用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

自由講場 今日: 5231|主題: 927599

覺唔覺做女人好辛苦?純呻  

別墅

國民生產總值:820

BKXmas勳章

為屋企又想自己有個錢旁身就出來工作把仔囡交俾人湊。唔做野,看老公面色,有乜事又好傍惶。咁嘅情況,都是生一個夠了。人們就話獨生嗰個真係慘喇。做女人,尤其有仔囡,好多時真是左右做人難。唔好意思,呻左咁長。如果唔發洩,真是會爆

子爵府

國民生產總值:10661

BKXmas勳章

回覆樓主

所以女人唔易做

只好轉換下心態,對自己好D。唔好只圍住仔女,老公轉。

我都自我調節緊,做咗幾年ftm,發覺好易迷失自己,日日夜夜為仔女同頭家而忙碌,都好怕有日搵唔返自己
BB你來咗啦?

水晶宮

國民生產總值:73656

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BKXmas勳章

回覆樓主:

我直情覺得生完,自動波由喺朋友圈嘅活躍份子,變咗咩時間都係諗住個仔,返工趕住出門,放工趕返屋企,瞓覺我就一定係最夜,起身又一定係最早,但又冇人迫我咁做,只可講話係女人天性,天性照顧人。

寶石宮

國民生產總值:435704

開心吸收勳章 FRISO飲奶勳章 美好大世界2017勳章 雞年勳章 2017勳章 BKXmas勳章 Xmas吸收勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 吸收力勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 2017媽媽節

cheungj6 發表於 17-8-20 12:42
為屋企又想自己有個錢旁身就出來工作把仔囡交俾人湊。唔做野,看老公面色,有乜事又好傍惶。咁嘅情況,都是 ...

就算自己搵錢仔女比工人湊,數字人一樣以為女人係洗緊佢個仔既錢,同啞子食黃蓮一樣

公爵府

國民生產總值:25517

BKXmas勳章

為屋企又想自己有個錢旁身就出來工作把仔囡交俾人湊。唔做野,看老公面色,有乜事又好傍惶。咁嘅情況,都是 ...

在香港荷包唔鬆動,做男人女人都好辛苦。

唔關性別事。

香港女性地位已經很高。

象牙宮

國民生產總值:220606

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 BKXmas勳章

男女都難
*唔好響POST叫我PM你, 問嘢請直接留言或主動PM,唔好做伸手黨,Google係你的好朋友

象牙宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 BKXmas勳章

bik1229 發表於 17-8-20 13:20

唔關性別事。

男人如果話想唔返工,我估半個月已經比人話餓死老婆啦
*唔好響POST叫我PM你, 問嘢請直接留言或主動PM,唔好做伸手黨,Google係你的好朋友

伯爵府

國民生產總值:15899

BKXmas勳章

回覆樓主:

前日為左傾計呢個問題而嬲左我老公,佢番黎想做自己野好合理,我同佢講野佢又冇對答咁,得我講,同時個女又同我又同我老公講野,好混亂,都唔知邊個同邊個講野,把幾火鬧哂佢地兩個我做自己野無視佢地,個女好無辜,毛啦啦比人鬧,我好無謂嬲得,因為想同老公講野而講唔到就嬲,我嗰刻諗,未有小朋友大家好地地,未嘈過嬲過大家,依家想講句野都咁難,遲早因爲咁而唔再愛佢更無謂唔識講,唔好意思,呻左一輪

珍珠宮

國民生產總值:36627

畀面勳章 BKXmas勳章

good_pig 發表於 17-8-20 13:21
男女都難

我覺得男人難D
要“咩”起成頭家, 佢1個人做 幾把口食, 連病都要返工! 擔子重好多.
( 純粹個人感受)

pansy888hk    發表於 17-8-20 18:27

子爵府

國民生產總值:10159

BKXmas勳章

唔關性別事。

這句真

珍珠宮

國民生產總值:45633

BKXmas勳章

回覆樓主

我又唔覺

子爵府

國民生產總值:11913

好媽媽勳章 BKXmas勳章

回覆樓主:

我反而覺得喺香港做女人好幸福
諗多啲好方面嘅嘢啦,鑽牛角尖都唔能夠解決件事,咁不如樂天知命

別墅

國民生產總值:782

所以好早已經諗唔會生仔

伯爵府

國民生產總值:19290

FRISO飲奶勳章 雞年勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 畀面勳章 BKXmas勳章 2017媽媽節

回覆樓主:

我覺得朋友少左係真,佢地未有小朋友,話題都係吃喝玩樂,不過試下調整心態囉,你決定返工,我都決定搵工,雖然老公冇比面色我睇,但成日我都唔想再脫節了

水晶宮

國民生產總值:61052

BKXmas勳章

同其他地方相比,香港既女人係好幸福。冇錢,做男做女都艱難

伯爵府

國民生產總值:19805

BKXmas勳章

回覆樓主

同感!香港家庭多是公一份婆一份,但照顧仔女也多是母親付責多些!

子爵府

國民生產總值:11932

BKXmas勳章

唔關性別事。

打工仔為2餐, 凡人生活每代每年都辛苦。
只能同自己打氣加油~

男爵府

國民生產總值:5476

BKXmas勳章

有同感

象牙宮

(Samantha) 發表於 17-8-20 13:32
我覺得男人難D
要“咩”起成頭家, 佢1個人做 幾把口食, 連病都要返工! 擔子重好多. ...

各有各難處,遇到另一半大食懶就男女都死

象牙宮

Moonlight819 發表於 17-8-20 13:45
同感!香港家庭多是公一份婆一份,但照顧仔女也多是母親付責多些!

如果ftd...一樣比人話食軟飯,我見好多男人都好盡責做爸爸
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎