用戶登入

找回密碼 | 註冊

19oC.79%

義工

少年成長 今日: 7|主題: 1277

常同中一囝有磨擦

男爵府

國民生產總值:8694

BKXmas勳章

我應自己教導無方。至另个囝对我態度甚差,講2句顶10句。跟本吾可能平心静氣溝通!重之我講咩都吾入耳!係呢个暑假有吾少衝突!我好累!好想送走佢去外國寄宿,係咪对大家都好d?定害再佢?我真好無奈!!

王國熱話
請問依家用咩方法買迪迪尼年票最平
有冇人去露營?
親子好去處 - 零至低洗費
沙頭角農莊

大宅

國民生產總值:2771

BKXmas勳章

你送個仔去外國讀書....你似在逃避責任.

你個仔, 願唔願意先? 唔願意, 就甘送佢走, 你肯定佢唔會學壞? 教仔責任, 始終係父母, 老師係唔會幫你教返好, especially overseas school . 再講, 你仔英文溝通 ok or not ? 唔ok , 仲慘...個邊外國同學, 一定唔會理你. 理你個d , 都係黃皮膚, 你唔好以為佢地會講英文...

你就甘送佢走..你地既關係唔會好過而家...

其實, 暑假, 大家無咗"成績"上既壓力...應該關係會好咗..如果關係甘差, 你地有無寫紙溝通 ? or whatapps 溝通 ? 你再問自己有幾了解自己個仔..佢有咩問題, 另到大家溝通唔到? 你係咪咩鬼都ban 你個仔? or 鬧咗先?

男爵府

BKXmas勳章

回覆樓主:

佢超级想到外國讀書。佢觉得冇香港咁辛苦,可能聪到自己表兄弟及見到佢地係学校生活好多姿多彩。其實有边个父母想自己子女咁细離開生活。

大宅

國民生產總值:3530

BKXmas勳章

KATRINE 發表於 17-8-19 13:22
我應自己教導無方。至另个囝对我態度甚差,講2句顶10句。跟本吾可能平心静氣溝通!重之我講咩都吾入耳!係 ...

我有時都在想,如果送走左可能真係輕鬆好多

大宅

國民生產總值:2771

BKXmas勳章

大家千其唔好甘諗..送佢走..好似大家都輕鬆咗..表面姐( 正所謂你睇佢好, 佢睇你好)

內裡既掛念, 有邊個知? ( 但如你所講, 一家人去外國生活, 又唔同啦.. 最少, 你可睇住你仔女, 有咩唔妥, 即時幫助 )

如果你仔女,好independent , 自己識諗, 讀書方便個底打得好(英文) , 又會自動波去讀..你都可放心....

但如怕羞, 個底唔好... 其實你都係度博....外國讀書..外國小朋友, 更係Ok 啦. 但對我地唔係1st language 既.. 其實係辛苦架....你諗諗, 一黎亞sir .. bla bla bla , 講得好快英文, 你跟唔到... 1 ) 又係用英文問亞sir.. 如你聽唔明.. 都好慘... 2) 借同學Note 抄.. 但d 外國人.. 其實唔興借你抄...長始下去, 甘讀法, 可想而知, 考試成績, 好彩既一般....唔想考到甘差, 姐係你要用課餘時間, 溫返你聽唔明既野= 自修.... 但如果, 識甘諗... 香港讀書都唔係唔太差, 個底都有返甘上下....只要勤力d uni grad 唔難既

我在外地讀咗7年..眼見有好勤力既香港人. 考上好好既大學.. 有d 讀唔到, 掛住玩, 拍拖, 仲用學費去gamble . 最尾都讀唔到大學... 睇你有幾多$$ 可唔可以博一博

大宅

國民生產總值:1269

BKXmas勳章 親子王國15週年勳章

摩擦係因為大家個「圈子」大量交疊,就好似有 d 人可以做朋友,但係就唔可以一齊住。又好似 62 99 咁,平日登門見面就相處到,但係一齊住就出事。本身細個冇咁多主見,慢慢大個開始建立自己嘅圈子,所以摩擦就爆發。

的確,外國讀書會稍稍比香港輕鬆,同埋多好多活動,不過要講自律。自律要時間建立,有 d 人可以好快就學識/一直都有但係住係香港冇用武之地,有 d 就失控。我都係外國讀書,有生理上隔離令我同父母都關係好左,冇再日日嘈。當然我父母都唔捨得,自己突然有讀書嘅動力,想去追求更好嘅分數。外國小朋友冇以前咁歧視亞洲人,有 d 真係好好,好願意交心。不過講野就要注意唔好用香港同朋友相處果套,要有禮貌同埋欣賞對方(就當自己返去古代,講野要溫文儒雅)。至於英文,如果本身程度唔差,好快追得上,上堂有唔明可以舉手,唔識問到識,冇人會嫌你阻住進度。如果唔明,唔好問同學「抄」筆記,問佢可唔可以「教」你。

當然有風險,因為人人唔同,不過所見嘅成功例子多過失敗(隔離檔 EK 有好多分享),就睇你有冇本錢去落呢個賭注。

別墅

國民生產總值:726

如果距有咁樣嘎自我獨立能力,就送距出去外國咯。不過都系要有耐心咁樣教仔~

別墅

國民生產總值:507

如果個仔想去外國,而家庭負擔得到都可以比佢試下
但首先你清楚知道個仔一個人能唔能夠照顧自己,
英文能力如何?同外國人簡單溝通得唔得?
同埋同個仔心平氣和坐底傾下,
例如問下如果去到外國佢會點生活?
讀書方面想點樣?
將來讀完書既去向系如何?
嘗試聆聽一下個仔既意見...

男爵府

BKXmas勳章

回覆樓主:

我会俾佢去,不过要高中后。怕去到易学懷

翡翠宮

國民生產總值:80966

開心吸收勳章 2017勳章 BKXmas勳章 醒目開學勳章 2017媽媽節 15週年勳章 親子王國15週年勳章

不理睬他一排,可以嗎?
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

大宅

國民生產總值:3728

BKXmas勳章

KATRINE 發表於 17-9-2 08:15
我会俾佢去,不过要高中后。怕去到易学懷

高中後去適合啲

翡翠宮

國民生產總值:96428

2017勳章 BKXmas勳章 DHA勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 2017媽媽節

衝勁BB 發表於 17-10-29 12:15
高中後去適合啲

大宅

國民生產總值:2252

ProAbsorb勳章 BKXmas勳章

高中後去適合D

男爵府

國民生產總值:6380

回覆樓主

可能送走更加難keep住關係,大家更生疏。

男爵府

國民生產總值:9368

BKXmas勳章

回覆樓主:

高中後去適合啲丫

珊瑚宮

國民生產總值:101685

瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 雞年勳章 2017勳章 BKXmas勳章 BK Milk勳章 2017媽媽節 親子王國15週年勳章

KATRINE 發表於 17-8-21 18:07
佢超级想到外國讀書。佢觉得冇香港咁辛苦,可能聪到自己表兄弟及見到佢地係学校生活好多姿多彩。其實有边个 ...

如他想不防一試

伯爵府

國民生產總值:15523

BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 雞年勳章 2017勳章 BKXmas勳章 2017媽媽節 15週年勳章 親子王國15週年勳章

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
反叛期

複式洋房

國民生產總值:316

發表於 3 天前 |顯示全部帖子

回覆樓主:

大啲先俾佢去
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎