用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

論盡家傭 今日: 1|主題: 123830

工人姐姐有左,我好唔開心

大宅

國民生產總值:4234

BKXmas勳章

我姐姐已做了10 年,佢做野都ok不過不失,佢對我兩個小朋友都不錯,所以我近呢四年就比佢每年返菲律賓一次,今年七月頭反了,arm arm 佢同我講有左,我見佢好開心而我好擔心日後生活。
我心真係好亂,唔知怎好。
我唔可以炒佢right? 咁佢係菲律賓生要幾耐假?我係咪要比maternity leave?

王國熱話
腳甲黑左(內有圖片)
求介紹 專治内分泌失調/荷爾蒙失調既中醫...
患驚恐症,有冇過來人可以分享下
有無人做過3D乳房造影

男爵府

國民生產總值:5005

BKXmas勳章

mikehappy 發表於 17-8-20 21:34
我姐姐已做了10 年,佢做野都ok不過不失,佢對我兩個小朋友都不錯,所以我近呢四年就比佢每年返菲律賓一次 ...

唔可以炒
佢地同香港人一樣,有10個星期產假

你不如問下佢有咩打算?可能佢會辭職呢

大宅

BKXmas勳章

回覆樓主

我問左佢what is your plan, 佢回我 it is up to u.
我問佢你會返菲律賓,佢話會。 只見佢好開心而我真係好worry.
請問每次產檢都是工人姐姐付款?

大宅

國民生產總值:1452

BKXmas勳章

mikehappy 發表於 17-8-20 22:29
我問左佢what is your plan, 佢回我 it is up to u.
我問佢你會返菲律賓,佢話會。 只見佢好開心而我真係 ...

政府產檢都好平,但唔知係咪佢付款。問下佢想點。 你直頭同問佢生咗BB點樣安排,話BB唔可以入屋,希望佢自動辭職。

大宅

BKXmas勳章

vitatio 發表於 17-8-20 23:10
政府產檢都好平,但唔知係咪佢付款。問下佢想點。 你直頭同問佢生咗BB點樣安排,話BB唔可以入屋,希望佢自 ...

謝謝

大宅

國民生產總值:1311

BKXmas勳章

回覆樓主

在你家打工10年,如果 25嵗來,宜家已 35,算少少高齡。有自己bb, 鄧佢開心。

如果唔stay Hk, 陀七個月前 要走了,唔系上唔到機。( Exactly 幾多 week, 要查清楚。)

宜家未穩定,最好三、四個月離開。十年的長服 錢不少,開開心心送佢走。

大宅

BKXmas勳章

回覆 fishchow 的帖子

THKS, now, she is 36.arm arm記得佢跟我們11月完約, 我想問大家我地可以不跟他renew 嗎?可能佢生完bb先再用番佢.. 講真我唔敢叫佢做粗重野..

複式洋房

國民生產總值:258

BKXmas勳章

mikehappy 發表於 17-8-21 09:16

THKS, now, she is 36.arm arm記得佢跟我們11月完約, 我想問大家我地可以不跟他rene ...

外傭有B怎麼辦?(emoji)
香港寸金尺土,大部份的香港家庭,如非必要,都不想聘請外傭來到自己那狹窄的家,令環境逼上加逼!如果你請來外傭後,有日她告訴你懷孕了,你可以怎樣做?以下個案或可給你一點啟示
有對夫婦,妻子剛懷孕,為了方便照顧妻子及未來的嬰兒,丈夫特別預早請來一位印傭,一個月後,這位印傭冷靜地告訴他們一個「好消息」,她懷孕了,而且已有四個月左右。對這夫婦來說,當然是晴天霹靂,首先,大家都明白根據勞工法例,他們不可以解僱這位外傭,另外,基於她有孕在身,也不可以安排一些外傭認為可能影響到胎兒的工作
兩夫婦遇到的困境是,家中原來已很狹窄,聘請外傭已是非不得以的做法,(家中沒有長輩可照顧嬰兒),現在竟然出現兩個「大肚婆」。另外,夫婦原打算外傭可減輕家務,一切也變成泡影。求救於外傭代理,該代理表示這問題非他們所能控制
外傭顧問聶永輝聽到這夫婦的求助個案,也感到十分奇怪!原因是正常代理的做法,必定是外傭來港前幾日,先在當地做身體檢查,到港後亦會立即安排檢查,所以「懷孕」到港的例子其實理應無可能發生。聶永輝直言,遇到這種情況,的確是無計可施,僱主只可以勸喻方式,告訴他們一些事實如:
1️⃣️所有孕婦(包括本地及雙非孕婦)必須先在香港的醫院預約,並接受產前檢查。醫院管理局醫院(公立醫院)的預約名額優先給予本地孕婦,如有剩餘,亦接受非本地孕婦預約,額滿即止。
2️⃣️醫院管理局提高「非符合資格人士」的產科套餐服務最低收費。
3️⃣️外傭產後身邊沒有家人照料,而生產後,僱主亦沒有義務安置外傭的嬰兒於家中。
後來,這外傭知難而退,決定自行返印尼生產,而僱主放下心頭大石,順利解除合約。聶永輝提醒大家,聘請外傭一定要問清楚代理是否已包括外傭國內外兩次驗身,而驗身報告亦要留意「有效日期」,不是幾個月前的驗身報告就可以蒙混過關。如果來港後才有B又怎麼辦?下次再談
#晴報 #外傭 #懷孕 #香港

複式洋房

國民生產總值:365

BKXmas勳章

THKS, now, she is 36.arm arm記得佢跟我們11月完約, 我想問大家我地可以不跟他rene ...

睇返佢的預產期係幾時,如果放前4之前已經完約,你係無需俾任何產假的。你有權唔繼約,但長期服務金一定要俾。其實你可以打電話去勞工處問,我之前工人大肚,但放前4的日子係完約後,都係勞工處教我點做。

大宅

國民生產總值:2400

BKXmas勳章

其實有幾個問題要清楚 1.工人要唔要個bb 2.要既咪係返故鄉生 3.生完仲係咪你到續繼做 工人係你到做左10年,應該都有計傾. 你要同工人傾清楚以上既你先可以知道點去處理. 有幾點要留意 1.工人大肚,你一定不肯炒佢, 因為避免工人日後告你 2.長期服務金既問題, 因為只有工人自願辭職你先唔使俾 3.如有僱佣公司最好揾佢地幫手搞, 就算有費用俾都叫做有個第三者去做証明 (提一下, 如果工人係想返去生而唔出返你家工作, 當佢自己離職, 你都最好都同工人傾妥一個雙方都接受既金額, 就當係工人咁多年為你家服務應得既報酬, 算係一個條件等佢好好返去生而唔好留係香港玩野).

大宅

BKXmas勳章

回覆樓主

謝謝各位的意見書

大宅

BKXmas勳章

如果是17年 11月完約 no worry 喇~
扣下大假,就嚟都9月頭。

大宅

BKXmas勳章

請問你的意思是指姐姐可以deduct大假走? 因為不太明, THKS

大宅

BKXmas勳章

mikehappy 發表於 17-8-22 10:50

請問你的意思是指姐姐可以deduct大假走? 因為不太明, THKS

合約期內 可放大假,佢有幾多假剩?

大宅

BKXmas勳章

fishchow 發表於 17-8-22 11:26
合約期內 可放大假,佢有幾多假剩?

應該都無大假剩,因為佢七月頭返了菲律賓

大宅

BKXmas勳章

回覆樓主

提早 42 days 亦count 完約,你倒數下~
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎