用戶登入

找回密碼 | 註冊

義工

今日: 26|主題: 13249

認人問題

大宅

國民生產總值:2387

BKXmas勳章

BB 6個月開始超級認人,無論大人差唔多年紀小朋友只要係唔識人地同佢玩就爆喊...除左3個人之外佢世界容納唔到其他人,好擔心係咪要開始同佢返playgroup呢?

珍珠宮

國民生產總值:35870

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BKXmas勳章

回覆樓主:

平日有冇帶佢出街呀。落街買餸或者去公園曬太陽果D。

侯爵府

國民生產總值:23848

BKXmas勳章

建議你多d帶佢行公園,街市,見多d人

大宅

國民生產總值:4544

BKXmas勳章

pstar1231 發表於 17-8-20 22:42
BB 6個月開始超級認人,無論大人差唔多年紀小朋友只要係唔識人地同佢玩就爆喊...除左3個人之外佢世界容納唔 ...

怕生保,多D帶佢出街、公園多小朋友嘅地方玩

別墅

國民生產總值:873

BKXmas勳章

我個囡6個月
每個星期出一、兩次街
見到外人,同佢玩會笑
但抱佢就喊
可以點??

子爵府

國民生產總值:10949

BKXmas勳章

melanietsangbb 發表於 17-8-21 17:39
我個囡6個月
每個星期出一、兩次街
見到外人,同佢玩會笑

一星期1-2次好似少左d..
我日日都帶阿女落街..
不過呢個階段既 bb 認人好正常..

大宅

BKXmas勳章

多謝大家意見,我今日帶左bb去圖書館同買送,但天氣太熱佢發晒炆憎...我諗住以後日日帶佢落街1次

別墅

BKXmas勳章

teresayan07 發表於 17-8-21 18:19
一星期1-2次好似少左d..
我日日都帶阿女落街..
不過呢個階段既 bb 認人好正常..
放工番到屋企已經7點
日頭得工人一個湊又唔放心俾佢湊落街.....

子爵府

國民生產總值:10949

BKXmas勳章

melanietsangbb 發表於 17-8-22 11:11
放工番到屋企已經7點
日頭得工人一個湊又唔放心俾佢湊落街.....
我要返工既日子都係夜晚食完飯8點幾帶佢落去樓下商場... 行大半個鐘就返屋企沖涼食奶訓覺..

別墅

BKXmas勳章

teresayan07 發表於 17-8-22 11:29
我要返工既日子都係夜晚食完飯8點幾帶佢落去樓下商場... 行大半個鐘就返屋企沖涼食奶訓覺..
...
我BB 8:30PM就會扭眼訓.....
我食完飯已經要即刻餵奶氹訓教
有時飯都未食完佢就扭眼訓

公爵府

國民生產總值:25426

BKXmas勳章

回覆樓主:

咁平時可能見得少,要多啲帶佢出去,識多啲小朋友,唔會咁驚

大宅

BKXmas勳章

回覆 hoganbaby 的帖子

係呀!我驚聽日打風所以岩岩都同佢落一落街行超市同食tea,最開心係返到家沖完涼佢會即刻訓晏覺

大宅

BKXmas勳章

回覆 teresayan07 的帖子

媽媽好有心,夜晚都同bb去散步。我都要努力

水晶宮

國民生產總值:73623

BKXmas勳章

我細B都就快6個月,系可以選擇情況下,一定要我,如果唔系我,就要99同C6,最好比BB接觸多D人。

複式洋房

國民生產總值:329

我b跟我老爺奶奶奶多。多過跟我。開始發覺個仔係咪我生。

公爵府

BKXmas勳章

melanietsangbb 發表於 17-8-21 17:39
我個囡6個月
每個星期出一、兩次街
見到外人,同佢玩會笑

咁唔慣,都好正常,如果隨便都可以俾人攬嘅,咁到時可能你又驚架姐

侯爵府

國民生產總值:20090

BKXmas勳章

回覆樓主

唔好擔心。8個月係認人高峰期,稍微對佢太熱情都會喊!好抗拒其他人接近,只會癡住媽咪!呢樣我經歷過!大大下就唔會了,變得好鐘意癡住哥哥姐姐玩。

大宅

BKXmas勳章

回覆 RubyYu07 的帖子

多謝你~希望我b唔係怕醜啦,佢6個月開始就係咁

公爵府

BKXmas勳章

pstar1231 發表於 17-8-21 23:14
多謝大家意見,我今日帶左bb去圖書館同買送,但天氣太熱佢發晒炆憎...我諗住以後日日帶佢落街1次 ...

日日帶都好,不過宜家熱,佢容易發吻

男爵府

國民生產總值:9117

2017勳章 BKXmas勳章 2017媽媽節

我掉返轉,個B 太sociable
個個抱佢都得,出街時所有人望親佢就笑,人地唔望佢,佢仲要不斷望住人,要望到人地望返佢為止!有時我都覺得點解佢會咁,想佢癡返我地多DD。

佢係認人的,如果有唔熟的人抱佢會露出不知所措的表情,但好快玩熟。
同埋佢飲奶時見到我就要搵返我。

我估可能因為同佢成日出街有關。我個B 日日都要落街起碼一次,如果有邊日無落佢會好mung,落完街上返屋企個人會開心返好多!我地所以而家都會俾佢日日落。咁樣問題都唔大,因為我同老公都好鍾意同佢去街街架,時間都就到。

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎