用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

美國媽媽會 今日: 0|主題: 2359

有冇人美國香港兩邊走?

子爵府

國民生產總值:13312

BKXmas勳章

如題

王國熱話
原來我係咁乞人憎的
內向易負面既情格可以點改?
新入職做學校書記,比個old seafood針對
點知自己想唔想要小朋友?

大宅

國民生產總值:2229

BKXmas勳章

suilangmui 發表於 17-8-19 18:27
如題

點樣為之倆邊走? 係美國住吓, 跟住返HK 住吓?

子爵府

BKXmas勳章

我嚟緊兩年要跑綠卡,所以一年會有兩三個月住美國。想知道有乜嘢要注意。
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

超級版主

國民生產總值:105042

開心吸收勳章 雞年勳章 2017勳章 BKXmas勳章 最關心BB問題熱投勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 2017媽媽節

suilangmui 發表於 17-8-22 15:26
我嚟緊兩年要跑綠卡,所以一年會有兩三個月住美國。想知道有乜嘢要注意。
...

咩謂之跑綠咭?

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

子爵府

BKXmas勳章

rose-mag 發表於 17-8-22 15:46
咩謂之跑綠咭?

因為我申請仔仔同老公過去要等兩年,但呢兩年我唔可以掉低佢地自己返美國住,所以打算攞re-entry permit同5個月返去一次keep住綠卡。嚟緊會試下幫個仔申請travel visa,咁暑假可以帶佢返去娘家住。
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

大宅

國民生產總值:1524

BKXmas勳章

有回美証的話,2年吾入境都應該無問題的

子爵府

BKXmas勳章

kkyyn 發表於 17-8-23 15:05
有回美証的話,2年吾入境都應該無問題的

都係,但我掛住屋企人同埋好討厭香港,所以會密d返去。

超級版主

國民生產總值:105042

開心吸收勳章 雞年勳章 2017勳章 BKXmas勳章 最關心BB問題熱投勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 2017媽媽節

咁情況申請回美証穩陣D,未收到唔好出境。
其實出出入入會有風險,因為隨時遇到一個工作人員覺得你係冇誠意移民的話,會即時收你綠卡,或者次次捉你入房問番幾個鐘都好得人驚。
以前見好多人都係半年一年一次返美國兩三個星期,報足稅的話,好多時都可以玩得十年八年冇事,但而家好難講啦,睇你想唔想搏,同埋承受得幾多風險。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎