用戶登入

找回密碼 | 註冊

強烈季候風信號現正生效 - 資料由天文台提供
20oC.94%

義工

爸爸專區 今日: 1|主題: 16124

幾年車先換車?

複式洋房

國民生產總值:107

BKXmas勳章

而家揸緊07年車,但始終座住一家大細,都驚驚架車晤穩陣

各位爸爸覺得架車要幾多年要換呀?

王國熱話
係咪真係要行到呢一步?
免費動物傳心
大家喜欢什么狗狗
自種貓草

複式洋房

國民生產總值:156

有D人6年就換, 因為唔使煩驗車.

複式洋房

國民生產總值:107

BKXmas勳章

六年換因爲買新車
如果安全考慮呢?

男爵府

國民生產總值:5644

BKXmas勳章

mansinsan 發表於 17-8-19 00:46
六年換因爲買新車
如果安全考慮呢?
保養良好, 定期更換消耗品, 10幾年車都冇問題的, 如果怕保養煩, 咪換架新淨易手囉, 揸兩三年又可以換, 冇新車蝕咁多

大宅

國民生產總值:2517

BKXmas勳章

回覆樓主:

我揸09年車,今曰剛驗完車,乜事都無,上年今年都一Take pass

平時,無乜特別保養,只係換偈油,風格嗰D

我諗住揸都佢行唔郁先換車

大宅

國民生產總值:2819

BKXmas勳章

我朋友97年買新車揸到今年都揸左廿年
今年因為有零件損耗要換但已經好難搵先決定換車

bubu-fafa    發表於 17-9-6 20:07

複式洋房

如果保養得好, 揸二三十年都得, 不過買零件問題, 一般都要訂或買2手件. 安唔安全好難講, 有時係街見到新車都伯會跪低, 當然新車跪低機會比舊車低. 換唔換車有時係經濟考慮, 舊車每年維修費用同一架新車的車價減值差唔多. 所以如果你唔係追求新款新技術, 又想儲D錢, 咪揸住先. 每個人情況唔同.

大宅

國民生產總值:1481

BKXmas勳章

Giantbaby 發表於 17-8-20 09:09
如果保養得好, 揸二三十年都得, 不過買零件問題, 一般都要訂或買2手件. 安唔安全好難講, 有時係街見到新車 ...

同意。現在還有不小97-98出廠的七人車在街上跑。

珍珠宮

國民生產總值:30795

BKXmas勳章

回覆樓主

冇事冇幹架車根本吾應該換,每年驗車前都會換晒損耗品,好睇你點保養。新年份既車,吾代表冇問題. 好多壞電子野,sensor, 同波箱。

複式洋房

每人考慮不同, 有D人要環保, 所以唔行得先換, 有D鐘意玩舊車, 30年都唔換, 有D鐘意新款, 所以2, 3年換, 樓主要安全, 唔知幾時換. 其實而家超過六年車要每年驗, 驗車主要驗安全嘢, 迫力, 底擔等, 如果你唔PASS, 按要求整反好,可以一直用. 至於有D零件好似SENSOR等突然壞, 行行下跪低, 新車舊車都估計唔到幾時出現.

珊瑚宮

國民生產總值:101797

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BKXmas勳章

回覆樓主

想換就換,如果成日壞都會換。否則唔想換,揀新車都好煩,又未必好用。

複式洋房

國民生產總值:370

呢十幾年來, 安全設備上無咩大突破。 我指既大突破, 係... 例如: 90年代初, 開始有司機位airbag, 90年代中, 有埋乘客位airbag, 70年代末, 前座安全帶成為標準設備, 80年代中, 開始有埋後坐安全帶, 2000年後, 陸續加入更多側撞curtain aribag等等... 但係2007年到而家, 真係唔覺多左咩安全設備... 樓主不如留意吓機件保養, 例如: 你知唔知壞左避震可以令你轉唔到彎炒車? 迫力泵漏氣、迫力喉漏油, 可以令你識快唔識停? 不過, 一般來講, 當代日本車, 15-20年一定ok, 歐洲車就考你耐性, 始終多野壞零件貴, 不過用20年一樣無問題! 一架車打柴, 會製造好大量垃圾架! 為下一代著想吓 (身痕想玩新款另計)

民房

國民生產總值:11

回覆樓主

想問下如果車頭蓋轉左顏色,驗車會唔會唔通過?

別墅

國民生產總值:832

有錢就換

男爵府

國民生產總值:7212

BKXmas勳章

回覆樓主

好似講緊T字車,貴得黎又好似唔係幾安全,見撞親都杰達達tot 埋架車

大宅

國民生產總值:1881

BKXmas勳章

回覆樓主

有錢身痕先換

複式洋房

國民生產總值:433

BKXmas勳章

好睇自己啦,有錢咪換囉,自己部JAZZ揸左13年都未換,因為新車貴,2手又驚手尾長

大宅

國民生產總值:2517

BKXmas勳章

我都揸緊09年車, 好似開始多問題出現. 車胎, 電池etc

洋房

國民生產總值:60

nf501 發表於 17-9-20 16:18
好睇自己啦,有錢咪換囉,自己部JAZZ揸左13年都未換,因為新車貴,2手又驚手尾長 ...

想換咪搵個藉口換

大宅

國民生產總值:1898

BKXmas勳章

回覆 hamsubbb 的帖子

好多野over 7年 就有小問題, 電池, 雜音, 膠邊老化, 水潑膠, 車呔等。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎