自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

happtstar 發表於 17-8-21 10:08
我都想問, 人工得14.5k....同屋企人住(2個人), 而家有左bb...屯門住九龍返工, 但住居屋係屋企人名既, 咁可 ...

低津同埋交通津貼,但以我所知好似以上兩津貼,只可簡其中一項黎申請,妳可以上網睇下
兩種既款項邊款多D就申請邊項

公爵府

2024年龍年勳章

vivibabyvivi 發表於 17-8-20 10:07
你冇睇過呢度咁金句咩,佢地覺得就算住劏房都有生仔既權利架,仲有平有平養丫嘛。我份人悲觀啲,我覺得呢 ...
呢D父母無所謂架, 唔使返工受氣, 美其名話睇住仔女成長 (= 無價). 俾我選擇, 如果家庭經濟唔好, 我一定寧願要一對勤力工作的父母, 好過父母係大懶蛇係屋企陪我成長!

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

huilai88 發表於 17-8-20 19:00
其實人地真係有困難才上來問問大家意見,沒有意見沒關係,其實不必要講埋呢D我覺得 係廢話的話! ...

上得離問預左有正有反面既說話架啦!

珍珠宮

lingwu 發表於 17-8-21 12:06
其實妳知唔知要反工先至可以申請低津同誇津架,唔好一睇到人地話申請津貼就起曬槓啦
以上講兩種津貼就係鼓 ...

但係好多家庭係一個返工,另一個無返工先申請低津。唔係兩個都有返工而申請低津。

屋企無錢唔係應該諗辦法搵,而係諗辦法去攞?

大宅

回覆樓主

其實生小朋友真係要計劃的。冇資產(冇儲蓄?),一人賺$17k養三個,仲要租樓,唔使問都知唔夠$用!點會生咗先問點樣申請津貼?

唔係話好有$先可以生仔,但呢個情況,真係唔應該生住。又或者至少儲到一筆$以備不時之需先好生

公爵府

choco_soup 發表於 17-8-21 12:58

但係好多家庭係一個返工,另一個無返工先申請低津。唔係 ...

屋企邊一個工時較長就邊個去申請,唔係話只得一個人反工先至可以申請囉,同埋政府就係想鼓勵多D人反工,先至會出呢D津貼俾大家,又唔係食阿公,大
有乜問題呀?

男爵府

回覆樓主

以前D C9 會係屋企幫人揍仔,唔知而家得唔得,你朋友橫掂係屋企揍仔,揍多個增加收入

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

回覆樓主

好勇摟主

公爵府

2024年龍年勳章

uglyfufu 發表於 17-8-21 13:02
其實生小朋友真係要計劃的。冇資產(冇儲蓄?),一人賺$17k養三個,仲要租樓,唔使問都知唔夠$用!點會生 ...

樓主朋友個case,我身邊亦有這些人,對方係離島租屋,一家三口等上公屋,太太係ftm照顧小朋友,生活方面盡量慳,有津貼就申請,同埋佢地唔洗比家用,要上到公屋經濟環境才有改善。

既然小朋友都出左世,只有面對現實,盡量慳得幾多得幾多,搵屋企附近福利機構問,上社署個網頁等等……

大宅

回覆樓主:

其實樓上啲人係咪覺得自己有份交稅就有份決策埋所有野?正常打緊工都要交稅架啦,又搬哂納稅人出黎講做咩?

人地問津貼咋喎,政策就係幫有困難既人架啦,佢朋友唔合資格自然申請唔到架啦,唔洗下下都搵位判官上身去搵快感

btw,如果住劏房,印象中可以申請關愛基金做租金補貼(其它樓我唔知有冇),你可以查下

珍珠宮

lingwu 發表於 17-8-21 12:06
其實妳知唔知要反工先至可以申請低津同誇津架,唔好一睇到人地話申請津貼就起曬槓啦
以上講兩種津貼就係鼓 ...

但而家擺到明樓主個朋友唔係想出黎做嘢,而係諗住喺屋企湊b,但老公搵萬幾蚊唔駛洗,所以先想申請津貼。有d jm講嘢雖然mean,但其實無講錯,實際解決方法係出黎做嘢增加收入。

珍珠宮

肥豆媽咪 發表於 17-8-20 17:51
點解咁多人叫佢返工 人地都話排緊公屋。
返工咪爆入息囉

排緊公屋可以搵d出現金糧嘅工作,同埋申請公屋都要排十年八年,未審查之前都係可以做嘢架啦…

公爵府

Lovelovebear 發表於 17-8-21 21:39
但而家擺到明樓主個朋友唔係想出黎做嘢,而係諗住喺屋企湊b,但老公搵萬幾蚊唔駛洗,所以先想申請津貼。有 ...

妳估叫人幫手湊小朋友既價錢便咩?出去打份工都未必夠俾囉
咁點解唔自己湊反先,同埋申請
津貼都係正常渠道,係政府幫助低下階層既少少津貼,咁點解唔可以申請先,妳估津貼到好多?
唔好一見到人話申請乜就起曬槓
窮人都可以結婚生仔,人地又唔係兩公婆喬晒手,坐係到等食阿公個D

珍珠宮

lingwu 發表於 17-8-21 23:15
妳估叫人幫手湊小朋友既價錢便咩?出去打份工都未必夠俾囉
咁點解唔自己湊反先,同埋申請
津貼都係正常渠 ...

如果你咁講,知道出去俾人湊係唔平,不如一開始就儲到少少錢先生bb啦… 其實都無人起晒槓唔比佢申請,大家只係提出更好方法:等人幫不如自己增加收入

首頁

尾頁

跳至