用戶登入

找回密碼 | 註冊

19oC.73%

義工

論盡家傭 今日: 46|主題: 124361

姐姐唔聽我指令。。。求解決方法

複式洋房

國民生產總值:292

BKXmas勳章

因為bb係同老爺奶奶住,姐姐視佢地為佢dad同mom,即使係我老公直接現金出糧俾佢,嚟咗2個月當我地冇到,平時係我地面前直接玩電話,老爺奶奶面前就扮哂野stand by幫手,呢個都算,因為見佢對bb好好所以由佢,都會同bb玩玩具同各方面照顧得好好,所以我係度就唔使佢幫手,一嚟親子時間,二嚟俾佢抖下,但都預佢會stand by幫手,佢就襯我係度係個cam後面玩電話(老爺會成日睇個cam)

重點係,我bb 而家8個月,我仲未番工所以成日去老爺屋企同bb沖涼同食粥,咁我用咗一個月去教bb食粥時唔好玩玩具,因為一嚟佢會更專心食粥同聽我講野,二嚟佢掛住玩會唔食,所以唔俾佢玩。初時已經同姐姐講咗想佢咁做,最後成功咗,但上兩個星期我好忙,有時嚟幾個鐘餵唔到食粥粥,今日再餵佢已經好扭計,同開始個陣一樣,一收埋玩具就喊。。。

據我平時觀察,姐姐係好驚我bb喊,因為有個cam,我個b一喊,佢就講okok立即拎玩具tum佢收聲,呢個就毀咗我呢個月既功夫,我試過自己叫佢幫我做d野(關於bb),佢都叫我問下老爺奶奶先,佢完全受命於佢地。。。我叫老爺開聲同佢講,佢就有說話聽話自己湊咪冇事唔肯講(大佬唔洗生活咩,我唔食你個孫都要食啦,你個仔靠得住咩,更何況家務又唔係多係姐姐份內事),因為一嚟佢好錫姐姐覺得佢好好(佢面前就係),二嚟廢是煩,湊到個孫肥肥白白咪得(大家觀念唔同),我可以點?

王國熱話
【活動結束公佈得獎】送出Greenshield有機嬰...
新增WhatsApp上傳收據服務
有無上網買過BB產品?
「1」撃即中 送$50現金券

男爵府

國民生產總值:7434

BKXmas勳章

anna_ls 發表於 17-8-21 00:24
因為bb係同老爺奶奶住,姐姐視佢地為佢dad同mom,即使係我老公直接現金出糧俾佢,嚟咗2個月當我地冇到,平 ...
合约上,邊個係僱主?
都冇乜計喎,你要靠老爺,奶奶,工人幫你凑仔!

你咪試吓帶工人同BB 返屋企住吓,治吓個工人!

複式洋房

BKXmas勳章

細姐姐 發表於 17-8-21 01:06
合约上,邊個係僱主?
都冇乜計喎,你要靠老爺,奶奶,工人幫你凑仔!

係老爺個陣冇計得咁清

就係話帶佢番自己屋企佢都話問下老爺奶奶先

珍珠宮

國民生產總值:39873

BKXmas勳章

anna_ls 發表於 17-8-21 01:10
係老爺個陣冇計得咁清

你唔係僱主, 又唔係同住, 工人視你為 “偽波士”, 好正常。

人跟動物一樣, 都有 “地盤意識”。你6299家不是你主場, 員工又不是你嘅, 阿B又唔你跟你住, 你对個B的教養權會有限制。想自己对個B的教養有絶对話事权, 你一定要接阿B返自己屋企, 工人跟自己!

男爵府

BKXmas勳章

anna_ls 發表於 17-8-21 01:10
係老爺個陣冇計得咁清

咁唔怪得工人係咁樣態度!
你老公出糧,都只係幫爸爸俾錢,真係老爺先係佢僱主!你就係客人!

有D case, 先生或太太係僱主,工人都唔會聽上家作客,教導工人工作嘅婆婆,嫲嫲指令!

水晶宮

國民生產總值:64014

BKXmas勳章

其實你真係無咩可以做
確實你唔係老闆
就算你係; 好多時姐姐都唔敢太tough對小朋友, 因為唔知父母接受到邊個位,
教, 唯有靠自己.
就算姐姐唔由佢, 好多老人家都會由佢; 一喊就遞玩具.
無得搞.

大宅

國民生產總值:3720

BKXmas勳章

細姐姐 發表於 17-8-21 08:00
咁唔怪得工人係咁樣態度!
你老公出糧,都只係幫爸爸俾錢,真係老爺先係佢僱主!你就係客人!

借位一問。

僱主和出糧都是我, 用家是我獨居的媽媽。
媽媽向我投訴姐姐欺負她,不聽她的指令,只會在我到訪時做戲扮勤力和細心。

我每次出糧給她都澄清婆婆嘅一切為首要。

複式洋房

BKXmas勳章

birdbird 發表於 17-8-21 04:05
你唔係僱主, 又唔係同住, 工人視你為 “偽波士”, 好正常。

人跟動物一樣, 都有 “地盤意識”。你6299家 ...

我地而家等緊公屋,短期內都搬唔到屋容納工人除咗自己親身去教真係冇其他方法?

男爵府

BKXmas勳章

titik 發表於 17-8-21 11:05
借位一/

獨居老人,冇其它家人監督,管朿工人,工人梗係哈老人家!
老人如精靈,會行會走,就好d

如行動不便,頭腦不靈活,又長長氣氣,實俾工人哈

D 工人最鍾意做獨居老人,因冇皇管,佢話晒事!

水晶宮

國民生產總值:64014

BKXmas勳章

借位一問。

我幫我媽請工人, 不過錢係我媽比姐姐
佢地睇錢做人, 邊個比錢邊個惡.

複式洋房

國民生產總值:117

回覆樓主

真心講一句,個工人照顧得BB好,經已算好工人,其它無謂計較。我雖身為雇主,工人都視我為過客,BB係佢心目中才是大老細。

複式洋房

BKXmas勳章

YeungHT 發表於 17-8-21 12:44
真心講一句,個工人照顧得BB好,經已算好工人,其它無謂計較。我雖身為雇主,工人都視我為過客,BB係佢心目 ...

咁樣咪bb話哂事?咁細個就俾佢有咁既權?會唔會寵佢寵到公主咁?

複式洋房

國民生產總值:117

anna_ls 發表於 17-8-21 12:51
咁樣咪bb話哂事?咁細個就俾佢有咁既權?會唔會寵佢寵到公主咁?

咁又唔會,個工人對住我都間中會黑臉,但對BB就笑容滿面,早晨早抖吾會同我講,但每日都會同BB講。總之凡事都係以阿B為第一位囉。佢咁樣我反而仲放心,可以安心咁去返工添,吾使擔憂阿B會俾人虐待啦!(因為我家中無四大長老助陣)

複式洋房

BKXmas勳章

YeungHT 發表於 17-8-21 19:34
咁又唔會,個工人對住我都間中會黑臉,但對BB就笑容滿面,早晨早抖吾會同我講,但每日都會同BB講。總之凡 ...

咁佢又幾精喎!錫bb就最好啦

珍珠宮

國民生產總值:39873

BKXmas勳章

YeungHT 發表於 17-8-21 19:34
咁又唔會,個工人對住我都間中會黑臉,但對BB就笑容滿面,早晨早抖吾會同我講,但每日都會同BB講。總之凡 ...

呢個情況跟樓主的處境大大不同。
僱主與工人同住, 對工人有完全掌控权, 工人的去或留、做d咩, 完全有say, 只不過佢湊得掂BB, 僱主就 包容下工人的黑面。

樓主並不是僱主, 又不與工人及BB同住, 對 6299的工人毫無實权 (其實個b的教養权会隨着跟祖父母住而傾向祖父母), 工人完全知道呢一点。樓主 想工人聽佢支笛, 除非個工人覺得佢個僱主 (6299) 都要聽樓主話, 咁個工人就唔会同樓主 say no。

男爵府

國民生產總值:5076

2017媽媽節 15週年勳章 親子王國15週年勳章

借位一問。

你要當住你媽面前講 。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎