用戶登入

找回密碼 | 註冊

20oC.80%

義工

自由講場 今日: 4055|主題: 938875

驗到肝酵素偏高

珍珠宮

國民生產總值:45128

醒目開學勳章 畀面勳章 BKXmas勳章 2017媽媽節

前晚個胃痛到唞氣都痛,又係咁嘔,嘔到冇嘢嘔就嘔黃膽水,終於頂唔順入急症室,打咗止痛針都要個幾鐘至止到痛,抽血驗話我肝酵素偏高,話本來要我留院,但見到我下星期有個覆診期,所以俾我揀留院定返屋企,我當然揀返屋企啦。
今日尿都係茶色的,但胃已冇痛。
請問乜情況下肝酵素會高?係咪個肝有事?我怕癌細胞走咗去肝啊!
集益思廣,而家聽吓妳哋意見,下星期再問醫生。

大宅

國民生產總值:1535

BKXmas勳章

回覆 Giant 的帖子

舊同事食得大陸好嘢多,驗到指數高,一年唔夠就...
Le silence ne signifie pas toujours être d'accord, il peut aussi signifier « Je suis fatigué d'expliquer des choses à quelqu'un qui ne les comprend pas.

用戶要求終止服務

國民生產總值:23095

畀面勳章 BKXmas勳章

回覆樓主

肝酵素高代表肝發炎

同發燒差唔多,好多野都可以令到肝酵素高

子爵府

國民生產總值:10886

BKXmas勳章

Hk123hk 發表於 17-8-20 18:06

舊同事食得大陸好嘢多,驗到指數高,一年唔夠就...

吓 佢食左咩

子爵府

國民生產總值:10886

BKXmas勳章

回覆樓主:

試過阿 好多原因 住院一星期

男爵府

國民生產總值:7020

開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 ILLUMA Inspired by Nature勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 BKXmas勳章

回覆樓主

照一照就知咩事

男爵府

國民生產總值:6571

BKXmas勳章

回覆樓主

我肝酵素一直偏高十幾年,年輕時可能食得多消炎藥,醫暗瘡。可幸,仲都見在 。

侯爵府

國民生產總值:24314

開心吸收勳章 2017勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 BKXmas勳章 2017媽媽節

食中西藥都會令肝酵素升高

大宅

國民生產總值:1428

雞年勳章 2017勳章 BKXmas勳章 畀面勳章 2017媽媽節

回覆樓主:

通常驗兩次先準!我上次醫院又系話我高,要我兩星期後再驗,在那兩星期裹我介海鮮及中藥,第二次驗時就正常,醫生就話我應該是中藥影響

翡翠宮

國民生產總值:99165

BKXmas勳章

Giant 發表於 17-8-20 18:00
前晚個胃痛到唞氣都痛,又係咁嘔,嘔到冇嘢嘔就嘔黃膽水,終於頂唔順入急症室,打咗止痛針都要個幾鐘至止到 ...

政府醫院d野,樣樣檢查都要排要等,你下星期覆診完都係比個期你去做進一步檢查,如果你無出院,可能已經即刻排到期做,下次有得入院,就做晒檢查等埋報告先出院啦。

大宅

國民生產總值:3111

BKXmas勳章

回覆樓主

樓主,唔好搏,自己出去睇私家驗下咩事啦,你剛剛癌症康復,係要check 緊D架. 呢D$ 唔慳得,touchwood 知道有乜事都可以攞住份報告下次返政府覆診時跟進

大宅

國民生產總值:1535

BKXmas勳章

回覆 肥豆媽咪 的帖子

唔係我杯茶所以無留意,只知他只回大陸食、食丶食,話平靚正,走的時候仔細老婆嫩!
Le silence ne signifie pas toujours être d'accord, il peut aussi signifier « Je suis fatigué d'expliquer des choses à quelqu'un qui ne les comprend pas.

子爵府

國民生產總值:14828

BKXmas勳章

前晚個胃痛到唞氣都痛,又係咁嘔,嘔到冇嘢嘔就嘔黃膽水,終於頂唔順入急症室,打咗止痛針都要個幾鐘至止到 ...

有冇食中藥? 有 d 中藥會令肝酵素偏高。

男爵府

國民生產總值:5780

BKXmas勳章

尿係茶色有一段時間?似乎可能肝或者膽管問題!

珍珠宮

winner128 發表於 17-8-20 19:47
有冇食中藥? 有 d 中藥會令肝酵素偏高。

我有食開中藥,啱啱諗番d案發時間,呢幾個月個胃情緒激動都係發生響轉呢個中醫之後發生得(係咪巧合就唔知喇)
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

珍珠宮

vjdma 發表於 17-8-20 19:50
尿係茶色有一段時間?似乎可能肝或者膽管問題!

係入急症室之後先開始茶色。
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

大宅

國民生產總值:3924

BKXmas勳章

回覆樓主

我陀緊細仔時都驗到肝酵素高,醫生就要我即刻食藥, 佢話要一路食,都食左兩年幾啦

子爵府

國民生產總值:10104

BKXmas勳章

吾好飲牛奶

男爵府

國民生產總值:5636

BKXmas勳章

回覆樓主:

我試過去日本吃過魚生,當晚開始胃痛。兩日後返到 hk 仲痛。 去睇醫生,驗到肝酵素極高。即刻入院吊水,禁食左3日,肝酵素回復正常就出院。 doctor 話係食左吾乾淨的貝類而引起的肝炎。

子爵府

國民生產總值:14828

BKXmas勳章

正常急症室醫生會問你近排有冇食過邊D 中西藥, 某D 西藥會令肝酵素升會即時叫你停, 而中藥會問你攞藥方, 醫院有部門會睇你份藥方有冇問題, 或者你覆診時再問下醫生 ~~~
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎