嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

bb全人奶由6個半月起開始加固(一心唸住行BLW),由加固起一直都食咩都係超小(都係1,2啖), 岩岩開始都肯食糊(粥整過幾次,整親都唔食,不論稀或結),而食物一路都係以FINGER FOOD俾,試過原舊俾,試過粒狀都唔食,(佢識得咀嚼,識得吞),直至而家9個月唔肯俾人餵,自从識得企後更加唔肯坐佢張飯椅.繼兩個星期前病完後,對固體食物無興趣,望都唔下,俾佢睇住食都好想走(8個月時都冇甘差), 但佢對零星係絶對會主動食的(波波米,米餅,牙仔餅). 再甘落去唔食固體我真係驚佢營養唔夠影响腦部發育,有冇媽媽有方法可以解救下我???我而家一日都會嘗試3-4餐俾佢,時間試過奶後1/2/3個鍾,佢寧願埋身都唔食固體.>
一直都係同樣時間試俾佢食固,7-8個月期間都會拿起食物玩下同放下落口。
佢而家出左上4個下3個牙(我覺得唔關牛牙事,因為佢之前一路出牙都起碼肯咬一兩啖食物)

請各位經驗媽媽指點下,我有咩方法??(我唔會迫佢,怕第日影响深遠)

大宅

回覆樓主:

請問而家你bb肯食未,我女而家就快8m都係咩都唔食,粥同糊都唔肯食,淨係肯咬菜心同西蘭花,其他野比佢咬就咬一口就唔要,捽眼捽面

大宅

回覆樓主

我個女而家8個月
6個月既時候都肯食糊仔
但第一次病完之後食少左
比菜比蕉拒渣住、10秒到黎手就掉開
我煲過粥,落菜,紅蘿蔔、蕃薯、薯仔
食2啖收工
索性去一田買現成個的有味粥仔,
日本個的....一餐一包....清哂
係貴的、不過拒肯食、無計

別墅

你好,我女十個月 同樓主一樣情況,開頭6個月就比糊仔,少少份量加上去,過咗一排終於加到第八匙,但之後又唔食,之前都試過煲粥,面,飯,但都試一兩啖少少之後唔食,我有朋友個仔細呀女一個月都肯食我煮既粥,但我女都係唔肯佢地煮既粥(以為我d粥冇味所以比佢試下)到e+再次比糊仔,都係食兩日又唔肯食番,但比面包都會食少少,bb餅乾入口會溶就會食嫁喎,呀女上面出緊三隻牙下面兩隻,之前都比過即食粥,都係食兩啖唔要
真係怕佢唔夠營養 我又怕唔夠人奶比呀女
呀女e+6個半月就識企,e+十個月就周圍爬,又唔肯比我扶住行
到e+都係食人奶,真係好煩唔知點算,老公又係咁話我

男爵府

cindycsn330 發表於 17-12-10 00:56
你好,我女十個月 同樓主一樣情況,開頭6個月就比糊仔,少少份量加上去,過咗一排終於加到第八匙,但之後又 ...

我個仔都係,比米糊,粥仔佢食一兩啖唔like .... 有時仲會嘔

大宅

回覆樓主

我個囡囡唔鍾意食奶,又唔太鍾意食粥, 次次氹好耐先肯食少少。我想比佢試食字母粉,其實七個月冇牙係咪都可以照吞字母粉?

別墅

Ginhc 發表於 17-12-11 23:19
我個仔都係,比米糊,粥仔佢食一兩啖唔like .... 有時仲會嘔
E+米糊都唔食,今日煲粥,呀女令願係咁喊都唔肯食,係都要埋身食奶,屋企人番通宵,又唔可以太嘈,十個月都唔肯食,比面包有會食d,但食得唔多

別墅

bullshark 發表於 17-12-12 21:46
我個囡囡唔鍾意食奶,又唔太鍾意食粥, 次次氹好耐先肯食少少。我想比佢試食字母粉,其實七個月冇牙係咪都可 ...
我女女有牙,但起出面餐廳食既蕃茄烏[color=rgba(0, 0, 0, 0.870588)]冬都會食,不過整細條d
我都有買d出面5個月就可以食既面,但煮了都唔食,
[color=rgba(0, 0, 0, 0.870588)]你都可以煮,你要煮林d就ok.你可以放隻手指比佢咬就睇下咬得大唔大用力,再決定比唔比都得

別墅

我仔又係9個幾月都係食咩野都係食得好差,連飲奶都差,蘋果蓉都唔肯食的,我果時真係極度煩惱,煮左又唔肯食,個人down到暈,淨飲奶好怕佢無營養,bb已經係瘦果類。

糊仔食幾啖就無興趣,粥就更加無興趣、我出盡法寶又睇書又上網人地經驗都係搞唔掂。直至有一日我媽抱住佢,叫我扮餵佢食,之後要扮到好誇張咁咀嚼,bb睇左婆婆食左幾啖後,我再餵佢食一啖,佢竟然好配合,之後扮野又餵婆婆食,如是者bb果餐好樂意食仲食得好快下,可能bb中意模仿大人,見你食得咁有趣,又同佢搶食咁,就好開心掛。非常感恩自此2次左右咁操作,bb就完全肯食野了,粥、糊都無問題。

有小小野要留意下,開頭粥仔要整得幼滑一d,因為試開食糊仔係幼滑的,怕bb因質感而唔肯食。bb粥最好整個湯來煲粥仔,味道豐富好食d

首頁

尾頁

跳至