家庭理財

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

JW_HS 發表於 17-8-20 11:10
意思是最好不要賣物業嗎?

如果有幾間收租物業,又怕來年樓價跌,便買一兩間,問題係手揸現金亦沒有出路~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

睛靈勳章

JW_HS 發表於 17-8-20 04:03
一向不太懂理財,一直也是靠買賣樓宇令資產增值,剛把所有物業賣掉,現在想嘗試其他投資方式,如私人銀行、 ...

第一、當然先入私人銀行先啦,借錢超低利息,約2厘以下!第二、千萬不要聽銀行職員,基金,保險介紹。自己睇定某些可靠的上市公司,然後慢慢買入,堅持長揸作長遠投資吧!

洋房

euniceyung 發表於 17-8-20 13:04
第一、當然先入私人銀行先啦,借錢超低利息,約2厘以下!第二、千萬不要聽銀行職員,基金,保險介紹。自己 ...

謝謝意見!

大宅

JW_HS 發表於 17-8-20 10:24
是的

睇淡樓市原因?
但睇好股市?? 唔怕股災嗎?

洋房

euniceyung 發表於 17-8-20 13:04
第一、當然先入私人銀行先啦,借錢超低利息,約2厘以下!第二、千萬不要聽銀行職員,基金,保險介紹。自己 ...

請問邊間私人銀行較好?

洋房

天之驕子 發表於 17-8-20 15:09
睇淡樓市原因?
但睇好股市?? 唔怕股災嗎?

不看好樓市只是個人直覺其實我不太認識股票市場,若樓市差時應作什麼投資?

禁止訪問

大宅

最緊要分散投資,有咩事無咁傷。車位投資又如何呢?

男爵府

手持現金而不投資的話, 會被通漲蠶食. 如果我有兩千萬在手, 會全數買入高息藍籌股, 以匯豐銀行為例, 每年收取100多萬元股息. 下半生過著無憂無慮, 笑看風雲的生活.
https://news.mingpao.com/ins/instantnews/web_tc/article/20170816/s00002/1502884534700

大宅

JW_HS 發表於 17-8-20 15:14
不看好樓市只是個人直覺其實我不太認識股票市場,若樓市差時應作什麼投資?
...

樓市差,如對股票有興趣,可選擇防守力強既股票
或以保本為主既投資產品/方法收息
現金為王
等大跌市,有筍貨先襯低吸納

當然如果2千萬, 可以好多種策略性組合
都係睇你個人取向而定
最重要清楚知自己目的,目標係咩先

洋房

林中鳥 發表於 17-8-20 16:10
手持現金而不投資的話, 會被通漲蠶食. 如果我有兩千萬在手, 會全數買入高息藍籌股, 以匯豐銀行為例, 每年收 ...

謝謝分享!個video好幫到我呢個初學者!另外,買2千萬價值嘅滙豐股票,每年真的可有百多萬股息嗎?條數係如何計算出嚟㗎?感謝指教!

洋房

Tmc1288 發表於 17-8-20 16:01
最緊要分散投資,有咩事無咁傷。車位投資又如何呢?

車位之前沒有想過,回報算高嗎?那些屋苑的車位升值潛力高?

複式洋房

DEL~

禁止訪問

複式洋房

真奇怪,點解好似好多人乜都唔識乜人都唔信,但又有一大筆錢?

單憑樓一樣嘢就可以「富起來」,無需任何知識,又唔怪得依家啲年輕人咁絕望。

大宅

回覆樓主

期權可輸晒100%. 是有莊家. 等於去澳門賭錢. 何生派牌俾你

大宅

Magicianyang 發表於 17-8-20 21:27

單憑樓一樣嘢就可以「富起來」,無需任何知 ...

Account是真是假. 局中局都未定

洋房

Magicianyang 發表於 17-8-20 21:27

唔識股票投資又唔代表乜都唔識嘅自己都有做下生意仔,見呢到咁多投資高手,純粹想同大家請教學習

大宅

JW_HS 發表於 17-8-20 18:35
謝謝分享!個video好幫到我呢個初學者!另外,買2千萬價值嘅滙豐股票,每年真的可有百多萬股息嗎 ...

提醒,滙豐曾跌到得返$3X,如你$78入貨,可否接受一年內跌一半,即身家唔見一半,十年後先返家鄉?

子爵府

MommyPanel勳章

不要問只要信

首頁

尾頁

跳至