別墅

如果完全無經濟壓力,我會選擇陪佢地成長,因為機會只得一次

別墅

Jenny20170531 發表於 17-8-18 23:38
各位在職媽媽有沒有考慮過做全職媽媽?如果目前沒有經濟壓力會否繼續工作?
...

無經濟压力,緊喺全職湊仔嘞。我返工都掛住屋企仔女,坦白講做野成日心不在焉

珍珠宮

回覆樓主:

無考慮過轉全職媽媽,唔做野少左份糧好無安全感,又會好易和老公為錢鬧交。

複式洋房

我都想做全職媽媽,但少一份收入就差好遠。
如果經濟唔係問題,陪小朋友成長梗係好啦

公爵府

回覆樓主:

完全冇經濟壓力,我都想睇住個仔成長,可以揾份輕鬆嘅工

禁止訪問

翡翠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

冇諗過,主婦生活唔啱我

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主

我開頭都以為主婦生活,我做唔來。
但原來係無我想象中甘難。

如果無經濟負擔,我會選做全職主婦
詩篇32:7
你是我藏身之處,你必保佑我脫離苦難,以得救的樂歌四面環繞我。

26/10/2014 5W4D 0.6cm 胎襄
16/09/2014 Bingo

08/06/2013 出世拉
28/11/2012 11W4D 4.99cm Oscar 1.98mm
23/11/2012 10W6D 3.95cm BB跳杻腰舞
10/

子爵府

想問下樓上各位小朋友边個湊?姐姐信唔過。老人又湊唔到

複式洋房

回覆樓主:

我都覺得冇咗一份糧,冇咗安全感,我以前份工時間長,而家都會轉份時間短嘅工作,唔做嘢,好怕同社會脫節,其實我覺得可以攞個平衡嘅

水晶宮

回覆樓主

唔會唔返工!
我覺得有自己工作可以令自己抽身,唔駛將所有精神都放落個囡度!

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

如果冇經濟壓力,當然會揀FTM 。
就算轉半職/ PT 都好。
唔洗成日煩要請假, 唔洗煩個仔俾邊個湊......
EVEN 俾了錢, 人家都唔未必樂意湊, 各人有各人難題, 唔怪得人, 只能怪自己能力太小。
Childhood is journey, not a race.

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我享受返工GE時間, 返工先有私人時間, 又多份錢用, 做全職媽媽全副精神同時間放晒落屋企同小朋友度, 我覺得辛苦過返工。
利申:我份工係比較自由, 可遲到早退, 隨時請假的。

複式洋房

找份輕鬆工最好。自己可經濟獨立,又唔洗全副精神集中bb.

同埋ftm個世界會很細,自信心會很低

利申:ftm now,計劃請工人後復出職場

公爵府

2monkeysmom 發表於 17-8-22 00:03
如果完全無經濟壓力,我會選擇陪佢地成長,因為機會只得一次

我都係,但係經濟唔得,一個人揾食養頂唔緊

複式洋房

我都好想做全職媽媽,可以比多D時間小朋友,好似D playgroup咁,想同小朋友上都要搵星期六、日

洋房

利申,未結婚,未生小朋友
全唔全職可能真係要到時先知,但我唔想完全無收入,買咩都要攤大手板問老公攞錢,等佢批准,所以依家自己創業,自己有份收入,將來先有得揀FT/PT

男爵府

Jenny20170531 發表於 17-8-18 23:38
...

我最近都有呢個煩惱!剛知道有左第二胎,家中長輩表示兩個小朋友湊唔掂,咁我地得兩個方法,一係請工人,一係就我辭職做ftm,我老公就傾向想我生左細b就辭職做ftm,如果唔大洗其實經濟方面冇問題,雖然老公好想我做ftm,但我好擔心做ftm會好辛苦,冇哂私人時間,同社會脫節,冇收入冇地位(我老公會繼續對我好,但佢既屋企人一定唔會對我好),一打二會好攰(我本身生完大b已經成日周身骨痛),壓力又大…… 我擔心自己應付唔到…… 我老公就覺得我好賢妻良母型,應該可以做得好好,但都俾我自己決定,咁我宜家仲可以考慮多半年,細b出世前要決定請唔請工人

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

EudyptulaMinor 發表於 17-9-25 13:14
我最近都有呢個煩惱!剛知道有左第二胎,家中長輩表示兩個小朋友湊唔掂,咁我地得兩個方法,一係請工人, ...
我情況同你差不多,大仔係婆婆湊,有左細b時決定請工人,因自己知道湊一個已經唔容易,做ftm湊兩個我應該會發癲。 如果你份工唔算太辛苦,放左工返黎, 同放假都有親子時間的話, 請工人係輕鬆好多, 因為所有家務有工人處理,我而家放工返到屋企就係跟下大仔(小學)d功課,食完晚飯我同c6就會同兩個仔玩,放假又會陪住佢地,我覺得親子時間好足夠,仲唔使做家務。

首頁

尾頁

跳至