用戶登入

找回密碼 | 註冊

23oC.92%

義工

自由講場 今日: 704|主題: 938589

代友解決朋友留宿問題

大宅

國民生產總值:2259

友人住外國 邀請女兒的未移民前的香港十八歲同學留宿一個月 女兒同學將染滿M的底底就咁放入洗衣籃 但從未幫過手洗衫收衫摺衫 三餐繑手等食 開枱洗碗從未幫過手 呢啲係咩玩法?利申:無收膳食住宿費

水晶宮

國民生產總值:57361

2017勳章 BKXmas勳章 2017媽媽節 親子王國15週年勳章

家教問題

FJmom    發表於 17-8-20 06:13

大宅

MsBusy 發表於 17-8-19 23:00
家教問題

而家年代的十八歲女唔識清理咗啲M先?比人看到唔怕醜咩?

禁止訪問

國民生產總值:4620

子爵府

國民生產總值:14986

2017勳章 BKXmas勳章

回覆樓主:

要幫佢洗底底? 直接拋左佢

水晶宮

2017勳章 BKXmas勳章 2017媽媽節 親子王國15週年勳章

ysy87 發表於 17-8-19 23:03
而家年代的十八歲女唔識清理咗啲M先?比人看到唔怕醜咩?
可能屋企都係咁, 亞媽做囉, 叫你朋友女同個同學講下啦

別墅

國民生產總值:605

回覆樓主

要佢自己洗番。出來食飯要開台。直接講就得...就算佢回港話番比佢媽即係你朋友知。都唔會話你欺負佢囡囉。可能仲會多謝你幫佢教囡。

而家叫佢處理番私人野和幫手開飯洗碗。又唔係要佢做咩苦力

珊瑚宮

國民生產總值:112661

2017勳章 BKXmas勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 2017媽媽節 15週年勳章 親子王國15週年勳章

開聲同佢講囉, 正如樓上話齋, 如果係自己個女會點? 炳佢囉, 但而家係人地個女, 咁略為收下D火...炳少幾句!!!

水晶宮

國民生產總值:63916

瞓得好勳章 親子探索遊 畀面勳章 吸收力勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 ProAbsorb勳章 Xmas吸收勳章 BKXmas勳章 2017勳章 FRISO飲奶勳章 雞年勳章 美好大世界2017勳章 2017媽媽節 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主

直接講叫佢底衫褲自己洗,唔好掉入機洗,幫手開枱食飯執碗筷,其實都唔係難開口喎⋯⋯

男爵府

國民生產總值:9899

BKXmas勳章

回覆樓主:

會先同呀女表達意見, 再直接同朋友仔講開始要分擔家務; 講真,住成個月我唔會忍。
但.....其實呀女係屋企咪係ㄧ樣繞起雙手唔做嘢?

水晶宮

瞓得好勳章 親子探索遊 畀面勳章 吸收力勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 ProAbsorb勳章 Xmas吸收勳章 BKXmas勳章 2017勳章 FRISO飲奶勳章 雞年勳章 美好大世界2017勳章 2017媽媽節 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

MsBusy 發表於 17-8-19 23:06
可能屋企都係咁, 亞媽做囉, 叫你朋友女同個同學講下啦

我又認為唔好叫阿女出聲叫朋友做,叫做野,呢樣野大人出口易d

翡翠宮

國民生產總值:99101

BKXmas勳章

ysy87 發表於 17-8-19 22:59
友人住外國 邀請女兒的未移民前的香港十八歲同學留宿一個月 女兒同學將染滿M的底底就咁放入洗衣籃 但從未幫 ...

唔幫佢洗衫,叫個女教佢用洗衣機(有血跡衣物要先手洗)。

食飯後洗碗呢d就免了,過門也是客

子爵府

國民生產總值:12495

開心吸收勳章 雞年勳章 2017勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 BKXmas勳章 2017媽媽節 15週年勳章

回覆樓主:

叫佢自己洗番,係衛生問題
千 山 我 獨 行......... 不 必 相 送..........

翡翠宮

國民生產總值:99101

BKXmas勳章

stagea 發表於 17-8-19 23:16

大人出聲就係責怪,女女出聲好d。

水晶宮

stagea 發表於 17-8-19 23:16
年輕人, 易溝通D, 到大人出聲, 講真, 個女仔就會好醜怪, 成個月, 可以會搞到大家面阻阻

大宅

Hanayori 發表於 17-8-19 23:15
會先同呀女表達意見, 再直接同朋友仔講開始要分擔家務; 講真,住成個月我唔會忍。
但.....其實呀女係屋企咪 ...

朋友女有做呀
佢當自己係客人
有表達過類似唔敢亂搞人地啲嘢喎

子爵府

國民生產總值:13270

BKXmas勳章

回覆樓主

Set some house rules for her to follow , 一個月好快過,一到立刻踢佢走,永不再收留!

水晶宮

MsBusy 發表於 17-8-19 23:19
年輕人, 易溝通D, 到大人出聲, 講真, 個女仔就會好醜怪, 成個月, 可以會搞到大家面阻阻 ...

唔想令阿女同朋友面左左,所以寧願阿媽做衰人出聲。

侯爵府

國民生產總值:20840

BKXmas勳章

回覆樓主:

如果只係住一個月,咁過門都係客,唔會計較咁多~
不過染血低低就一定要講聲,尼個係衞生問題,提醒佢對佢日後同人相處都有幫助!

珊瑚宮

國民生產總值:101763

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BKXmas勳章

回覆樓主

家務唔好叫人做啦,過門都係客。

不過叫佢處理返自己d野,最好分開洗衫。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎