用戶登入

找回密碼 | 註冊

20oC.70%

義工

自由報料 今日: 122|主題: 256196

是否拐子婆?(長篇)

複式洋房

國民生產總值:478

BKXmas勳章

剛凖備與囡囡(兩歲)離開樂富郵政局時,在門口有位操國語的老年女人問我電話費是否這裡繳費,我國語回應不是,她再說了一些話我聽不懂,避免麻煩我用廣東話(本人不懂國語)說不知道叫她自己入去問,她竟然........叫我入去幫佢問,本身她操國語已有點擔心,再加上這句說話,我突然想起之前九龍城公園疑似拐子婆事件也是利用電話,而且九龍城與樂富相當近,不排除是她,即時撇下一句唔知作回應及抱起囡囡頭也不回走人,現在想起都有d擔心她會不會再度問其他人,希望無事件發生是我多心啦

男爵府

國民生產總值:6397

BKXmas勳章

moonhuang 發表於 17-8-19 13:32
剛凖備與囡囡(兩歲)離開樂富郵政局時,在門口有位操國語的老年女人問我電話費是否這裡繳費,我國語回應不是 ...

來香港拐帶兒童你覺得有這個可能性嗎???拐子佬為何要捨近求遠???千里迢迢來香港

水晶宮

國民生產總值:57402

2017勳章 BKXmas勳章 2017媽媽節 親子王國15週年勳章

即係咁,香港傳聞咁多單,暫時都無係真嘅,要捉,大陸大把小朋友,洗咩黎香港捉? 捉完要運走,成本唔平,何必咁辛苦?
九龍城單嘢都係網上傳,真定假定有人多心都唔知,
出街幾時都要小心睇住自己小朋友,
香港多變態佬,金魚佬

男爵府

國民生產總值:6487

BKXmas勳章

回覆 moonhuang 的帖子

佢都係叫你同佢一齊去郵局啫. 不過小心駛得萬年船.
PS 郵局係可以交PCCW 帳單的

複式洋房

BKXmas勳章

ahlungko 發表於 17-8-19 15:19
來香港拐帶兒童你覺得有這個可能性嗎???拐子佬為何要捨近求遠???千里迢迢來香港
...

內地開始捉得嚴重,我唔排除求近來港搵食,5,60年代打架劫舍好多都是內地人,為何當時要捨近求遠?最大原因成功回內地被捕機會困難,就算被捕香港也沒有死刑,最多送回內地。

以上屬個人觀點,如有所得罪請原諒

複式洋房

BKXmas勳章

Golden_Time 發表於 17-8-19 15:49

佢都係叫你同佢一齊去郵局啫. 不過小心駛得萬年船.

她是手指指叫我入去幫佢問,我知可以交pccw,但佢是show袋中手機問,可能我太敏感,又不懂國語,沒有繼續溝通

子爵府

國民生產總值:14313

睛靈勳章 BKXmas勳章

回覆樓主:

操普通話可以係星加坡,馬來西亞,或外國華僑,樓主如擔心不如報警備案啦!

男爵府

國民生產總值:6487

BKXmas勳章

提高警惕係啱的. 佢問得你.又响郵局附近, 都可自己入去問

複式洋房

國民生產總值:185

BKXmas勳章

佢可能順水問路姐
不過而家有好多拐帶案 小心啲好 睇實呀女

禁止訪問

國民生產總值:36504

好媽媽勳章 畀面勳章 BKXmas勳章

回覆樓主

複式洋房

國民生產總值:170

BKXmas勳章

回覆樓主

九龍城係真事,係我朋友,各位媽咪小心!

男爵府

國民生產總值:9081

BKXmas勳章

回覆樓主

我有小朋友,作為媽媽,寧願謹慎點。

男爵府

國民生產總值:7540

BKXmas勳章

回覆樓主:

唔怕一萬最怕萬一,小心D 好

子爵府

國民生產總值:11956

2017勳章 BKXmas勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

都係小心d好,真係唔見左小朋友時喊都無謂
我出街都會好小心拖實自己小朋友

男爵府

國民生產總值:5453

BKXmas勳章

moonhuang 發表於 17-8-19 16:12
內地開始捉得嚴重,我唔排除求近來港搵食,5,60年代打架劫舍好多都是內地人,為何當時要捨近求遠?最大原 ...

想信你好後生,以前香港比大陸富裕,所以先黎打刧。

大宅

國民生產總值:2813

育兒性格勳章 BKXmas勳章

回覆樓主:

我覺得唔一定係拐子婆,但講左唔知道都被捉住問,比著我都即閃。叫佢去問保安員好過。

子爵府

國民生產總值:10074

BKXmas勳章

moonhuang 發表於 17-8-19 13:32
剛凖備與囡囡(兩歲)離開樂富郵政局時,在門口有位操國語的老年女人問我電話費是否這裡繳費,我國語回應不是 ...

係都拐個仔啦
價錢高好多 。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎