用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

自由講場 今日: 711|主題: 928466

遇到d咁既租客,火都黎

伯爵府

國民生產總值:19923

BKXmas勳章 2017媽媽節

xx地產代理公司

本人廖xx,柯xx,基於以下:

貴公司違反商標條例,違反代理忠誠原則。

單位於大雨下嚴重漏水,

電線經常短路

冷氣機製冷不足

雖經多次維修,仍無法有效解決上述問題,而租客有潔癖,氣管敏感及正在使用單位,不適宜邊住邊維修,而貴公司亦無法一勞永逸解決屋頂嚴重漏水問題。

詳情會在法庭文件內指出

,現本人停止繼續完成租約,不會繼續交租,並向貴公司索償搬遷費,已繳之佣金,及兩個月上期租金。庭外和解則可轄免賠償搬遷費及佣金。

請於8月22 日5 時前往該單位,和平退租,及退回兩個月租,單位地址為大南街xx 號x樓x座

漠視通知將令貴公司於一個月內收到法庭傳票,以及
業主於2017年8月23日開始之租金,此致

佢老闆丫,業主已經每個月收到要整野,亦都配合去搵師傅整,但上去整野既師傅個個都比佢難為,插走晒,以後以唔整野為由break死約或想做租霸,仲學人反索償

我就睇下你有幾多錢去燒,真係出庭我出夠1打人作證,每次每人claim你1000蚊人工,睇下你呢理據打唔打得贏

男爵府

國民生產總值:5909

BKXmas勳章

回覆樓主

睇唔明添

珍珠宮

國民生產總值:42579

畀面勳章 BKXmas勳章

cinda72. 發表於 17-8-19 19:14
xx地產代理公司

不交租叫租霸,
搞事叫租鬧

男爵府

國民生產總值:9134

BKXmas勳章

xx地產代理公司

大雨下嚴重漏水?d牆濕哂?

成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

伯爵府

sillykaka 發表於 17-8-19 19:22
睇唔明添

簡單講,呢個係租客send既訊息,
理據係想講業主唔作出維修,而要求退租,追討搬遷費,按金以及佣金,而事實呢個租客個個月都話有野壞要整,而業主亦都有搵師傅去整,但維修時,租客就唔合作,難為甚至鬧走d師傅,根住以業主冇維修,冇適合既住屋條件提供比租客,去申請索償
唔好叫我PM,想知就比D誠意主動PM

伯爵府

SaBB 發表於 17-8-19 19:27
大雨下嚴重漏水?d牆濕哂?

有鬼咁嚴重咩!
係有漏,但唔係太大件事,業主搵人去整,佢唔配合移一移d家俬,人地點整呀?

子爵府

國民生產總值:11482

BKXmas勳章

回覆樓主:

係咪因為租落住落唔鐘意,又或冇錢交租,又想要回按金,佣金,先玩嘢想提早完約?有D租客真係好乞兒!我同我老豆都預過!

伯爵府

siuba 發表於 17-8-19 19:40
係咪因為租落住落唔鐘意,又或冇錢交租,又想要回按金,佣金,先玩嘢想提早完約?有D租客真係好乞兒!我同 ...

我諗係啦,一係借d意做租霸,
下下用法律,識d唔識d,我擺定大陣睇下法庭受唔受佢
不過多數都係我去申請收樓多

大宅

國民生產總值:3136

睛靈勳章 BKXmas勳章

回覆樓主:

柯、廖? 嚇鬼咩? 仙姐 見慣風浪,乜代理有責任架咩?

伯爵府

parrotking 發表於 17-8-19 19:57
柯、廖? 嚇鬼咩? 仙姐 見慣風浪,乜代理有責任架咩?

我等緊佢告我囉
民事既野,打銀紙,
而家我都捉緊痛腳,疑似呃綜援架

複式洋房

國民生產總值:401

回覆樓主

等睇租霸輸官司

大宅

國民生產總值:1547

xx地產代理公司

住大南街都唔荒係有錢人啦

搵律師告你?嚇鬼咩?
佢地有錢打官司咩?

男爵府

國民生產總值:6271

回覆樓主:

伯爵府

19841984 發表於 17-8-19 20:14
住大南街都唔荒係有錢人啦

搵律師告你?嚇鬼咩?

有d人就係識d唔識d,懶係野咁用法律去兇人
可惜法律程序佢都未明,我而家等緊佢告架,一玩野我就反索償claim爆佢

珊瑚宮

國民生產總值:115425

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BKXmas勳章

嚇大咩。。。我就唔信佢有錢同你打官司

男爵府

國民生產總值:9134

BKXmas勳章

cinda72. 發表於 17-8-19 19:31
有鬼咁嚴重咩!
係有漏,但唔係太大件事,業主搵人去整,佢唔配合移一移d家俬,人地點整呀?
...

玩野
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

翡翠宮

國民生產總值:92582

BK Milk勳章 BKXmas勳章

祝福你

子爵府

國民生產總值:11571

BKXmas勳章

回覆樓主

痴線。 間屋漏水係好慘。 好聲好氣傾斷約一件事。
發惡在先就真係好難令人順佢意。 業主肯整都算係咁啦。 佢搬走咪又係要郁家私, 點解唔俾業主整?! 擺明一開始就想攞著數。

男爵府

國民生產總值:6632

回覆樓主

個租客有病的
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎