自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

歐洲多個國家發生鬧市斬人恐襲事件,本港有假難民持刀斬途人與警員刀槍對峙近4分鐘,引起市民恐慌。現場為油麻地廟街108-236號對開,下午3時18分,一名來自非洲索馬里、以酷刑聲請獲發「行街紙」留港的男子Jibriil(23歲),疑因嫖妓不遂導致情緒不穩,突擸刀在街上揮舞,途人見狀報案。

據了解,該非洲漢早前疑到上址一閣樓單位嫖妓「撳鐘仔」,一名泰國籍鳳姐開門後,要求他先付費,惟非洲漢疑「攞唔出錢」,老羞成怒,衝入單位廚房擸走一把生果刀及一把菜刀,先用生果刀指嚇單位內一名男清潔工人,再衝落樓下用菜刀斬途人,鳳姐則無受傷。不過,一名路過的持「行街紙」巴基斯坦籍男途人Amir(34歲)被刀斬傷,需送院治理。

西九龍衝鋒隊第3隊警員接報趕至,持盾牌戒備,惟非洲漢仍情緒激動,一名便裝警見警告無效,即時拔槍對峙及喝止,數名警員迅即將男子按地制服及拘捕。根據讀者提供的片段中可見,影片全長約1分51秒,片段一開始已見涉案的非洲漢身穿粉紅色上衣、灰色長褲,右手手持一把菜刀,2名衝鋒隊警員站在距離非洲漢約2米遠,2人均手持盾牌,其中一名便裝警員更拔出手槍,擎槍戒備。

非洲漢情緒激動,高叫逾11次:「I want to die……hit me(我想死,打我啦)!」在場警員喝令非洲漢︰「Put down the knife(放低把刀)!」、「Drop down the weapon(放低武器)!」惟非洲漢仍不聽勸喻。警員隨即展開懷柔攻勢,表示︰「I want to help you……calm down(我想幫助你,冷靜啲)!」非洲漢回應稱︰「「I don't need help(我不需要幫助)!」之後時而高舉雙手,時而揮舞菜刀,現場氣氛緊張。

由於圍觀的街坊眾多,又有多人拿着手機拍下影片,警員即時高叫:「離開啦,唔好影呀!」又叫圍觀的南亞裔途人「Stay behind(企後啲)」。雙方對峙近4分鐘後,警員施以胡椒噴霧,多名警員一湧而上,合力將非洲漢按地制服。

警方經調查後,將案件列作藏有攻擊性武器及傷人,交油尖警區刑事調查隊跟進。疑犯及傷者分送廣華醫院及伊利沙伯醫院治理

大宅

呢個世界真係病了 咩人都有。
人有種共性,就是當自己正在進行的事情的合理性受到挑戰時,往往不能理性地思考,而是盡力去蒐集證據,提出質疑,試圖證明自己這麼做沒毛病.

我說的是我.

珍珠宮

2024年龍年勳章

計時炸彈,又是南亞裔,香港越來越危險

侯爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

拎住把刀講I want to die, hit me!
妖,自插咪得law, 多鬼餘

大宅

IamDirector 發表於 17-8-20 01:29

禁止訪問

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

持行街紙的非洲藉 斬傷 持行街紙的巴基斯坦藉!
佢求其都斬中 持行街紙人士,証明真係收容左好多呢類人,
佢地要香港人養,仲搞事,
促政府盡快將佢地遣返!
既然佢地係難民,至少起個難民營集中管理佢地啦。

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章

假難民真是好恐怖,難民集中營都無個,比d毒瘤周街走,耐唔耐就整單,真心擔心,之前7仔老闆死左,佐敦地鐵互片血流成河....張x雄議員,飯民

珍珠宮

回覆樓主:

打瓜佢啦。危險人物

大宅

回覆樓主:

以前越南船民都有難民營啦,
反而e+可以四圍走,仲有錢出比佢地

大宅

回覆樓主:

點解張p雄同班泛民要留假難民。報應一定會有, 呢代唔報下一代受

子爵府

回覆樓主:

男爵府

回覆樓主

子爵府

kiki1021 發表於 17-8-20 02:14
點解張p雄同班泛民要留假難民。報應一定會有, 呢代唔報下一代受

真係好憎佢地

伯爵府

回覆樓主

攻民黨的好事

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

成段野我睇到非洲,泰國,巴基斯坦,南亞……

子爵府

IamDirector 發表於 17-8-20 01:29

伯爵府

tobytang 發表於 17-8-20 06:39
成段野我睇到非洲,泰國,巴基斯坦,南亞……

珍珠宮

回覆樓主:

一係開搶打瓜佢, 一係拉左即刻遣返回國, 如果打傷要入醫院或者拉左佢坐監都係浪費緊香港資源養呢班廢物!

真係多得班政棍唔少

首頁

尾頁

跳至