用戶登入

找回密碼 | 註冊

20oC.82%

義工

自由講場 今日: 2630|主題: 938836

選幼稚園

複式洋房

國民生產總值:204

其實ek個邊我都有出post問,但我有啲心急,加上依邊人多,所以就係到問埋。

我個女就快要報幼稚園,佢表達能力和領悟能力都好好,但就唔受教,除非佢覺得我講得好有趣岩佢心意,佢先會肯聽肯學,否則就會唔專心。
本來一心幫佢主力考堅道聖心,但聽聞該校都比較傳統,鍾意乖巧小朋友,我開始覺得就算比我女考到,但都未必會適合。
救恩就比較活動教學,老師講書應該比教有趣,但奈何佢地小學係私校,擔心負擔唔起學費和雜費。
想請教各位媽媽,可否比啲選校意見我?
感謝!

子爵府

國民生產總值:14897

雞年勳章 2017勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 BKXmas勳章

回覆樓主

其實你自己都已經分析得好清楚,只係事實冇咁理想,可以搵到間活動教學又有資助。
我會建議你兩間都報考先,甚至報多一兩間心儀幼稚園,因為現實係學校揀你而唔係你揀學校。另外小朋友係要比人教,你嗰套唔得並唔代表老師都唔得,好多時候係外人反而教到,要相信專業。再者,聖心小學都有分津貼同私立,表現唔好有資助都唔收你,依家先唔好諗咁長遠,兩間都試咗先啦,可能學校同小朋友表現唔同你預期咁諗㗎!

大宅

國民生產總值:3842

BKXmas勳章

曾詩拉 發表於 17-8-20 11:35
其實ek個邊我都有出post問,但我有啲心急,加上依邊人多,所以就係到問埋。

我個女就快要報幼稚園,佢表達 ...

1,考到再決定

2,救恩幼稚園個人很喜歡,無奈group interview不合小兒。 如果你女女考到我恭喜你,因為即使她不直上救恩小學,一樣可以有很好的底子去其他小學。

3,聖心,冇硏究過,但傳聞係傳統同幾深下,而且小學也不是直上,一樣要考。

男爵府

國民生產總值:6546

BKXmas勳章

回覆樓主

兩間幼稚園都面試左先,睇吓邊一間肯收

我大女時之報過八間幼稚園,最終都係得一間取錄(emoji)名幼真係好難入

子爵府

國民生產總值:10101

BKXmas勳章

揀幾間出來考到先再問都未遲、好難入
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

別墅

國民生產總值:671

回覆樓主:

報左先 收左再諗

大宅

國民生產總值:3795

BKXmas勳章

選10間8間學校報名,因為會撞期撞時間!另外好學校唔易入,肯收先再煩邊間啦!

子爵府

國民生產總值:12761

春季勳章 BKXmas勳章

回覆樓主:

依家真喺報5-8間,喺起碼。

珍珠宮

國民生產總值:44491

開心吸收勳章 2017勳章 BKXmas勳章 2017媽媽節

同意報多幾間,收左才唸,有時會撞面試時間,有時小朋友會病左面試唔到。。。。好多因素影響,所以唔好只報一二間呀。

男爵府

國民生產總值:6288

BK Milk勳章 BKXmas勳章

回覆樓主:

諗黎有乜用,最重要係有學校收,你報個2間係大熱入唔入到都沒知,而且你冇讀n已經比人輸一半,搵多幾間做後備啦!

珍珠宮

國民生產總值:38745

最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BKXmas勳章

回覆樓主:

報晒先啦,始終要睇小朋友當刻嘅面試表現同狀態,而且你揀學校,同樣學校都會揀小朋友。
此刻唸太多都係無用,真係收左先再決定。

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎