自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

micmic1352000 發表於 17-8-19 16:27
有d補助社有特許經營,可以去聽吓了解吓先.

俾管理費俾窮你,個D專營權,我朋友俾人氹左幾萬蚊後,後尾同親人睇細則,先知俾完加盟費之後每月重要俾管理費,最後當蝕左D錢算數,冇再開

侯爵府

chanseenine 發表於 17-8-20 02:11
俾管理費俾窮你,個D專營權,我朋友俾人氹左幾萬蚊後,後尾同親人睇細則,先知俾完加盟費之後每月重要俾管 ...

係呀、加盟個d重難做
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

男爵府

回覆樓主:

最緊要有heart補,家長覺得好,把口一個全一個,會自動中上嚟,好過你在街派全單揾客

男爵府

回覆樓主

我見有人在家開補習社的,都有6-7個人補,我以前姨娚有補過!

男爵府

misti 發表於 17-8-20 00:37
開補習社好困身㗎 , 你仲要有小朋友 。 收得少學生維持唔到開支 , 收得多就預左忙到甩碌 。
仲要應付超麻 ...

講得好!有人又煩,無人仲煩。

如果人多要請導師,好既全職導師唔易揾,唔使講多,只係要呢個導師壓得住場同對功課唔錯已經難揾啦;兼職你預會成日放你飛機,果日如果多功課又要準備第二日默書,個兼職放飛機就死得啦

你收生多左,你梗高興啦,全職導師既學生多左就辛苦左,但月薪既話人工唔會多左,咁導師就會唔高興,導師唔高興仲可以幫你整走D學生,反正月薪人工,人多人少都一樣。我果陣做導師見同事會咁做。

唔好以為計佣就解決問題,一個學生計得果一百鬆D,個導師根本唔志在,情願舒服D都幫你“送客”。

大宅

shannon_fky4186 發表於 17-8-20 09:39
講得好!有人又煩,無人仲煩。

如果人多要請導師,好既全職導師唔易揾,唔使講多,只係要呢個導師壓得住 ...

係呀 ,全職好難請 。
兼職多數請大學生 , 大學生多project , 多朋友 , 多應酬 。 你預一個導師教一班 , 如果有一人請假 , 你就要諗點頂果班 。
我老闆成日都同應徵者講 , 唔好諗住做補習好容易 , 呢份絕對係 “ 厭惡性工作 ” 。

男爵府

misti 發表於 17-8-20 09:55
係呀 ,全職好難請 。
兼職多數請大學生 , 大學生多project , 多朋友 , 多應酬 。 你預一個導師教一班 , ...

我試過曬啦。

兼職大學生,放飛機就肯定咖喇。你根本就唔敢俾D無標準答案既功課俾兼職對,因為通常對到一鑊泡番黎;就算有標準答案都對到錯曬。所以兼職導師我果陣通常攞黎幫學生默書,答學生唔識既野同教個別好差既學生。

試過大班細班兼職放飛機,隔離細班(1-3)年級既全職都病左,老闆娘要坐鎮其他分店,無人抽到身幫我,我果日1對32,全部功課要對曬,仲要留意家長接送先後,搞掂趕住走既學生先

珍珠宮

chanseenine 發表於 17-8-20 02:11
俾管理費俾窮你,個D專營權,我朋友俾人氹左幾萬蚊後,後尾同親人睇細則,先知俾完加盟費之後每月重要俾管 ...

公民x要加盟?

翡翠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

在家招收5,6個算啦,唔洗搞咁多野,頂多夏天開下冷氣啫

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

回覆樓主:

多謝大家資料! 其實都知道唔係咁易,只係諗起與其俾人咁搵笨,不如索性開店賺少少好過。但真係太困身。我會諗吓點 KO 嗰兩位媽媽。

侯爵府

11B 發表於 17-8-19 15:29
哦!同政府攞牌,正規做我ok, 只怕係教嗰個要有專業導師牌咋。
見平時要教自個仔,逢星期六幫街坊個 p.2 ...

仲好似要meet消防例架

男爵府

醒目開學勳章

shannon_fky4186 發表於 17-8-20 10:05
我試過曬啦。

兼職大學生,放飛機就肯定咖喇。你根本就唔敢俾D無標準答案既功課俾兼職對,因為 ...

我有間centre 係入學校教功輔班,在讀大學生為主,可以一日有1x 班,有超過一半請假。。。orz
敢夢。想飛。談何容易?
終於我選擇豁然一試。
有得有失,又可否一直堅持?
<教養孩童,使他走當行的道
  就是到老他也不偏離>

男爵府

如果你真係想幫人補習,不如同嗰兩個媽咪講你打算新學在自己屋企幫人補習(係收錢的),如果佢地有興趣實問你幾多錢(當然你先set咗個$和時間;最好強調個時間,例如up to 6:00或6:30pm, 可以講自己之後要煮飯咁;費時到時佢真係搵你補又恃熟賣熟咁遲嚟接小朋友),如果呢兩個媽咪唔補,你可以睇下你屋苑或你楝樓有冇人搵補習(我識人之前透過管理員搵),不過你最好試幾個好了, 其實當同時有幾個小朋友問你功課你都幾辛苦。

琥珀宮

哦!同政府攞牌,正規做我ok, 只怕係教嗰個要有專業導師牌咋。

街坊有收錢,直情當辭職唔做,就話星期六想休息下。

同學仔直情拒絕入屋,預早同佢媽咪講話佢仔上黎,你自己個仔就唔專心做功課,叫佢以後唔好上

侯爵府

星期六個個你直情同佢講以後星期六會外出、同小孩去學野及去親戚家、吾得閒才湊佢小孩吧
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

子爵府

11B 發表於 17-8-21 17:44
多謝大家資料! 其實都知道唔係咁易,只係諗起與其俾人咁搵笨,不如索性開店賺少少好過。但真係太困身。我會 ...

話比佢哋聽小朋友要學嘢,要帶佢出去,唔可以再幫佢哋,但記得比兩三個星期做緩沖,如果唔係人哋會覺得你一腳“橋”起佢。 同佢講補到9月中就唔再得閒,要出街/學嘢,幫唔到手。

翡翠宮

牛年勳章

你有小朋友,一定唔想咁困身,但補習社一定係放學後同星期六日最忙,就算賺到錢,但賠上親子時間,我覺得唔值得

首頁

尾頁

跳至