懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

23W,睇左好多文章都話食黑芝麻補鈣又有益,台灣D媽媽都推介,奈何身邊D長輩同朋友個個都話唔食得住,其實你地有冇食?

大宅

回覆樓主

我上胎一有番胃口就開始食,通常早餐用芝麻粉+麥皮+豆漿。亞仔出世雖然得3kg但d長輩都話硬淨同勁多頭髮

複式洋房

菇兒 發表於 17-8-19 18:05
我上胎一有番胃口就開始食,通常早餐用芝麻粉+麥皮+豆漿。亞仔出世雖然得3kg但d長輩都話硬淨同勁多頭髮:wah ...

日日食呀?

大宅

yiuyiu_zoe 發表於 17-8-19 18:07
日日食呀?

係呀,唔食果日都會飲安怡個黑芝麻豆奶。
因為我無食任何supplement 又飲唔到牛奶

水晶宮

pinochai 發表於 17-8-19 17:48
23W,睇左好多文章都話食黑芝麻補鈣又有益,台灣D媽媽都推介,奈何身邊D長輩同朋友個個都話唔食得住,其實 ...

我都有食黑芝麻加鈣豆漿或牛奶麥皮 。做早餐一流。

又唔係當飯食,我唔覺有問題。

複式洋房

23W,睇左好多文章都話食黑芝麻補鈣又有益,台灣D媽媽都推介,奈何身邊D長輩同朋友個個都話唔食得住,其實 ...

有食. 除非好容易肚瀉的人可能真係應該少食

"註冊中醫師許懿清表示,懷孕期間可以吃黑芝麻,因為黑芝麻的「滑」不是滑胎而是滑腸,滑腸意思是促進腸胃蠕動,對一些容易有便秘或大便乾硬的孕婦,起了促進排便的作用,而胎兒絕不是從腸道滑出來,所以吃芝麻後不會令胎兒滑出。"

https://topick.hket.com/article/1504664/%E6%87%B7%E5%AD%95%E5%88%9D%E6%9C%9F%E5%90%83%E9%BB%91%E8%8A%9D%E9%BA%BB%E5%AE%B9%E6%98%93%E6%BB%91%E8%83%8E%EF%BC%9F

大宅

回覆樓主

我都好似2x w開始飲黑芝麻粉
補鈣又黑髮

別墅

回覆樓主

我食黑芝麻粉、加落啲奶到。
阿媽話,等BB出世頭髮烏卒卒喎。
唔知會唔會遲得滯呢
我依家29週。28週先開始食。
。I'm Shingo Mama。

大宅

回覆樓主

我無食麥皮呀~食完好多風
黑芝麻粉、合桃粉、鮮合桃、我勁食
呀女出世好多頭髮、之後慢慢甩我就同拒剃哂
我個女好硬淨、一個月個時已經成日r住要企係到
條頸唔會吊吊fing,唔知關唔關我食呢的事呢

男爵府

Poo得好勳章

回覆樓主:

上一胎, 六個月開始到出世, 日日一匙黑芝麻粉, 仔仔出世眼睫毛勁長, 眼大大, 頭髮烏黑。

今一胎諗住都照樣六個月開始食

侯爵府

我28周開始有食啦,而家36周

別墅

回覆樓主

20幾 weeks 開始食,日日食, bb 出世好多頭髮

伯爵府

菇兒 發表於 17-8-19 18:05
我上胎一有番胃口就開始食,通常早餐用芝麻粉+麥皮+豆漿。亞仔出世雖然得3kg但d長輩都話硬淨同勁多頭髮:wah ...
豆漿,係自家製?

伯爵府

菇兒 發表於 17-8-19 18:10

係呀,唔食果日都會飲安怡個黑芝麻豆奶。
豆奶,會唔會涼?要加塊薑片嗎?

別墅

回覆樓主

大家既黑芝麻粉會係邊度買架?而家26週,前幾日食左芝麻糊,即晚都有便便lu

珍珠宮

回覆樓主

到左後期我每日都有食,我99話對bb頭髮烏黑濃密有幫助。

大宅

回覆樓主

應該幾多週開始食黑芝麻?

大宅

開心吸收勳章

我都係吖, 依家28週, 開始日日一匙羮黑芝麻粉, 希望補下鈣、通下便, 同埋想BB出世多D頭髮, SO FAR食左身體冇咩問題, 便便仲好左添!

男爵府

Poo得好勳章

ManJacob 發表於 17-8-20 10:02
大家既黑芝麻粉會係邊度買架?而家26週,前幾日食左芝麻糊,即晚都有便便lu
...

黑芝麻粉~我喺超市買, 馬玉山

別墅

BlessBeatitudes 發表於 17-8-20 13:10
黑芝麻粉~我喺超市買, 馬玉山

Thank you

首頁

尾頁

跳至