用戶登入

找回密碼 | 註冊

強烈季候風信號現正生效 - 資料由天文台提供
19oC.86%

義工

自由講場 今日: 1036|主題: 938793

快運遇氣流機長強破廁門 女客嚇到病轟失當  

大宅

國民生產總值:4327

BKXmas勳章

香港快運(HK Express)航機上發生令人尷尬的如廁風波。一位廿多歲女士航機上如廁時遇上氣流,未能及時返回座位,竟被男機長強行破門而入,少女慘被睇「狼狽相」,她痛批香港快運及機長處理不當,導致她處於極尷尬局面,更因此患上「在外如廁恐懼症」,需接受心理治療。香港快運回應指,機組人員曾數度敲響洗手間門不獲回應,因擔心乘客安全而打開洗手間門,香港快運對事件深表歉意,會確保機組人員日後處理同類事件時會加倍謹慎。

廿多歲的梁小姐8月3日乘搭香港快運航班從釜山飛返香港。途中,梁小姐往洗手間時遇到氣流,雖聽到飛機廣播提醒乘客盡快返回座位,但因梁小姐正在如廁中途未能立即回座。但此時門外突然傳來2次敲門聲,梁小姐分別以「係」、「Yes」中英文回應,告知門外者内裏有人,豈料在第二次回應後,廁門突然被撞開了!破門而入是一位外籍男機長,而梁小姐這時候還未整理好衫褲,感到極之震驚與羞恥而失控尖叫,而男機長也被眼前一幕嚇到,尷尬地說了一聲「Oh」,就匆匆關上廁所門離開。

雖然涉事機長最終向梁小姐道歉,但她認為事件對她極大傷害:「我有好大陰影,我依家完全唔敢喺外面去廁所,要忍到返屋企先敢去。」更需約見心理醫生做情緒治療。她明白遇氣流時航機安全的重要性,但香港快運的處理程序實在失當,她已去信香港快運、民航處、機管局、私隱專員公署等投訴,要求香港快運給予合理解釋及書面道歉。

香港快運回應說已全面內部調查事件,在該次飛行途中,空中服務員與隨後的機長均曾數度敲響洗手間門但不獲回應,在安全大前提下打開洗手間門,以確定內裏乘客在客機進入不穩定氣流區域時是否安全,避免因暈倒而被困洗手間內。事發及客機降落後,機長與空中服務員亦曾先後向該位旅客致歉。HK Express對於事件令該名乘客處於尷尬局面深表歉意,並確保機組人員日後在按照安全規例處理同類事件時,加倍謹慎。

民航處發言人表示,民航處收到一宗相關投訴,已要求有關航空公司提供詳情,如有需要會採取適當的跟進;機管局發言人則指,已收到事主意見書,並已將相關個案轉交HK Express進一步調查跟進;個人資料私隱專員黃繼兒則表示,公署曾接獲相關查詢,若有關航空公司職員純粹強行將洗手間門打開而不涉及拍攝或記錄,此舉並沒有侵犯乘客私隱的情況。

本身為機師的立法會議員譚文豪認爲,航機遇到強烈氣流時,所有乘客應立即返回座位並繫上安全帶,機師亦應留在駕駛室,機務問題交予空中服務員處理會較爲適合。

********************************************************************************

雖然好同情呢位女士,但始終確保飛機乘客安全係機長嘅責任,以安全為大前提我覺得係必須的

象牙宮

國民生產總值:226125

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 BKXmas勳章

1997112 發表於 17-8-19 15:40
香港快運(HK Express)航機上發生令人尷尬的如廁風波。一位廿多歲女士航機上如廁時遇上氣流,未能及時返回座 ...

中間應該出左誤會,我估應該真係好耐先會爆門
*唔好響POST叫我PM你, 問嘢請直接留言或主動PM,唔好做伸手黨,Google係你的好朋友

大宅

BKXmas勳章

good_pig 發表於 17-8-19 15:53
Right,我都係咁諗

大宅

國民生產總值:3410

BKXmas勳章

回覆樓主:

又上報

寶石宮

國民生產總值:319860

FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 吸收力勳章 Xmas吸收勳章 BKXmas勳章 2017勳章 FRISO飲奶勳章 雞年勳章 美好大世界2017勳章 2017媽媽節 開心吸收勳章 食得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主

一定好尷尬

有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

男爵府

國民生產總值:6516

BKXmas勳章

回覆樓主:

無知一問,請問有氣流仲用緊廁所,除乘客有機會因氣流會跌倒外,對飛行有咩影響?

大宅

BKXmas勳章

babyf 發表於 17-8-19 16:00
無知一問,請問有氣流仲用緊廁所,除乘客有機會因氣流會跌倒外,對飛行有咩影響?
...
主要係怕乘客會暈倒在廁所內冇人理

男爵府

國民生產總值:5297

香港快運(HK Express)航機上發生令人尷尬的如廁風波。一位廿多歲女士航機上如廁時遇上氣流,未能及時返回座 ...

佢去咗好耐廁所?

正常知有氣流,機長都會預早有廣播的

禁止訪問

國民生產總值:4620

大宅

國民生產總值:1153

豌豆花 發表於 17-8-19 16:08
機組人員:各各,有人嗎?
女乘客:......(太專心,無回應)
機組人員:你係咪開唔到門?

男爵府

國民生產總值:6516

BKXmas勳章

1997112 發表於 17-8-19 16:03

點解會是機長親自出動處理個乘客?有氣流唔係應該留守機長室咩?

伯爵府

國民生產總值:18318

BKXmas勳章

good_pig 發表於 17-8-19 15:53

同意。

俾我拿拿淋立刻彈返位,我怕氣流搖爆個屎缸

伯爵府

BKXmas勳章

豌豆花 發表於 17-8-19 16:08
機組人員:各各,有人嗎?
女乘客:......(太專心,無回應)
機組人員:你係咪開唔到門?

成個流程合理哂。

水晶宮

國民生產總值:52717

好媽媽勳章 大廚勳章 BKXmas勳章

都搵黎講,自己又唔應人
點知係咪暈左,有冇甘誇張即刻有心理病
呃賠償啫
---生命無價,請支持領養---

伯爵府

BKXmas勳章

1997112 發表於 17-8-19 16:03

因為冇安全帶,個人可以似粒骰咁係個盅(廁所)內上下左右搖撞,真係可以重傷。

珍珠宮

國民生產總值:44489

開心吸收勳章 2017勳章 BKXmas勳章 2017媽媽節

應該拍左好耐也冇人應,怕你有危險,才會破門吧。一陣你暈左,失救點算?
人地咁大間公司做咩都有程序,點會無端端去破門呀?

珍珠宮

國民生產總值:41661

畀面勳章 BKXmas勳章

回覆樓主:

我估係人地敲左好耐都唔應人.....

唔係空姐唔會爆門,明知一定有獲氣......

珍珠宮

國民生產總值:41661

babyf 發表於 17-8-19 16:10
點解會是機長親自出動處理個乘客?有氣流唔係應該留守機長室咩?

因為....有咩事比人投訴,機長唔會比人炒同處分,

空服去開一定死硬.........

有選擇一定冇人想開佢門

珍珠宮

國民生產總值:39305

回覆樓主:

我覺得大家都無錯
可能門外聽得唔清楚
因些而有誤會

子爵府

國民生產總值:13312

開心吸收勳章 雞年勳章 2017勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 BKXmas勳章 2017媽媽節 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎