婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

自從阿b出世後 對99改觀 真心感激佢由我陀bb到坐月時候既照顧

阿b岩岩6個月,全人奶,初初因為阿b沖涼&著衫既問題而多意見 幫阿b搽cream都阻止 話唔需要(冬天出世) 就算我話專for baby 佢都要質疑話唔岩bb搽 頭一個月已經覺得煩

經常話我仔條片濕/有便便 叫我換 但轉個頭佢打開左條片 試過搞到成床都係 真係多得佢唔少 但我換緊佢又插手 又要幫手又要傾住電話 我話: 99等我黎啦 佢先行開

差唔多3個月開始講比阿b食奶以外既野 粥仔 果汁 湯..講過好多次6個月開始都唔遲 依然日日講

阿b有濕疹 又話我陀緊既時候冇清胎毒 都生左出黎 係咪可以塞返佢落肚
有濕疹之後要狂搽cream 佢話我搽得密 解釋完要勤保濕 例牌又係多聲氣 有進展唔出聲 紅返少少又話好犀利 點解咁耐都唔好 講左會反反複複 最後變左經常問我有冇幫個仔搽野 唔搽既話買黎做咩 唔通我想個仔好唔返?

24小時都提住要食野飲野 同佢解釋晒 亦去健康院比人教育過佢 依然佢有佢講 我有我講 成日聽外人講野 話人地個孫幾個月就食咩飲咩 冇病過 但姑娘醫生講既佢當耳邊風 3個月開始成日話我仔軟 冇力 更加令佢不停講話比其他野阿b食

我仔係拎到咩都放落口 成日話阿b好想食咁既樣 就順勢比阿b食

淨係講飲水講足6個月 我話唔係唔比飲 係睇需要 又講佢嗰時都係一餐奶(粉)一餐水
起身又話要飲 喊得耐又話要飲 皮膚唔好又話唔夠水份
試過係我洗碗時偷偷地餵水 激死 但唔敢阻止 62都在場 c6知道後鬧99點解成日咁心急 成世人流流長大把機會

呢次之後 又趁我去左沖涼又餵 但比c6阻止 話你(99)咁樣做 第時個新抱(我)唔鍾意你(99) 從此99冇擅自比水 但都係經常話要飲水

大宅

回覆樓主

最近開始可以擺落口既都話比我仔食 又比細粒既水果我仔玩 e.g車厘子/細堤子 明知阿b咩都擺落口 真係危險 佢經常抱住我仔睇電視/禁電話 一個唔留神分分鐘擺落口都唔知 少少危機意識都冇 比全家話過依然係咁 仲要好開心咁話我仔伸手攞再擺入口
最近我阿b可以挨住坐 開始試糊仔 有話比99知 想佢唔好覺得我唔比阿b食其他野 但都係死性不改 日講夜講

湯渣多魚骨 叫我地飲湯小心 但轉頭話比入面既薯仔阿b食(即刻洗餐具) 總之可以擺落口既都唔執輸

比過一次菜芯阿仔食 差唔多每晚都食有莖既菜 又得寸進尺想比其他野食

我買左個細煲打算開始煲粥仔 佢又話我買得細 一路煲 又一路話我地唔聽佢講 係都要買個咁細既(佢明明第1次講 但又拎左黎煲緊) 好感激佢幫手煲粥 但令我好反感 因為好明顯佢心急 佢覺得我唔煲比個仔食 講足幾個月 日日都講 成日話唔怕唔怕 咩都食得 唉

今日短短半個鐘內講左3次食野 c6食緊既奇異果同檸檬茶佢都話要比 就算唔係講食 少少衛生常識都冇 而且佢經常拎用過既紙巾黎抹我仔 抹手抹汗既都試過 我仔有濕疹皮膚已經唔好 仲要咁唔衛生 幾次我都係後知後覺 如果見到 當時梗係即時會阻止

真係真心覺得煩 講講下游水都可以無啦啦講食粥 真係服左佢 其實我好明白佢想bb食多d 多d營養 但佢咁既心態真係嚇怕左我
完全唔放心比佢湊

好想捍衛個仔 保護佢 但又冇膽出聲 好失敗
好彩c6係同一陣線 幫手出聲

或者係我過份緊張啦 純呻 唔岩聽唔好插

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

奶奶通病啦。一齊住就快啲搵地方搬

珍珠宮

回覆樓主:

佢唔識做囉
日日對住實煩死你
唔抑鬱已經好叻啦你

男爵府

你自己湊定99 湊?
夠6個月...如果99 湊...
你99 又咁想比B 食0野..
不如試BLW...滿足你99 欲望...
又對BB 好的...
上網搵0下資料先...
不過前提係要99 合作~~

男爵府

你都好辛苦。上一代湊仔係無我地呢一代啲常識。
安全意識亦不足。佢又係長輩大晒, 話唔聽。
但至少你c6支持你。
叫做2打1。
我c6唔支持係1打3 (62加入戰圈)
唔係有鋼鐵般的意志係搞唔掂。
加油jm

大宅

懿仔媽媽 發表於 17-8-21 08:01
奶奶通病啦。一齊住就快啲搵地方搬

1齊住除左佢干涉我仔既野之外 其他都冇咩問題 幾和諧 如果搬出去住都有少少壓力 因為ftm 怕c6大壓力

別墅

kakakalky 發表於 17-8-21 02:46
最近開始可以擺落口既都話比我仔食 又比細粒既水果我仔玩 e.g車厘子/細堤子 明知阿b咩都擺落口 真係危險 佢 ...

同我99一樣,想透下氣都唔得,比62姑9c6話完,轉個頭又係咁。我99又係一啲危機意識都無。真係激死。

子爵府

畀面勳章

kakakalky 發表於 17-8-21 12:31
1齊住除左佢干涉我仔既野之外 其他都冇咩問題 幾和諧 如果搬出去住都有少少壓力 因為ftm 怕c6大壓力
...

我都記得我大仔六個月我奶奶餵佢飲coke zero 。bb 連奶一齊嘔哂出黎。真係平時幾好都會嬲。何況我同我唔好。好彩既係我只係暫住。如果唔係會上新聞

大宅

namnamnamlolo 發表於 17-8-21 08:59
佢唔識做囉
日日對住實煩死你
唔抑鬱已經好叻啦你

自問EQ高 都差d頂唔順 日日都挑戰我EQ

大宅

yuenyuen126 發表於 17-8-21 09:53
你自己湊定99 湊?
夠6個月...如果99 湊...
你99 又咁想比B 食0野..

ftm 自己湊
我覺得我仔都適合行blw 鍾意用手
宜家大dd都可以比佢湊下 我想去做下運動
但重點係佢咩都敢比我仔食 好驚佢比左唔食得既野我仔食

大宅

Solarflare 發表於 17-8-21 10:24
你都好辛苦。上一代湊仔係無我地呢一代啲常識。
安全意識亦不足。佢又係長輩大晒, 話唔聽。
但至少你c6支持 ...

時代唔同 佢又覺得我地唔聽佢 反之亦然
辛苦你喇jm 有人支持真係好緊要 如果c6都唔支持我 我諗真係抑鬱都似

大宅

ltck16 發表於 17-8-21 12:52
同我99一樣,想透下氣都唔得,比62姑9c6話完,轉個頭又係咁。我99又係一啲危機意識都無。真係激死。
...

我99仲要係唔認輸既人 講咩都有得駁 所以我寧願嘥返啖氣 因為講左等於冇講 佢耳仔真係拎黎裝飾

口口聲聲話宜家年代唔同 唔會好似佢地咁將d野食擺落自己口再比小朋友食
但轉個頭話比佢飲緊既野bb試下/用有自己口水既野想餵我仔食

上次擅自餵水就係拎佢自己隻杯 佢嗰排病左 拎個杯黎浸咸柑桔.....

仲要惹到我仔咳到有痰都唔認 話係c6惹到個仔 但我c6已經病完兩個月.....

大宅

懿仔媽媽 發表於 17-8-21 13:05
我都記得我大仔六個月我奶奶餵佢飲coke zero 。bb 連奶一齊嘔哂出黎。真係平時幾好都會嬲。何況我同我唔好 ...

好過份 我99都係咩都話比 真係當阿b大人咁對待

別墅

kakakalky 發表於 17-8-21 13:48
我99仲要係唔認輸既人 講咩都有得駁 所以我寧願嘥返啖氣 因為講左等於冇講 佢耳仔真係拎黎裝飾

口口聲聲 ...

我99都係唔認輸,最叻就係駁咀,個個話親佢都係咁架,真係唔知點同佢相處,同佢講叫佢唔好咁啦,又唔聽,出聲話啦,又駁呢樣個樣。唔諗下自己有無問題。成日係到講以前點點點...,成日做埋啲on踞野。我99成日都會做啲正常人唔會做既野,激到吐血呀!

別墅

懿仔媽媽 發表於 17-8-21 13:05
我都記得我大仔六個月我奶奶餵佢飲coke zero 。bb 連奶一齊嘔哂出黎。真係平時幾好都會嬲。何況我同我唔好 ...

Crazy

公爵府

回覆樓主:

老人同後生肯定有意見嘅,不過冇分歧太大囉,唔係真係接受唔到

大宅

jigsaw118 發表於 17-8-21 14:12
Crazy

我99分分鐘都敢

大宅

hoganbaby 發表於 17-8-21 14:34
老人同後生肯定有意見嘅,不過冇分歧太大囉,唔係真係接受唔到

唔算太大 不過佢係要人地聽佢既 我地講既佢就駁嘴 總之就係自己嗰套岩 其實佢對其他野都係一樣 只係阿b既我會care少少

男爵府

kakakalky 發表於 17-8-21 02:36

自從阿b出世後 對99改觀 真心感激佢由我陀bb到坐月時候既照 ...

老一輩嘅人成日挪佢以前果套思想來湊B,其實已經過時喇,盡量自己湊得掂都唔使99插手

首頁

尾頁

跳至