用戶登入

找回密碼 | 註冊

20oC.77%

義工

烹飪錦囊 今日: 88|主題: 110081

[菜式] 桃膠&甜酒釀

大宅

國民生產總值:3674

BKXmas勳章

係美食展買左依兩樣,想問大家會點整?請求食譜!
桃膠小朋友可以食嗎?

王國熱話
朋友俾太太家暴, 應該點幫佢
老公話要同我分開
我成日當自己前世欠左佢
算命師的話可信度有多高?

大宅

BKXmas勳章

回覆樓主:

珍珠宮

國民生產總值:47772

雞年勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 BKXmas勳章

回覆樓主:

桃膠有通便作用, 小朋友不要吃太多.
桃膠要浸發24小時, 發大7-10倍, 所以不要發太多呀, 大約要煮一小時.可加入紅棗.連子. 百合一起煮.片糖後下.

男爵府

國民生產總值:6889

好媽媽勳章 BKXmas勳章

回覆樓主:

賣桃膠嘅店主叫我呢個天時,浸水放雪柜發一日。煲湯的話臨好前至放,一滾翻起就得。

大宅

BKXmas勳章

sensei 發表於 17-8-27 23:08
賣桃膠嘅店主叫我呢個天時,浸水放雪柜發一日。煲湯的話臨好前至放,一滾翻起就得。
...

咁發好後可以放入冰箱食個時再解凍煲 ?定發好後就要煲哂?

男爵府

國民生產總值:6889

好媽媽勳章 BKXmas勳章

bebeching 發表於 17-9-1 12:27
咁發好後可以放入冰箱食個時再解凍煲 ?定發好後就要煲哂?

每次只發1粒,發完有好多夠一次過食晒。我從來唔會放冰箱。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎