用戶登入

找回密碼 | 註冊

20oC.79%

義工

自由講場 今日: 1401|主題: 938967

如果公司有住院保險,會唔會另外再買住院保險?

男爵府

國民生產總值:5888

BKXmas勳章

我公司嘅醫療保險有包住院,但保額唔多。你地會唔會自己出去買多一份住院保?

伯爵府

國民生產總值:16282

BKXmas勳章

回覆樓主

我自己同老公無,但有幫囡囡買多份

水晶宮

國民生產總值:63827

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BKXmas勳章

回覆樓主

亞仔有 , 因公司醫療保額細 , 割條盲腸都唔夠 , 自己出面買一份 , 萬一轉工空窗期都有保障

侯爵府

國民生產總值:21315

BKXmas勳章

回覆樓主:

我公司有保險,我自己再額外買危疾及醫療

男爵府

國民生產總值:5329

happymama2009 發表於 17-8-20 12:34
我公司嘅醫療保險有包住院,但保額唔多。你地會唔會自己出去買多一份住院保?
...

會,唔知喺呢間公司會做到幾時,唔買的話驚到時有咩病出現咗,到離職後自己再買時變咗有已既病而不受保。

大宅

國民生產總值:1476

happymama2009 發表於 17-8-20 12:34
...

最平既買份top up 都ok

大宅

國民生產總值:1476

love2talk 發表於 17-8-20 12:58
會,唔知喺呢間公司會做到幾時,唔買的話驚到時有咩病出現咗,到離職後自己再買時變咗有已既病而不受保。
...

現在好多公司plan, 離職時都可以比你即時買份已包病症既醫療

寶石宮

國民生產總值:314007

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 BKXmas勳章

如果好少, 你又覺得有雖要就買啦, 有事係黎係有用, 無事無幹就覺得唔抵囉
我公司果個都唔多, 不過自己冇再買

男爵府

國民生產總值:9586

BKXmas勳章

回覆樓主:

會,買多份做top up

大宅

國民生產總值:1698

BKXmas勳章

天之驕子 發表於 17-8-20 14:32
現在好多公司plan, 離職時都可以比你即時買份已包病症既醫療

係呀

男爵府

國民生產總值:6288

BKXmas勳章

回覆樓主:

唔,一來越大越貴,二來有時有事未必claim到,自己儲好過。

侯爵府

國民生產總值:23597

BKXmas勳章

...

最好不要斷,因為份工不一定長做,到時候駁返買好麻煩的

伯爵府

國民生產總值:16577

BKXmas勳章

...

其實要諗,你係咪間係呢間公司做到退休……,但住院保險年紀越大越貴,所以要諗下呢方面,住院保險保到幾多歲,仲有,如果你萬一你呢幾年要claim住院既話,你到時離職時要自己買住院保,人地未必會受,或者保費會好貴。

侯爵府

國民生產總值:23395

親子達人勳章 BKXmas勳章 2017媽媽節

會, 唔知份工會做几耐, 最怕離職後再買, 有D病未必受保.
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;天眼昭昭,報應甚速

別墅

國民生產總值:590

BKXmas勳章

最好買, 公司果份CLAIM好少, 我之前做大手術, 公司果份claim左只夠俾醫生費.

大宅

國民生產總值:1147

BKXmas勳章

回覆樓主:

都會啊,公司有提供醫療保險,跟著我自己另外加一份bupa既醫療,同埋我咁樣加,全家都可以一齊買有折,而且自己個保額又會大咗,所以都好抵

大宅

國民生產總值:2848

2017媽媽節 15週年勳章

要睇返plan,正常公司都會有保,但睇多定少,我自己都會有份醫療

男爵府

國民生產總值:8474

回覆樓主

會,唔會成世喺同一間公司做。

子爵府

國民生產總值:12273

BKXmas勳章

會, 有朋友公司突然取消醫療保險, 有幾個同事已經買唔返

大宅

國民生產總值:2560

回覆樓主

No
公司同C6嗰份都可以cover

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎