用戶登入

找回密碼 | 註冊

20oC.86%

義工

自由講場 今日: 477|主題: 938931

大便有血

複式洋房

國民生產總值:407

小弟今年28好多年前試過大便出血 係擦PAT PAT個陣先見到有血.
大便正常 冇血 啡色
咁我睇過專科佢話我肛裂 我塞過D藥好番

但多年後 我近呢一星期又有呢個情況
我呢個星期日日都有得柯 但係佢大約有3到4日都擦到有小小血.
如果D屎大條D 我係會FEEL到個肛門位有小小痛同裂既FEEL.
有時唔柯屎個陣都有小小"很"....

我諗緊要唔要再睇多次專科 定觀察下先 ??????

P.S : 冇FAMILY HISTORY 同埋我未照過腸....同埋體重冇下降.

珍珠宮

國民生產總值:38209

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 BKXmas勳章 2017媽媽節

回覆樓主

十個男人九個痔

複式洋房

回覆 廷廷媽 的帖子

咁要比醫生檢查下先知...我爸爸有架...咁我有都唔出奇...
不過佢真係好小血, 姐係擦一兩野就冇

同埋我爸爸係 成個屎塔都係血...

大宅

國民生產總值:2755

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 BKXmas勳章

照下腸,真係痔,可以即時做埋

複式洋房

回覆 WingsBobo 的帖子

我上次係睇外科其實係咪睇外科? 定腸胃科?

希望冇野啦...但係我各得似係肛裂損所意出血..但唔肯定

上次醫生用D唔知咩鏡同我睇屎忽 睇到我肛裂

我驚腸有咩問題..

子爵府

國民生產總值:11061

BKXmas勳章

回覆樓主

咁多病...
會唔會心理問題

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

大宅

國民生產總值:1281

rebornarmy 發表於 17-8-21 00:13
咁多病...
會唔會心理問題

複式洋房

回覆 rebornarmy 的帖子

我本身係有焦慮病的.我仲未睇精神科 但就不斷睇醫生...
一樣野完左又第二樣
唉...其實幾身苦
但我睇過幾個醫生 佢地唔太想我咁早食藥..

但有血係真的..唔係我作..不過可能成日將小事諗到好大擭...

大宅

國民生產總值:2755

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 BKXmas勳章

Ivanyin 發表於 17-8-21 00:17
回覆 rebornarmy 的帖子

我本身係有焦慮病的.我仲未睇精神科 但就不斷睇醫生...
我早2個月照完, 我係搵腸胃科醫生, 外科係做手術, 你應該搵內科
我就係專科中心照, 一個鐘內走得, 但都8千幾.

複式洋房

唉 我己經觀察左一個月睇左4個腸科 加一個外科

我情況係一個月前蚊屎有血, 咁係可見既鮮血
一星期3到4次, 食左藥好番D

到左第3星期, 再蚊到有超少量既紅點 (比粒米更加細).都係紅紅地色
咁我觀察多一星期 差唔多日日都有

咁我又食番D藥, 但係冇咩用, 都係有小小,
呢個星期, 我因為太驚, 咁我望落個屎塔度D屎係啡色既 好正常, 但我驚大便都有血我唔知

我就柯落張PAPER度睇 比我發現原黎屎表面 / 入面都有超小量紅紅地色 (一樣係細過粒米).

咁我就拎大便去驗下係咪血.

我再去覆診加睇多幾個腸科 睇下咩原因.

總結既回覆係,

做過直腸肛探 發現有內寺.
睇相有D醫生話分唔到, 有D話係血但好少量. 總之都係分唔到到底有咩大問題, 只有照腸先知.
根劇年紀 (30唔夠) , 屋企人冇呢D野. 我有野機會係唔高.
可意考慮照唔照, 但有息肉一D都唔出奇.

我既擔心係,

1. 上網睇話 血混入大便度 係腸入面出血, 而唔係寺, 加上我都成個月.
醫生話, 有人咩都冇一照奶左野, 有人係咁日日有血, 但都冇野. 用呢D表徵去估係冇意義.
佢都係個句, 擔心就去照一照睇一睇, 你問我 我就各得機會唔大, 內寺D血一樣可意混入大便內或者表面.

2.我呢個情況唔照得唔得.
醫生話 你今年唔照, 出年一樣要做, 腸生野發展好慢, 你早一兩年照早D發現 仲好. 你可意考慮兩三星期都唔遲既, 你排政府最小搞成年幾或者唔幫你, 你咁後生又唔係有咩大血.都係個句 為安心 照一照.

我而加好驚....因為我都成個月, 我而加日日都好留意D屎, 仲專登柯落個張PAPER度睇有冇紅色...
咁樣好大PRESSURE....我都知咁做好冇意義, 但係一見到冇紅色 個心會定D.....但係個問題係, 我如果唔係柯落個張PAPER 留心睇 根本唔會睇到...如果我柯落個屎塔度.只係睇到一舊啡色咁.

我有時見到D人話驗隠血大便 最後中左招都唔知...不過個D都係年紀大同埋少CASE係咁.

個醫生仲比好多照腸CASE我睇, 話好多31, 32都照到有息肉 , 有D 32都有照到生野, 但個個就有FAMILY HISTORY. 佢話呢D咁後生有息肉同埋生野 一年都得一兩個..不過求安心, 照一照..

我真係好驚.....

子爵府

國民生產總值:11454

醒目開學勳章 BKXmas勳章

Ivanyin 發表於 17-9-23 13:18
唉 我己經觀察左一個月睇左4個腸科 加一個外科

我情況係一個月前蚊屎有血, 咁係可見既鮮血
照腸鏡,照腸鏡,照腸鏡,照腸鏡,................你情況照腸鏡就一清二楚.
照時有瘜肉就立即割,有痔瘡就割埋(呢樣你自行決定啦)
但想同你講腸癌要生咩年齡都會有,只係有家族歷史會高危D.
無家族歷史都會生.
仲有,照腸鏡後,會有你照腸鏡時DVD(你條腸)俾番你睇,你照完都係唔放心,可以番屋企播番出黎睇.
上網問病係最蠢,身體係你,唔係人地,你唔駛驚嫁! 訓著照,完全唔痛LOR,割埋瘜肉都唔痛.
割痔瘡之後就有幾日痛痛地,同醫生傾啦!
打去香X專科問照腸,姑娘會解答你問題.
祝 早日康復.

複式洋房

回覆 yuyumon 的帖子

其實我己經BOOK左照 十月頭照. 係私家照, 10000.
我只係驚有D咩事咋....唉.......
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎