用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

今日: 36|主題: 56642

開刀揀日子影響

別墅

國民生產總值:994

本身唔迷信
開刀日子時間純粹係考慮
(1)醫生建議的週數 (38-39w)
(2)避開星期六日同醫生診症時間唔使加錢
(3)果段時間有無特別節日
結果揀左28/8 (七夕)
但阿媽話唔吉利,因為牛郎織女一年見一次
話會對bb人生唔好
我覺得唔係好make sense唔想理佢
但佢係咁要我改日子
其實之前已經幾經辛苦說服佢話我要開刀生
宜家又為個日子而嘈
同埋就生book晒手術室話改就改咩
本身亦覺得日子無問題仲幾有意思
各位JM有咩意見?

複式洋房

國民生產總值:395

回覆樓主

其實你不如問一下自已,如果你選呢個日子又如果最後小朋友條命水真係唔好(touchwood),你會唔會怨自己一世先,同改名一樣,咁當然如果你話你本身唔迷信,係都唔信有關係嘅咁無得講,記住,做一個你唔會後悔的決定啦,做人阿媽係唔會想自己兒女唔好嘅,但當然不知者不罪。

或唔係,你洗小小錢問一下呢個日子好唔好,好嘅你可以同你媽講,一切照舊,唔好嘅,就回到上面個問題:會唔會後悔? 記住,touchwood唔多好,咁就一世啦!

複式洋房

國民生產總值:395

回覆樓主

利申,我自己係想順產嘅,正正因為我覺得幾時出世由bb自己話事,係好係唔好都係佢自己的自由,我做媽媽最多之後幫佢改個好名,拉上補下一下。

大宅

國民生產總值:1783

BKXmas勳章

回覆樓主

我都唔迷信,我選開刀日子都係實際考慮,所以我係你我都唔會理阿媽嘅思想。睇西歷好唔好?係都要講意頭的話,有2個8字唔好咩?
嗰d話擇時辰改名,老實講我覺得命係自己決定嘅路,嗰d搵人改個好名好日出世,如果個仔女將來係咩都唔做嘅,就算個名同出世嗰日令佢條命本來可以中六合彩頭獎,佢唔買咪一樣無。擇日就好似d人結婚又話要擇日,但擇左日結婚嘅唔通個個白頭到老?

大宅

國民生產總值:1121

BKXmas勳章

回覆樓主

我完全同你考慮因素一樣咁選日子開刀, 如果自問唔迷信就按自己意思吧 要講意頭又乜又剩,我諗你之後有排煩,老人家善意提醒,岩味聽唔岩味講下你考慮因素比佢聽,唔好影響心情呀

大宅

國民生產總值:2699

畀面勳章 BKXmas勳章

回覆樓主:

我係揀日子時辰開刀, 本身自己信命,我只係想BB日後條路順D, 當然你幫佢揀,佢會唔會仲早D就係天意

別墅

hahaannie_kwan 發表於 17-8-20 18:05
我完全同你考慮因素一樣咁選日子開刀, 如果自問唔迷信就按自己意思吧 要講意頭又乜又剩,我諗你之後有排煩 ...

我同阿媽講自己信耶穌
唔會理呢d野
老公亦唔信,覺得果日出世幾有意思
但我阿媽居然話你自己唔信
可能個bb大個會信
真係吹脹

別墅

joeyjoeywong 發表於 17-8-20 18:14
我係揀日子時辰開刀, 本身自己信命,我只係想BB日後條路順D, 當然你幫佢揀,佢會唔會仲早D就係天意
...

我本身信基督教
所以唔會特別理擇日子呢d野
純粹夠週數又唔想夜長夢多先開刀
但早左都唔介意順產
咁我阿媽自己信呢d無所謂
但無理由迫我都信仲要我改日子咁麻煩同影響我心理質素

大宅

國民生產總值:2699

畀面勳章 BKXmas勳章

sweetmammy 發表於 17-8-20 18:29
我本身信基督教
所以唔會特別理擇日子呢d野
純粹夠週數又唔想夜長夢多先開刀

所以大家溝通下,BB出世係開心事,

複式洋房

國民生產總值:320

BKXmas勳章

回覆樓主

個bb係你同你老公既,我覺得應該以你地自己既意願為準,我自己完全唔接受擇日同搵師傅改名,我覺得我bb既命運係係佢自己同我手上,而唔係交俾一d唔知係咪神棍既人手上

珍珠宮

國民生產總值:45643

BKXmas勳章

回覆樓主

下,開刀個week醫生覺得安全,我地就是但一日就醫生時間。

農歷我直頭無睇。

大宅

國民生產總值:1482

BKXmas勳章

回覆樓主

我冇宗教背景,一向冇迷信,所以都係理智考慮實際需要而定開刀時間。

別墅

國民生產總值:669

BKXmas勳章

信則有不信則無啦

複式洋房

國民生產總值:309

sweetmammy 發表於 17-8-20 11:57
本身唔迷信
開刀日子時間純粹係考慮
(1)醫生建議的週數 (38-39w)

我本人系農曆七夕出世,媽媽順產,無專登揀日子,好唔好命就見人見智,自小身體體弱多病,但偏偏都會逢凶化吉。

別墅

國民生產總值:782

BKXmas勳章

回覆 sweetmammy 的帖子

我覺得, BB 係你同你先生0既, 最終決定權0係你地手上. 不過調轉頭諗, 開刀都係一時半刻, 你媽媽會唔會因為個日子講好耐架? 呢個題目就好似結婚擺酒咁, 好多人有意見, 唔係人人意見都需要 take, 不過有時出於為左長遠關係良好可能都要考慮.
我個人好怕煩, 如果成日要俾人煩住 vs 而家做 d 安排可以解決, 我會選擇後者.

別墅

crystalyan0813 發表於 17-8-21 03:47
我本人系農曆七夕出世,媽媽順產,無專登揀日子,好唔好命就見人見智,自小身體體弱多病,但偏偏都會逢凶 ...

咁你有無聽過有人話呢日出世唔吉利?

大宅

國民生產總值:1744

回覆樓主

完全唔會理,我連結婚都冇擇日子,中意邊日就邊日,睇天氣多d,咁多年唔覺得婚姻有問題。大把人擇哂日子咪離婚。如果人人擇下日子就好,邊有窮人邊有人唔如意,做乜事之前都擺個陣擇個時辰咪搞點哂?自己想點就點啦!b係妳生,其實其他人可以俾意見,但最後決定權都要喺自己手上。

複式洋房

sweetmammy 發表於 17-8-21 10:41
咁你有無聽過有人話呢日出世唔吉利?

無聽過呀。只系話農曆7月就無咁好。

別墅

crystalyan0813 發表於 17-8-21 12:35
無聽過呀。只系話農曆7月就無咁好。

係囉,我都無聽過
咁bb last個月係七月都無計
所以我都唔會理

複式洋房

sweetmammy 發表於 17-8-21 12:49
係囉,我都無聽過
咁bb last個月係七月都無計
所以我都唔會理

其實bb出世日子我覺得係註定既。
順其自然最好,jm你都無需擔心。

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎