自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

請教各位文書助理jm, 收到offer後,還要經過甚麼程序或手續才正式上班?thx.

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

bigheadis 發表於 17-8-19 20:13
請教各位文書助理jm, 收到offer後,還要經過甚麼程序或手續才正式上班?thx.
...

想問下會派去邊區,洗唔洗ot 架?

大宅

pomanlife 發表於 17-8-19 20:34
想問下會派去邊區,洗唔洗ot 架?

港九新界離島都有機會派, 如果返shift盡量安排係你住果區, 要training完先知派邊個部門, 洗唔洗ot視乎你做咩部門

大宅

bigheadis 發表於 17-8-19 20:13
...

佢會send份好厚既野去你家其中入面有張回條要你填最快幾時返工同埋辭職要幾耐通知, 填完後fax返去佢會再send email 及寄信覆你training日期

大宅

catn1984 發表於 17-8-19 22:53
佢會send份好厚既野去你家其中入面有張回條要你填最快幾時返工同埋辭職要幾耐通知, 填完後fax返去佢會再s ...

剛剛收到那份好厚的文件了,我想問點解要填最快上班和要幾耐辭職通知期?填兩樣的作用是甚麼,為何不是只填一樣呢?謝謝。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

bigheadis 發表於 17-8-19 23:12
剛剛收到那份好厚的文件了,我想問點解要填最快上班和要幾耐辭職通知期?填兩樣的作用是甚麼,為何不是只 ...

可能有人離職同可上班日期不同。 例,一個月通知後,要去旅行才上新工。

大宅

bigheadis 發表於 17-8-19 23:12
剛剛收到那份好厚的文件了,我想問點解要填最快上班和要幾耐辭職通知期?填兩樣的作用是甚麼,為何不是只 ...

樓上已幫忙解答, 所以其實你可以唔洗辭職住,等佢再通知你邊日 training 你先辭職都得, 當你覆佢要4 星期通知期佢會預足4 星期比你辭職, 再唔明可以打去佢封信上面個電話, 好似係蔡生,。佢好nice會詳細解釋

大宅

回覆樓主:

多謝各位。

公爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主

好叻考到

大宅

回覆樓主:

咁如果training完,派嘅地點好差唔做,係咪都要陪錢㗎?

大宅

pris_cheng 發表於 17-8-21 16:00
咁如果training完,派嘅地點好差唔做,係咪都要陪錢㗎?

我都不知,一片迷茫。。。。。

大宅

bigheadis 發表於 17-8-21 19:28

明白晒!thx

大宅

pris_cheng 發表於 17-8-21 16:00

要遞辭職信架, 都要30 日通知

男爵府

bigheadis 發表於 17-8-21 19:28

放心 政府工 唔會做得死人, 我都係ca, say 個hihi 先

大宅

dordorcat 發表於 17-8-22 22:48
放心 政府工 唔會做得死人, 我都係ca, say 個hihi 先

hi. nice to meet u.

大宅

catn1984 發表於 17-8-20 00:12

樓上已幫忙解答, 所以其實你可以唔洗辭職住,等佢再通知 ...

上星期三fax番比蔡生了,大約幾耐會回覆邊日training?

珍珠宮

dordorcat 發表於 17-8-22 22:48
淋病話佢一日十幾個鐘喎

d 局長又係咁話

上行下效遲下可能

大宅

BBBQ 發表於 17-11-6 08:26
上星期三fax番比蔡生了,大約幾耐會回覆邊日training?

我果陣寫成2 個月通知, 好耐都收唔到通知幾時返工, 後來改短左2 星期通知之後好快就收到通知幾時返工

大宅

catn1984 發表於 17-11-6 13:10
我果陣寫成2 個月通知, 好耐都收唔到通知幾時返工, 後來改短左2 星期通知之後好快就收到通知幾時返工
...

Thx

首頁

尾頁

跳至