6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想問下我大囡現在2歲半 打完1歲針後1歲半就發現有自閉症 現在細女5個月 等距1歲打5打針好 因成日聽人講打完1歲針後會自閉 現在好煩惱中 5想2個小朋友都發展遲緩

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

真係有關係既?如果系咁,你可以問下健康院姑娘既意見

男爵府

問醫生
肯定支針同自閉症有直接關係嗎?

男爵府

回覆樓主:

你可以去mytv supxx搵返呢集新聞透視.有專家解釋返到底打唔打疫苗好.不過最後決定都係你手.

複式洋房

yanyanb0401 發表於 17-8-20 01:11
你可以去mytv supxx搵返呢集新聞透視.有專家解釋返到底打唔打疫苗好.不過最後決定都係你手.

邊一集?

大宅

初初係有研究報告話疫苗會提高自閉症機會率, 所以有地方出現反疫苗潮(好似係美國某州/ 省), 少咗好多人打疫苗, 導致疫苗嗰隻病喺嗰個州/ 省又流行返, 好得人驚. 同時間又有好多人(學者?) 走出黎話啲研究報告唔準確, 其實自閉症唔關疫苗事......

我想講:
--> 打疫苗導致自閉症呢個說法未得到證實.
--> 要疫苗有效對抗其針對既疾病係需要一個社區差不多全部人都接種先有效的.

決擇:
--> 打疫苗, 因為自閉症未必同疫苗有關. 不過個心可能會形住形住唔安落. 萬一到時妹妹真係有自閉症會好自責.
--> 唔打疫苗, 自私地諗:橫掂成個香港社區大部份人都有打, 疫苗針對既病又唔係流行病, 唔會咁易中招。不過其實都仲有可能妹妹會有自閉症. 個心仍然驚驚唔安落.

珍珠宮

回覆樓主

唔知自閉症係咪同隻疫苗有關,真係無從考究。呢樣嘢要你自己衡量。

複式洋房

Cathythemom 發表於 17-9-6 13:16
初初係有研究報告話疫苗會提高自閉症機會率, 所以有地方出現反疫苗潮(好似係美國某州/ 省), 少咗好多人打疫 ...

咁你要確定你係第一個自私既人先會安全啦

首頁

尾頁

跳至