用戶登入

找回密碼 | 註冊

強烈季候風信號現正生效 - 資料由天文台提供
20oC.94%

義工

自由講場 今日: 467|主題: 938775

有外痔可以照腸鏡嗎?

洋房

國民生產總值:39

家人想照腸鏡, 但肛門口有一粒外痔, 腸鏡會唔會入唔到去?

大宅

國民生產總值:1410

BKXmas勳章

回覆 yioilanna 的帖子

應該可以,同埋照腸鏡e生係會識e治埋痔瘡的,應襯機會一起處理

大宅

國民生產總值:2818

BKXmas勳章

有外痔會唔會屙唔到屎?如果屎都屙到點解會入唔到枝鏡?

大宅

國民生產總值:2832

BKXmas勳章

siuballball 發表於 17-8-21 00:22
有外痔會唔會屙唔到屎?如果屎都屙到點解會入唔到枝鏡?

正常應該屙到屎既……係痛同可能出血

子爵府

國民生產總值:12338

BKXmas勳章

回覆樓主:

其實係割痔瘡之前,都要照腸鏡

同埋有痔瘡都會疴到,係痛同出血。疴唔到好大件事的,痔瘡其實係d血管脹大左,係唔會封左個的

而上述都是外科醫生負責

大宅

國民生產總值:2818

BKXmas勳章

jadejade1888 發表於 17-8-31 00:23
正常應該屙到屎既……係痛同可能出血

你咁認真答我

版主

國民生產總值:116697

夏天玩到顛 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 BKXmas勳章

1314625 發表於 17-8-31 12:12

係呀,醫生話要照左make sure可以割至會割,因為如果唔係痔瘡而係其他野,處理方法唔同

男爵府

國民生產總值:5072

2017媽媽節 15週年勳章 親子王國15週年勳章

yioilanna 發表於 17-8-20 23:47
家人想照腸鏡, 但肛門口有一粒外痔, 腸鏡會唔會入唔到去?

可以

男爵府

國民生產總值:5072

2017媽媽節 15週年勳章 親子王國15週年勳章

Snowicebb 發表於 17-8-21 00:18
回覆 yioilanna 的帖子

應該可以,同埋照腸鏡e生係會識e治埋痔瘡的,應襯機會一起處理 ...

痔瘡同息肉係兩回事 , 照腸鏡發現有息肉醫生會跟手割埋 , 但痔瘡要事先同醫生講割唔割 , 因係計另外手術費 。

大宅

國民生產總值:2832

BKXmas勳章

係呀
但醫生通常都會叫病人腸鏡加瘡瘡一齊做
因為出血除左痔瘡,都有機會係腸有事
一次過做哂就可以make sure腸道都無事
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎