用戶登入

找回密碼 | 註冊

23oC.92%

義工

湊B百科 今日: 30|主題: 2108

屙爛poo 搞到成個pat 都係好難搞

洋房

國民生產總值:77

我尋日抱阿b 去99度,途中都feel 到佢應該係poo 左,即刻走入商場個廁所換la,一揭開件事,屙左爛poo,整到連面褲都有…搞到好論盡…

王國熱話
萬寧新嘢換
大埔菲比尿片葯房姨姨
好味推介--餃子
香港支付寶11月有新優惠嗎?

瑪瑙宮

國民生產總值:141526

BKXmas勳章

沖沖水就是了。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。愛理性交流討論。 *本人文化水品有限, 無法與公主/ '衣来伸手,饭来张口者,喜批評, 而無建設性' 交流溝通。 你永遠是對的。。。

複式洋房

國民生產總值:107

dorissschu 發表於 17-8-20 15:09
我尋日抱阿b 去99度,途中都feel 到佢應該係poo 左,即刻走入商場個廁所換la,一揭開件事,屙左爛poo,整到 ...

我都有1排bb屙親便便都上背脊,系屋企次次便便完都要幫佢換衫,岀街就要帶多套衫

公爵府

國民生產總值:25738

BKXmas勳章

回覆樓主:

咁下次出去就帶多套衫仔,有得換下

複式洋房

國民生產總值:426

好明你難搞呀,我個女都有試過,我仲幫佢著裙仔先死,連身裙仔冇得除,焗住一身sssssss

別墅

國民生產總值:544

呢d 情況應該要帶左套衫出去換ma

大宅

國民生產總值:1177

BKXmas勳章

回覆樓主

通常初頭都會帶定多一至兩套衫仔出去,in case有意外(sss或者嘔奶), 視乎出去幾耐啦

明白媽媽會狼狽呀~ 正常便便質地係軟身或糊狀, 肚屙便便會呈水狀, 水還水, 渣還渣。 如果BB嘅便便成日都係咁就要多加留意啦~ BB嘅便便次數多嗎? 建議媽媽帶備充足用品(例如濕水棉花、凡士林/Zinc oxide藥膏),幫BB清潔, 天氣炎熱, BB皮膚幼嫰, PATPAT同大腿摺住嘅位置容易因為尿、 汗水、 便便焗到變紅。 要勤力換片, 保持PATPAT乾淨乾爽。 BB屁股嘅皮膚點架?
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

禁止訪問

國民生產總值:204

禁止訪問

國民生產總值:67

複式洋房

國民生產總值:105

我個b 都係用緊h牌白金片ga, 佢個袋仔真係好好, 就算係all 左小便都兜得住唔會漏到出界

洋房

Yungsss 發表於 17-8-21 14:12
我都有1排bb屙親便便都上背脊,系屋企次次便便完都要幫佢換衫,岀街就要帶多套衫
...
我都覺得以後出街要帶多套衫...

洋房

bubblewoo 發表於 17-8-21 18:03
好明你難搞呀,我個女都有試過,我仲幫佢著裙仔先死,連身裙仔冇得除,焗住一身sssssss ...
係囉, 搞到要即刻買套比佢著住先...

洋房

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 17-8-22 15:50
明白媽媽會狼狽呀~ 正常便便質地係軟身或糊狀, 肚屙便便會呈水狀, 水還水, 渣還渣。 如果BB嘅便便成日都係 ...
多謝jm! 其實都一見到佢all左就即刻幫佢換架喇, 不過唔知係爛poo問題定係條片問題, 只要係爛poo就會爆片

洋房

beanna 發表於 17-8-22 18:26
帶套衫, 最緊要換隻好d ge 片! 我個仔有時都會all 爛poo, 而家轉用hugxxx隻防疹紙尿片, 條片有個立體防漏背 ...
多謝jm 分享呀, 我去換左呢隻片先

dorissschu 發表於 17-8-23 16:13
多謝jm! 其實都一見到佢all左就即刻幫佢換架喇, 不過唔知係爛poo問題定係條片問題, 只要係爛poo就會爆片 ...

媽媽見到BB痾左就馬上換片,可以減少排泄物刺激到佢pat pat 如果便便份量/水份比較多都容易有爆片情況,除左可以試下唔同設計嘅尿片,媽媽可以將1-2片和替換衣服放入一個細袋,係同BB外出時隨身攜帶,以備不時之需。

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎