用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

家庭理財 今日: 8|主題: 37901

真心請教!若有二千多萬現金會如何有效地令財庫增值?

洋房

國民生產總值:37

一向不太懂理財,一直也是靠買賣樓宇令資產增值,剛把所有物業賣掉,現在想嘗試其他投資方式,如私人銀行、外幣等。

王國熱話
新增WhatsApp上傳收據服務
有無上網買過BB產品?
「1」撃即中 送$50現金券
大富翁有趣冷知識!

子爵府

國民生產總值:11774

BKXmas勳章

JW_HS 發表於 17-8-20 04:03
一向不太懂理財,一直也是靠買賣樓宇令資產增值,剛把所有物業賣掉,現在想嘗試其他投資方式,如私人銀行、 ...
你睇淡樓市?

侯爵府

國民生產總值:21788

BKXmas勳章

回覆樓主:

有二千萬用錢搵錢會愈來愈富有。 買股票。買期權。買樓。

子爵府

BKXmas勳章

狐朦 發表於 17-8-20 04:58
期權,係咪好高風險?

男爵府

國民生產總值:6269

BKXmas勳章

回覆:真心請教!若有二千多萬現金會如何有效地令財庫增值?

我要環遊世界先再想奇他?

洋房

sumbaby2011 發表於 17-8-20 04:39
你睇淡樓市?

是的

大宅

國民生產總值:2515

BKXmas勳章

回覆樓主:

分注買幾隻藍籌收息股,股價再跌,再買。

洋房

狐朦 發表於 17-8-20 04:58

請問邊到可以學到買股票等知識?上網自學再交下"學費"嗎?

洋房

oliloo 發表於 17-8-20 10:29
分注買幾隻藍籌收息股,股價再跌,再買。

謝謝!那買黃金同外幣好嗎?唔使成日check住

子爵府

BKXmas勳章

JW_HS 發表於 17-8-20 10:42
藍籌收息股,就係貪佢唔使成日睇住,穩穩定定每年收息4~5%

珊瑚宮

國民生產總值:104328

醒目開學勳章 大廚勳章 BKXmas勳章

JW_HS 發表於 17-8-20 04:03
一向不太懂理財,一直也是靠買賣樓宇令資產增值,剛把所有物業賣掉,現在想嘗試其他投資方式,如私人銀行、 ...

一動不如一靜~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

洋房

sumbaby2011 發表於 17-8-20 10:50
藍籌收息股,就係貪佢唔使成日睇住,穩穩定定每年收息4~5%

明白了,若股價升再賺(emoji),除了滙豐,還有推介的藍籌股嗎?

珊瑚宮

國民生產總值:104328

醒目開學勳章 大廚勳章 BKXmas勳章

一樣波動~

你睇下啲圖表先啦~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

BKXmas勳章

要走難所以要拎黃金旁身?黃金只會升不會跌?買黃金無利息收,不能為你產生收入!

相對上,樓多升少跌,亦有租金收入。

外匯我沒有學,價格波動大,因為一般都以孖展炒賣,要留意環球經濟大事,你睡覺時它仍然運作。

洋房

大力大力 發表於 17-8-20 11:00
一動不如一靜~

意思是最好不要賣物業嗎?

大宅

BKXmas勳章

回覆樓主:

有嘢啱你(我應該有佣收,奈何我不是做銀行/保險,只係朋友嘅親戚做銀行):供一年或兩年,第五年期滿攞錢,保證有約3%(港幣)至5%(人民幣)。買咗真係唔駛理,只需要諗間公司會否執笠,及記住到期日。
利申:有買人仔,因持有人仔而當時又息低,所以我願意被鎖5年。不買港元,因會買藍籌收息。

大宅

BKXmas勳章

回覆樓主:

一動不如一靜是他的口頭禪!

洋房

oliloo 發表於 17-8-20 11:19
一動不如一靜是他的口頭禪!

洋房

oliloo 發表於 17-8-20 11:17
有嘢啱你(我應該有佣收,奈何我不是做銀行/保險,只係朋友嘅親戚做銀行):供一年或兩年,第五年期滿攞錢 ...

謝謝,我應會研究買藍籌收息

侯爵府

國民生產總值:21788

BKXmas勳章

sumbaby2011 發表於 17-8-20 06:50
期權,係咪好高風險?

我又唔覺好高。自己去控制。但風險一定有。最高風險都係同股票一樣。但彈性會高d。有得走位。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎