用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

今日: 95|主題: 56771

引產後問題

大宅

國民生產總值:1032

BKXmas勳章

想問下約21週引產後應該即時先睇中醫幫手清惡露/完晒惡露先睇中醫幫手調經?
另外,如果想照下仲有無殘餘組織在子宮內,應該出院後幾時去搵西醫照超聲波?我又想check埋內膜厚度,是否可以同時check埋?

複式洋房

國民生產總值:336

BKXmas勳章

KwongYuki 發表於 17-8-19 17:00
想問下約21週引產後應該即時先睇中醫幫手清惡露/完晒惡露先睇中醫幫手調經?
另外,如果想照下仲有無殘餘組 ...

小產後100日都可以補, 頭兩星期最好唔好吹風, 係屋企休息多d, 慢慢再搵中醫調理都唔遲, 最好清晒惡露先補身

引產後一星期買驗孕棒check下如果係negative就應該代表組織清晒唔使再照架啦

侯爵府

國民生產總值:20334

BKXmas勳章

回覆樓主

我覺得清曬惡露再慢慢調理翻一段時間會比較好。

大宅

國民生產總值:2682

BKXmas勳章

我前年十月引產21週bb出黎,返屋企一個禮拜就去睇中醫幫助排惡露

清曬惡露後就去左照b超睇復原情況

引產後我都坐足一個月月,大週數引產比起真實生個bb出來更傷身,保重身體!

(我唔係住香港的)

大宅

BKXmas勳章

Elisabetta 發表於 17-8-20 07:55
小產後100日都可以補, 頭兩星期最好唔好吹風, 係屋企休息多d, 慢慢再搵中醫調理都唔遲, 最好清晒惡露先補 ...

明白
我會好好調理返身體的!

大宅

BKXmas勳章

RubyYu07 發表於 17-8-20 09:58
我覺得清曬惡露再慢慢調理翻一段時間會比較好。

明白!
我會調理好身體

大宅

BKXmas勳章

KennieCC 發表於 17-8-20 11:27
我前年十月引產21週bb出黎,返屋企一個禮拜就去睇中醫幫助排惡露

清曬惡露後就去左照b超睇復原情況

知道!
咁so far 你子宮/身體恢復原都ok?
請問你排清惡露後幾耐先正常來月經?

大宅

國民生產總值:2682

BKXmas勳章

KwongYuki 發表於 17-8-20 11:37
知道!
咁so far 你子宮/身體恢復原都ok?
請問你排清惡露後幾耐先正常來月經?

我嗰陣唔記得幾耐清曬惡露,但就係引產後46日黎番月經

觀察左三個月月經規律後就再試過,而家我仔仔半歲大喇

加油呀你!而家係要調理好身體同坐好月先,其他野等遲d先慢慢諗啦!記得有咩唔開心要搵人傾訴,唔好自己屈埋屈埋呀!

水晶宮

國民生產總值:73913

BKXmas勳章

應該同坐月一樣,惡露清左再進補。

洋房

國民生產總值:70

100日後都可以補ge, 我自己就搵左中醫幫我調返好,好左之後,就開始食米雪果隻cs4蟲草,慢慢補返身

大宅

國民生產總值:3686

BKXmas勳章

回覆樓主:

提提樓主睇下是否需要做打水超聲波,引產有機會導致子宮黏連,影響著床,我就係因為呢個原因浪費左幾個月時間呀

大宅

國民生產總值:2259

BKXmas勳章

campbell 發表於 17-8-25 04:53
提提樓主睇下是否需要做打水超聲波,引產有機會導致子宮黏連,影響著床,我就係因為呢個原因浪費左幾個月時 ...

請問你點發現㗎?

大宅

BKXmas勳章

campbell 發表於 17-8-25 04:53
提提樓主睇下是否需要做打水超聲波,引產有機會導致子宮黏連,影響著床,我就係因為呢個原因浪費左幾個月時 ...

你果時有刮宮嗎?
我聽過有做過刮宮先會粘連。

但你最後點得知自己粘連左?因為粘連左沒感覺的!

大宅

BKXmas勳章

Miss_S 發表於 17-8-25 07:30
請問你點發現㗎?

我去左政府做私家症 ivf+pgd , 開針前要打水檢查,跟住就發現左了,我之前睇出名既私家醫生都冇 advise 我照。
做完除粘連手術後第二個月就bingo 左

大宅

BKXmas勳章

KwongYuki 發表於 17-8-25 12:11
你果時有刮宮嗎?
我聽過有做過刮宮先會粘連。

我上年引產冇需要刮宮,但胎盤唔識自然脫落,要醫生用工具夾出,可能咁會容易令子宮傷口埋得唔好而產生粘連,我引產後係發覺經期流量比以前明顯少左同短左既。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎