用戶登入

找回密碼 | 註冊

20oC.80%

義工

自由講場 今日: 4150|主題: 938875

比朋友話我對個囡太嚴苛,我是嗎?(少少長)  

大宅

國民生產總值:4423

好媽媽勳章 畀面勳章 BKXmas勳章

同朋友食飯, 大家各自帶仔囡, , 有一碟炸薯角.大家分享食的 剩返最後一舊, 攤了一陣冇人拿, 朋友叫我囡:「 你鍾意炸薯你食吖!」呀囡是好鍾意食但不太好意思問:「姨姨你唔食啦?」朋友答:「唔食啦你食啦!」於是我囡問D哥哥,姐姐仲食唔食呀?最後又問我, 媽咪你食唔食呀?我話我也唔食,你食啦!我囡就歡天喜地拿了最後一舊食得好滋味.

朋友見到就話: 你咁鍾意食做咩之前不拿?鍾意食就食, 不用問來問去呀!(佢都是關愛態度的)
我囡話:問左媽咪先嘛!
朋友好奇怪, 望住我.咁我咪照實講:
我地屋企教開, 淨返一舊餸就不好夾, 留返比D長輩, 如果想食都要問了其他人食不食先, 所以頭先囡不敢夾!(我自少屋企也是咁教, 所以我也咁教囡), 我自已覺得咁好ok, 有禮.

朋友即時白我眼, 話小朋友洗乜咁嚴苛, 攪到呀囡食都不敢食, 小朋友想食咪由佢開心食....唔洗咁多規限下嘛.
我聽了冇出聲, 但我覺得少少不開心. 我一直欣賞呀囡好有禮.原來人地覺得我太嚴苛!內心都有少少反思.

你地覺得是嚴苛嗎?會好似我咁樣教仔囡嗎?

後加:可能我講得不清楚,你地以為我要求佢逐個逐個問。其實我也從冇要求過佢咁,講真我自己遇咁情況,也是大圍問一次。囡今日不是同我坐,同D哥哥姐姐坐,所以佢也只是一次過問了一次他們。我和囡坐長枱对角同朋友倾計,所以佢又問下我食不食。

自少大原则教就咁教,佢自己怎麼執行有時我也不能预料。

大宅

國民生產總值:4916

雞年勳章 最關心BB問題熱投勳章 熱血勳章 BKXmas勳章

我覺得無問題啊

珍珠宮

國民生產總值:39671

開心吸收勳章 2017勳章 BKXmas勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 分享愛 想生BB熱投 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 2017媽媽節

每人教仔女唔同,但我覺得你小朋友好有禮貌

大宅

國民生產總值:1603

BKXmas勳章

回覆樓主:

你教女女呢些是餐飲禮儀,以家無咩人識或欣賞或傳承落去,好開心樓主你教左自己女女咁有禮貌,正確的野就堅持落去,唔好理人講咩。

珠媽    發表於 17-8-19 20:47

伯爵府

國民生產總值:16264

BKXmas勳章

agugi 發表於 17-8-19 15:11
同朋友食飯, 大家各自帶仔囡, , 有一碟炸薯角.大家分享食的 剩返最後一舊, 攤了一陣冇人拿, 朋友叫我囡:「 ...

其實唔駛咁介意人地講咩,每個家既家規都唔一樣,你覺得冇問題就得啦,唔需要評論人,人地評論你你微笑回答就ok

侯爵府

國民生產總值:24229

2017勳章 BKXmas勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

同朋友食飯, 大家各自帶仔囡, , 有一碟炸薯角.大家分享食的 剩返最後一舊, 攤了一陣冇人拿, 朋友叫我囡:「 ...

我都係咁教d仔女,無問題
呢個世界要學懂尊重,禮多人不怪,並非小孩大晒,人人要就或d嘢鐘意就一定自己要。

大宅

國民生產總值:4366

BKXmas勳章

回覆樓主

No worries 我都係咁教嘅,呢D禮貌嚟嘅。
反而只係我仔未必次次記得咁做。

大宅

國民生產總值:1783

回覆樓主

冇問題呀,我都係咁教小朋友

abbiechan    發表於 17-8-19 19:02

男爵府

國民生產總值:7292

BKXmas勳章

囡囡好有禮貌
好欣賞你既教導

別墅

國民生產總值:539

BKXmas勳章

回覆樓主:

冇問題呀,樓主仲教得好好
joyce

大宅

國民生產總值:2445

BKXmas勳章

回覆樓主

你教得好好,好有家教,唔好理其他人

大宅

sumsum_so 發表於 17-8-19 15:15
其實唔駛咁介意人地講咩,每個家既家規都唔一樣,你覺得冇問題就得啦,唔需要評論人,人地評論你你微笑回 ...
謝謝!我明白, 也不認為自己教錯. 不過果個係好熟朋友, 比咁兜口兜面話, 都係有小小不開心.

男爵府

國民生產總值:8044

BKXmas勳章

回覆樓主

我覺得你做法完全正確
食相真係反映屋企有冇教
我屋企都係咁教我
我覺得冇問題,仲好有修養添

我試過參加喜宴,被安排同唔識既人同枱
真心嚇親
有人一見到乳豬上,
第一時間先夾左四、五件放碗
然後嘴裏一件,手又夾一件
我睇到呆左
我妹剛去完廁所返黎,一件都食唔到
誇到爆
之後我地枱有人好似請侍應分菜
雖然我明佢可能好中意食,但好失禮

男爵府

國民生產總值:6181

BKXmas勳章

回覆樓主:

問總好過唔問

珍珠宮

國民生產總值:44501

開心吸收勳章 2017勳章 BKXmas勳章 2017媽媽節

這是家教呀,如果我是你朋友,我會讚賞你囡,亦會請教你,點可以教到個女咁乖呀。

水晶宮

國民生產總值:54661

2017勳章 BKXmas勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 2017媽媽節

回覆樓主:

我覺得咁樣冇問題,係有禮貌

伯爵府

國民生產總值:16221

BKXmas勳章

回覆樓主:

我覺得無問題,有禮貌係好事! 我其實幾怕d小朋友唔識餐桌禮儀,呢d真係自小培養,大左教佢都改唔到

寶石宮

國民生產總值:313961

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 BKXmas勳章

回覆樓主:

你教得有禮貌呀
而家多數都唔理唔會問人架

大宅

謝謝各位, 有你地認同, 開心返好多!

伯爵府

國民生產總值:16276

BKXmas勳章

回覆樓主:

你好好家教,對的事情別理別人,go on
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎