用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

今日: 36|主題: 56642

中醫yes or not?

洋房

國民生產總值:80

BKXmas勳章

剛剛發現自己有5weeks,應該去睇中醫嘛?

大宅

國民生產總值:1599

BKXmas勳章

tkyin123321 發表於 17-8-20 06:09

我果時懷孕了睇開的中醫只把脈,不肯開藥,他說要到11/12週才可食中藥,但有教我煲些寧神安眠的湯水飲。
你有睇開的中醫都可以去把個平安脈,佢會話你知陀得怎樣,留意什麼,戒口什麼。

珍珠宮

國民生產總值:45643

BKXmas勳章

回覆樓主:

無事無幹唔須要睇。

我中醫唔見意食中藥如果無事。

男爵府

國民生產總值:8458

BKXmas勳章

回覆樓主

我一直有睇開中醫
但發現有咗就冇再食喇
本身睇左拎曬藥
媽咪知我有咗 唔俾我食
佢話有左唔好亂食藥

侯爵府

國民生產總值:20124

BKXmas勳章

回覆樓主

有左點解要睇中醫?是藥三分毒,無乜事就唔需要睇啦。

子爵府

國民生產總值:12388

BKXmas勳章

回覆樓主:

無事一定唔食

複式洋房

國民生產總值:115

回覆樓主:

有時同一種藥,可能呢個中醫話食得,另一個又話唔食得,當然可能食唔食得係講點樣夾其他藥,不過我隱陣起見,就只睇西醫了。

複式洋房

國民生產總值:221

BKXmas勳章

回覆樓主

唔好亂食藥丫

大宅

國民生產總值:4558

BKXmas勳章

係唔舒服要睇?

洋房

國民生產總值:80

BKXmas勳章

chengkayan 發表於 17-8-20 16:49
係唔舒服要睇?

又唔係,只係尼個中醫睇開,想話要唔要做執d安胎藥

大宅

國民生產總值:1184

tkyin123321 發表於 17-8-20 17:28

我睇開個中醫話,有事先要安胎,無痛無流啡並唔需要安胎架 :)

洋房

國民生產總值:40

我有b 果時都冇即刻去睇中醫,但係就有食cs4蟲草,蟲草都幾mild但又補到身,所以我都有keep住食,我自己就食開三哥果隻,當然個個人需要唔同,你都可以問左醫生先

別墅

國民生產總值:539

BKXmas勳章

tkyin123321 發表於 17-8-20 17:28

如果您睇開 咪去睇下。
問下有咩食得,有咩唔食得!睇左都可以唔食的藥!
因為我自己係睇個個中醫幫我有。
佢提我有左一定要返去安胎,因為佢話我本身體質唔太容易有。
咁我係睇佢先有。。。都有返去安胎。
食到照到心跳,大約十一週 就停左食中藥!
睇您信唔信中醫。

我到四個月有的腸胃問題都係睇中醫。佢開左三個星期藥粉俾我。
我五個月照結構,醫生話心跳同内臓生得好好呀!
睇您自己有無需要law

珍珠宮

國民生產總值:30800

BKXmas勳章 2017媽媽節

我有睇過一次,個中醫係我之前睇開。
佢開左D安胎藥比我,
但我飲完之後個人唔舒服就冇再睇了。

男爵府

國民生產總值:6956

美好大世界2017勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 認識瑞士牛牛第二回 BKXmas勳章

回覆樓主:

大肚睇中醫都有夾唔夾,要講清楚俾佢知幾週,我作小產有睇,嘔到9彩都有睇,夾到中醫食左2次藥就唔嘔,同埋中醫會有啲夾你體質嘅建議,例如我……我唔可以食餅乾麵包,會勁嘔~我皮胃弱,要食粉麵~中後期我胎都細輕,我唔可以食花膠長胎,因為海味都濕熱,只可以食白飯(我最唔鍾意食飯)
想認識多啲屯門友

複式洋房

國民生產總值:238

回覆樓主:

無端白事唔需要食中藥,除非個胎唔隱啦。。。

別墅

國民生產總值:538

我今日睇左一整書話...其中一句話

(一個專業既中醫師係唔會開中藥俾初懷孕既媽咪)
樓主..呢句你懂的

複式洋房

國民生產總值:129

BKXmas勳章

除非嗰位中醫係你一直睇開,否則頭三個月唔建議食中藥,因為頭幾次睇中醫佢未必完全瞭解你體質,佢都要試藥,無謂搵阿B去試。

洋房

國民生產總值:32

回覆樓主

我有左之後,中醫叫我過左7,8w,照左胎位正確之後,我有食中藥,食到12w停左,生之前都有食。

大宅

國民生產總值:2453

BKXmas勳章

回覆樓主:

如果一直睇開中醫,可以繼續睇,中醫師清楚你體質,我第一胎由備孕開始睇到生,bb出世皮膚好滑,自己又無水腫,好健康,到咗第二胎,見無乜事就無去睇,直到33週開始腳腫同有紅色一撻撻,即刻去睇中醫,到bb出世皮膚無第一胎咁滑,我覺得同有冇睇中醫有d關係。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎