用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

產前產後 今日: 3|主題: 238899

引產後問題

大宅

國民生產總值:1032

BKXmas勳章

想問下引產後應該即時先睇中醫幫手清惡露/完晒惡露先睇中醫幫手調經?
另外,如果想照下仲有無殘餘組織在子宮內,應該出院後幾時去搵西醫照超聲波?我又想check埋內膜厚度,是否可以同時check埋?

大宅

國民生產總值:1107

BKXmas勳章

雖然唔知小產同引產一唔一樣~
我係小產, 自然排出, 因為怕排唔哂, 都有食藥排
我出院第2日去左睇中醫, 中醫會因應你個陣既情況開藥比你~
因為醫院應該會約你14日後去覆診,
我係差不多排完就book左私家診所照一次超聲波
再返去政府照多次陰照.

男爵府

國民生產總值:8407

BKXmas勳章

karytse90121 發表於 17-8-19 10:18
雖然唔知小產同引產一唔一樣~
我係小產, 自然排出, 因為怕排唔哂, 都有食藥排
我出院第2日去左睇中醫, 中醫 ...

我前日都不幸小產,想問下坐月係咪要坐一個月?同平時坐月一樣調理?

大宅

BKXmas勳章

kathyyu312 發表於 17-8-27 13:57
我前日都不幸小產,想問下坐月係咪要坐一個月?同平時坐月一樣調理?
乖乖請假1星期, 係屋企休息左先:)最好去搵個中醫把個平安脈, 個心都會定D~
KEEP住保持輕鬆, D惡露先會流得清架
政府應該會約你14日後再去照陰超, 我會建議你最好去搵個私家婦科check左先去~

飲食方面:
一定係離不開木耳蒸雞﹑梅菜肉餅﹑烚菜心﹑蒸魚
飲既一定要熱水
未去完惡露, 都唔好太補呀~ 例如紅早水呀,花膠湯個d

我已經過左一個月, 我係去完惡露後, 因為我無乜時間煲湯, 所以去買坊間既滴雞精:)
當然, 我每個星期都會飲1次自己煲既花膠嚮螺湯, 呢個係滋陰架~

有d咩都可以pm我問~

記得呀:) 保持樂觀, 今次唔得就下次, 身體健康最緊要呀!

男爵府

BKXmas勳章

karytse90121 發表於 17-8-27 20:40
乖乖請假1星期, 係屋企休息左先:)最好去搵個中醫把個平安脈, 個心都會定D~
KEEP住保持輕鬆, D惡露先會流得 ...

好詳細丫,五該你!當聽到個消息真是接受五到,我有二個女都係好順利甘出世,無諗到第三胎會發生呢件事。
我想問下你飲邊個雞精滴?我睇過下王朝同田原香,屋企人要反工,我要湊二個女,真是無時間可以好好調理,都有諗過每日早上雞精滴,送完女反學先買料煲下湯。
甘我係咪要坐一個月?同平時坐月一樣?
祝福你快點復原,小天使從頭你懷抱。

大宅

BKXmas勳章

kathyyu312 發表於 17-8-28 10:19
好詳細丫,五該你!當聽到個消息真是接受五到,我有二個女都係好順利甘出世,無諗到第三胎會發生呢件事。
...
你已經好幸福,有2個小天使(´▽`)
我係飲田原香,因為我係台灣讀書返黎,知道市面上得田原香有健康食品標籤,我知係台灣拎呢個標籤係勁難!所以我就揀左佢。但我係飲原味ga ja,因為我係有配合中藥去調理。

我係坐左小月1個月,但放假只有一個星期,全部都係慢動作,食熱野,飲熱水。
仲買左薑ge洗頭水同沐浴露,我知一定無用薑水好,但好過無先(._.)
記得,唔好拎重野!!

take care(^_-)

男爵府

BKXmas勳章

karytse90121 發表於 17-8-28 10:43
你已經好幸福,有2個小天使(´▽`)
我係飲田原香,因為我係台灣讀書返黎,知道市面上得田原香有健康食品標 ...

多謝你!你個小天使好快反黎

甘你一星期後照反工?甘你點坐月?我都係買左oio果度薑洗頭水同冲涼液乍,試過叫老公煲,但他成日好夜反,有薑洗澡好過無我都甘認為。我都買田原香啦,有曬認證應該好d

大宅

BKXmas勳章

kathyyu312 發表於 17-8-28 13:18
多謝你!你個小天使好快反黎

甘你一星期後照反工?甘你點坐月?我都係買左oio果度薑洗頭水同冲涼 ...
我揀左1個星期後返工, 因為得1個係屋企真係會胡思亂想 :(如果真正坐月, 至少會有得餵奶呀MA~~

田原香會有團購架, 多數會有82折~85折** 你可以上網望下~

有樣野我忘記提你呀!!
要著長褲呀!!!記住呀!!!!!乖呀:)

大宅

國民生產總值:2301

BKXmas勳章

karytse90121 發表於 17-8-27 20:40
KEEP住保持輕鬆, D惡露先會流得 ...

請問滴雞精幾時可以開始飲呢?

洋房

國民生產總值:32

BKXmas勳章

回覆樓主

剛兩星期前小產,想問惡露即是血對嗎?我上星期四已經冇再流血,現在睇緊中醫,因為有感冒未清,仲未飲得補品住

大宅

BKXmas勳章

luluboy 發表於 17-9-1 16:41
請問滴雞精幾時可以開始飲呢?
我會建議返, 係惡露完左先好做任何補既動作:)
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎