用戶登入

找回密碼 | 註冊

20oC.80%

義工

產前產後 今日: 34|主題: 239291

預產期還未生 , 政府(廣華)醫院最遲會幾耐通知催生??

男爵府

國民生產總值:8001

BKXmas勳章

本身私家結構檢查照時預計18號,但廣華照計返唐氏檢查時週數即今個月25號預產期。而23號會有產檢。。。想請問係廣華曾經有催生經驗既媽媽,醫生會係呢次產檢比催生期同照超聲波嗎? 謝謝

男爵府

BKXmas勳章

回覆樓主:

直到現在阿b都未有想出世既感覺。。。產假又一日一日咁去

禁止訪問

國民生產總值:68

別墅

國民生產總值:984

BKXmas勳章

coffee2012 發表於 17-8-20 07:41

本身私家結構檢查照時預計18號,但廣華照計返唐氏檢查時週數 ...

見你等到頸都長啦其實唔係應該計私家會準d咩?政府唐氏係好早期照 先得13 14週左右
我自己私家同政府預產期都相差11日

男爵府

BKXmas勳章

yan9038 發表於 17-8-20 15:03
見你等到頸都長啦其實唔係應該計私家會準d咩?政府唐氏係好早期照 先得13 14週左右
我自己私家同 ...

等到我都頸長。呢個問題我都曾經產檢時向公立醫生反映過,但醫生只回覆跟返唐氏時既週數去定預產期。。。

大宅

國民生產總值:1081

BKXmas勳章

yan9038 發表於 17-8-20 15:03
我自己私家同 ...

其實早期照超聲波推測既預產期先準,因為無太多外來因素影響bb個size

複式洋房

國民生產總值:108

coffee2012 發表於 17-8-20 16:34
等到我都頸長。呢個問題我都曾經產檢時向公立醫生反映過,但醫生只回覆跟返唐氏時既週數去定預產期。。。
...

我係11週時私家照到小B大左10日,即刻叫我返醫院睇下改唔改到唐氏期。返到醫院,即刻安排我當日照,照完醫生話私家唔準,無大到。

之後私家產檢,照結構醫生都confirm 小B係大左10日,完全跟到大左個條生長線。健康院就叫我返醫院講改預產期。不過第一次醫院唔肯堅持自己係岩,仲問我怕咩,你覺得會有咩危險?

之後聽醫院講座&姑娘朋友講去到42週先生會有風險,因為BB過到發育,頭骨鈣化,好有機會生唔出。姑娘朋友仲話,醫院係唔會42週先安排催生,叫我一定要說服醫院改早個預產期,因為政府點都會度到到BB岩岩好或者細左,唔想安排開刀比媽媽。

第二次,再問醫院會唔會因為未到預產期,遲到過晒BB實質42週的size醫院先安排催生。醫生再睇返過往私家既紀錄,最終都肯跟私家做預產期。

我係公家產檢既經驗唔係咁好,問佢地咩都答「你問我都唔知」,聽其他媽媽講去政府產檢,會按胸按肚度肚聽心跳,so far我每次去都只有聽心跳。上次都係好彩遇到個有經驗既醫生,又願意花時間睇紀錄,先成功改到。

如果決定係公家生,有擔心問左私家,再要堅定地同醫院討論。

洋房

國民生產總值:96

BKXmas勳章

我果時39W4 定39W5仲有產檢
到時會比入院催生期你,通常係41W先催生

男爵府

BKXmas勳章

回覆樓主:

bb 剛好係40週當日零晨三點幾陣痛見紅,然後入院醫生再人手穿水催生。。。謝謝各位
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎