用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

自由講場 今日: 711|主題: 928466

無良僱主迫死菲傭

男爵府

國民生產總值:6632

http://s.nextmedia.com/realtime/a.php?i=20170818&s=10829391&a=57098670
【販運人口】28歲菲傭深圳墮樓亡 O記拘香港僱主

男爵府

國民生產總值:6632

回覆樓主

點解係交由有組織罪案及三合會調查科(O記)去調查呢?莫非僱主係黑社會?不過,工人姐姐隻身來香港打工離鄉別井已經好慘,仲要喺大陸禁錮佢真係冇陰功啦!

子爵府

國民生產總值:10040

BKXmas勳章

回覆樓主:

慘!

珍珠宮

國民生產總值:35115

BKXmas勳章

個僱主咁衰,拉佢地啦

別墅

國民生產總值:557

BKXmas勳章

回覆樓主:

個顧主真係好衰
一開始仲拒絕同工人姐姐家屬接觸
人地個女離鄉別井黎香港做野,無左條命,家人一定好傷心,好想知發生咩事。

伯爵府

國民生產總值:16628

BKXmas勳章

missbabydior 發表於 17-8-19 01:09
點解係交由有組織罪案及三合會調查科(O記)去調查呢?莫非僱主係黑社會?不過,工人姐姐隻身來香港打 ...

因為涉及安排非法工作。個傭人係嚟香港工作,必須同僱主同住係合約上地址為僱主服務,但依家被安排入大陸為其他人工作,係犯法,仲死埋......

大宅

國民生產總值:4170

BKXmas勳章

之前咪話大陸$15000 搶工人既。係大陸,乜都可以發生,真係死左都唔知。

珍珠宮

國民生產總值:38412

BKXmas勳章

回覆樓主:

其實d 僱主一家幾口外遊帶埋工人去, 個工人同行是否視為工作, 真係灰色地帶!

d 僱主唔諗下是否黑工及保險包唔包

珍珠宮

國民生產總值:32297

開心吸收勳章 雞年勳章 2017勳章 BKXmas勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章 2017媽媽節

回覆樓主

RIP.

希望兩個衰人快啲定罪坐牢

琥珀宮

國民生產總值:163505

開心吸收勳章 2017勳章 BKXmas勳章 畀面勳章 2017媽媽節

missbabydior 發表於 17-8-19 01:07
http://s.nextmedia.com/realtime/a.php?i=20170818&s=10829391&a=57098670
【販運人口】28歲菲傭深圳墮樓 ...

子爵府

國民生產總值:14618

FRISO飲奶勳章 BKXmas勳章

回覆樓主:

2個衰僱主

公爵府

國民生產總值:26908

BKXmas勳章

missbabydior 發表於 17-8-19 01:09
點解係交由有組織罪案及三合會調查科(O記)去調查呢?莫非僱主係黑社會?不過,工人姐姐隻身來香港打 ...

懷疑佢地帶菲傭返去比人用自己收錢

大宅

國民生產總值:1451

BKXmas勳章

Wonderlady 發表於 17-8-19 06:57
之前咪話大陸$15000 搶工人既。係大陸,乜都可以發生,真係死左都唔知。

係呀。 冇得上社交網,冇好似香港既勞工處保障佢哋,大陸地方咁大,真係消失咗冇人會知

男爵府

國民生產總值:5915

BKXmas勳章

上次同個內地人傾,我話香港傳大陸會用HK$15000請菲傭,佢話未落實,佢哋嗰邊都係傳¥7000-¥8000。

男爵府

國民生產總值:5566

ILLUMA Inspired by Nature勳章 BKXmas勳章

所以我第一個諗既係15000係唔係真係存在先?
有15000 但係大陸係咩保障都無.....

無法律可依 又危險

侯爵府

國民生產總值:20816

開心吸收勳章 2017勳章 BKXmas勳章

可能販運人口同黑社會有關

珍珠宮

國民生產總值:42579

畀面勳章 BKXmas勳章

hagupit 發表於 17-8-19 09:44
上次同個內地人傾,我話香港傳大陸會用HK$15000請菲傭,佢話未落實,佢哋嗰邊都係傳¥7000-¥8000。
...

北京上海等一線大城市都可以用正常中介途徑請菲姐,人工八千人仔,使鬼用萬五搶人咩勞工保障就梗係唔及香港啦!

珍珠宮

國民生產總值:42579

畀面勳章 BKXmas勳章

bambix 發表於 17-8-19 03:23
個顧主真係好衰
一開始仲拒絕同工人姐姐家屬接觸
人地個女離鄉別井黎香港做野,無左條命,家人一定好傷心, ...

係香港都叫多D同鄉,返大陸雞同鴨講,孤立無援之下尋死......好慘!

珍珠宮

國民生產總值:38412

BKXmas勳章

vitatio 發表於 17-8-19 09:23
係呀。 冇得上社交網,冇好似香港既勞工處保障佢哋,大陸地方咁大,真係消失咗冇人會知
...

1) 淨係上唔到fb呢一樣, d 菲傭已經唔得啦。

2) 大把大陸人月入都冇萬五, 会肯比呢個價請菲傭仲要包食包住??

侯爵府

國民生產總值:20155

BKXmas勳章

vitatio 發表於 17-8-19 09:23
...

咪係,在大6打工真的好危!點似香港咁free,我家姐姐可以成日上FB的,她的親朋戚友一定知她安全!
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎