用戶登入

找回密碼 | 註冊

20oC.80%

義工

自由講場 今日: 4171|主題: 938875

去旅行自己帶水?  

大宅

國民生產總值:1496

BKXmas勳章

最近係FB見到有人去馬來西亞旅行,自己帶水去,總共帶咗10L,其實係咪好多人都會咁做?

版主

國民生產總值:116729

夏天玩到顛 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 BKXmas勳章

回覆樓主

識人去印度就自己帶!我都帶過
馬拉,唔會囉。除非雀仔肚好嚴重

大宅

國民生產總值:4012

BKXmas勳章

回覆樓主

阿仔2歲時去泰國有自己帶水去沖奶,第一次出國驚佢水土不服.....之後去旅行都無帶,去到果度先買

珍珠宮

國民生產總值:30754

BKXmas勳章

有同事出TRIP去過D好落後既地方,唔單止水,仲帶理杯麵.....唔食果度D野添~

翡翠宮

國民生產總值:82045

BKXmas勳章

睇下去邊,有時都會帶

伯爵府

國民生產總值:17882

BKXmas勳章

最愛是誰 發表於 17-8-20 16:43
最近係FB見到有人去馬來西亞旅行,自己帶水去,總共帶咗10L,其實係咪好多人都會咁做?
...

如果有小朋友會帶1-2支500ml備用,大人就唔需要,可以在當地買樽裝水。馬拉應該有屈人寺樽裝水買。

水晶宮

國民生產總值:63489

BKXmas勳章

回覆樓主:

落後地方真係要,例如印度,我朋友大住肚去曼谷都帶足咁多日水。

大宅

BKXmas勳章

回覆樓主

有小朋友,不過都已經小學!我真係第一次見人自己帶水,我覺得如果仲要飲奶,自己帶水都OK!但咁大個都仲自己帶,有啲奇怪!係FB,有人問佢夠唔夠飲,佢話慳住飲,佢仲話唔會俾小朋友飲自己帶嘅水以外嘅飲品,如果真係唔夠就買有牌子嘅水俾佢地飲!

珍珠宮

國民生產總值:44501

開心吸收勳章 2017勳章 BKXmas勳章 2017媽媽節

...

我小孩子細,都有帶架,尤其食水不衞生的地方,小心為上。。朋友去東南亞,只飲酒店樽裝水都肚瀉~

珊瑚宮

國民生產總值:100438

開心吸收勳章 FRISO飲奶勳章 雞年勳章 2017勳章 BKXmas勳章 ProAbsorb勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 畀面勳章 2017媽媽節

回覆樓主

無帶

大宅

國民生產總值:1603

BKXmas勳章

回覆樓主:

有,剛剛去完旅行帶左6支蒸餾水,兩日就飲晒。因為去到當地未必咁影買到水或酒店無送水,又唔想小朋友水土不服

珍珠宮

國民生產總值:46643

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 我的育兒心得勳章 BKXmas勳章 2017勳章 開心吸收勳章

最愛是誰 發表於 17-8-20 17:18
有小朋友,不過都已經小學!我真係第一次見人自己帶水,我覺得如果仲要飲奶,自己帶水都OK!但咁大個都仲自 ...

大城市,唔駛卦

怕就不如帶濾水器同埋熱水煲去自己煲水
Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

珍珠宮

國民生產總值:35278

2017勳章 BKXmas勳章 2017媽媽節

回覆樓主:

小朋友第一次去旅行有帶呀,樽裝水溝當地水煲嚟俾佢飲

大宅

BKXmas勳章

fungwongphie 發表於 17-8-20 17:24
大城市,唔駛卦

怕就不如帶濾水器同埋熱水煲去自己煲水

子爵府

國民生產總值:12451

BKXmas勳章

回覆樓主

係,今日book左帶細路去酒店玩水過夜,可惜大姨媽媽尋晚黎探我,我只好乖乖坐在池邊看野。

公爵府

國民生產總值:26729

育兒性格勳章 睛靈勳章 BKXmas勳章 2017媽媽節

...

我以前去大陸,越南,印度,camboida 呢啲地方公幹會帶支裝水,盒裝飲品,餅,零食同杯麵頂幾日。但去旅行就唔會,因為根本唔會花錢去落後地方旅行。另外馬來西亞旅遊區衞生情況係可以接受的。

公爵府

國民生產總值:27390

BKXmas勳章

回覆樓主:

如去落後国家,會寄倉一公升水一家share.到埗去超市買。有些旅行社,去第三世界国家会每人每日派一支水。有時酒店房也有兩支水。

大宅

國民生產總值:4577

BKXmas勳章

SKB 發表於 17-8-20 17:37
係,今日book左帶細路去酒店玩水過夜,可惜大姨媽媽尋晚黎探我,我只好乖乖坐在池邊看野。
...

你大姨媽關帶水去旅行乜事?

珍珠宮

國民生產總值:36722

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BKXmas勳章

candysandy 發表於 17-8-20 17:43

可能覆錯題目

大宅

BKXmas勳章

candysandy 發表於 17-8-20 17:43

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎