單親天地

跳至

首頁

尾頁

子爵府

畀面勳章

做左單親媽而家10年,前幾年識左男友,一開始我已經表明我係單親媽,上年決定重新建立一個家,今年妹妹出世了,大女好錫妹妹,亦會主動幫手湊, 但係自從一齊住呢大半年, 發現男友同大女相處有問題
例如: 朋友聚會大女會喺我班朋友講叔叔嘅不是, 之後我有同大女解釋叔叔始終係長輩要尊重, 雖然我同叔叔間中會嗌交,但我地係嗌完解決左冇事,所以你唔可以唔尊重
又例如: 大女會叫男友煮早餐或者lunch,我男友就會覺得佢點緊佢做野,佢唔係我大女嘅工人
加上家務分配問題,成日係咁嘈交, 跟住我就話不如整個家務分配表個個都要分擔一啲家務,跟住男友就話呢一個家係建立比我同妹妹嘅,至於其他責任佢係唔會負責囉, 我淨係想解決問題但係 ,佢就一直係咁band, 咁條路重應該點樣行落去呢?

別墅

回覆樓主

你個大女幾多歲?

子爵府

畀面勳章

1962527 發表於 17-8-25 18:25
你個大女幾多歲?

11歲啦

別墅

winmi 發表於 17-8-25 20:16
11歲啦

你當初同男友一起,有沒有問個女意見呢?

公爵府

回覆樓主:

咁結婚前有冇同男友傾過呢啲問題,同當時你女嘅意見係點嘅?肯定要解決嘅,唔係同住好難

子爵府

畀面勳章

1962527 發表於 17-8-25 20:18
你當初同男友一起,有沒有問個女意見呢?

起初見面相處係ok既,果陣女仲細,問佢話無意見wow

子爵府

畀面勳章

hoganbaby 發表於 17-8-25 21:36
咁結婚前有冇同男友傾過呢啲問題,同當時你女嘅意見係點嘅?肯定要解決嘅,唔係同住好難
...

其實開頭我地一齊住,男友係諗住大女喺外家住,weekend或者放假先過黎,但我話唔得,因為大女會覺得我有左細妹而唔要佢,二黎我公公婆婆一定攪唔掂大女,咁男友就由我
而我女好開心呀,一黎家庭環境改善左,二黎又可以跟住我
不過開頭總係美好既,當日子過耐左問題就浮現

別墅

winmi 發表於 17-8-25 22:40
其實開頭我地一齊住,男友係諗住大女喺外家住,weekend或者放假先過黎,但我話唔得,因為大女會覺得我有左 ...

咁樣講, 好明顯你男友唔係好鐘意你個女,冇乜愛心,你要做自己多D時間照顧大女先得,大女都好慘,好似冇人錫佢咁樣,佢12歲開始反叛期,處理得唔好,後果會好嚴重

大宅

回覆 winmi 的帖子

11歲仲好細Lunch 或早餐要大人準備好正常
如果咁都話當佢係工人既
你大女好可憐呀

仲要整家務分工表?
係 大女應做家務
但都只應做少少
分工應是你兩個大人主力做啦

你小心個大女會因你呢個新家庭極快變壞
害左佢一世
我係你唔會因為佢講你男友壞話而話佢
因為佢講事實
而男既也不喜歡你女

伯爵府

你要自己做多一啲, 建立返大家一齊食飯開心moment, 減少係大女前同男人嘈, 讚多啲每一位

亦要比大女知, 每一個都係家庭一份子, 每一個都重要(其實佢係傷心, 驚你地三個先係一家人, 佢係外人)
可能大女想試水位, 挑戰你男友(暗地裡想得到父愛)
同你男人講, 話大女冇爸爸咁多年。 大女都好驚同有夢想, 大女都想有爸爸愛
希望男友可以比啲啲耐心、 忍吓佢, 愛吓佢

子爵府

回覆樓主

坦白講,如果男方講得出個家只係建立俾自己同佢的親生女⋯我不會繼續

公爵府

winmi 發表於 17-8-25 22:40
其實開頭我地一齊住,男友係諗住大女喺外家住,weekend或者放假先過黎,但我話唔得,因為大女會覺得我有左 ...

呢啲唯有大家傾,兩邊都要做思想工作,唔係仲多問題

子爵府

畀面勳章

1962527 發表於 17-8-26 08:05
咁樣講, 好明顯你男友唔係好鐘意你個女,冇乜愛心,你要做自己多D時間照顧大女先得,大女都好慘,好似冇 ...

係呀,因為佢放工返黎,大女會周不時入房整佢,或者攤喺我地床度,我話做乜無啦啦入去,佢話睇下叔叔做乜囉,男友咪不滿佢想休息,我女就攪攪陣,咁男友怕左佢出房睇電視,大女又話要睇乜乜節目
大女又係中意攪住佢,講極都唔聽

子爵府

畀面勳章

jimjimjim 發表於 17-8-26 08:59

11歲仲好細Lunch 或早餐要大人準備好正常

其實11歲係咪真係好細個,個個定義唔同啦,大女係識煮野食的,只係好多時有我地喺度,所以依賴左,有時明知男友趕返工都要叫佢準備lunch,我聽落都會有點那個
但當男友反左工,剩係我同兩個女喺度,大女係會幫手既,當然係佢做得黎既家務啦,整家務分配表係因為男友覺得大女係港孩,幫唔到我手,攪到我成日呻攰,但又唔諗下佢自己反黎淨係識打機,連切完生果把刀都係喺瓷盤,咁我覺得公道d,一人負責反一part囉

子爵府

畀面勳章

rachel_tim 發表於 17-8-26 10:42
你要自己做多一啲, 建立返大家一齊食飯開心moment, 減少係大女前同男人嘈, 讚多啲每一位

亦要比大女知 ...

其實呢堆問題積左喺我心好耐,唔係男友投訴大女,就係大女整男友,加上又要湊住個b,娘家最近又有d突發事情,攪到情緒響警號,轉介左去睇精神科

子爵府

畀面勳章

hoganbaby 發表於 17-8-26 12:19
呢啲唯有大家傾,兩邊都要做思想工作,唔係仲多問題

同意,要日日同佢地洗腦,尤其當佢地同場果陣

大宅

回覆 ApplePie_ellen 的帖子

十分同意

大宅

識煮午餐都仲港孩?唔係呀?

男人咁大反而咁無手尾....

你女再大少少(13-14歲) 反叛期 一定唔妥你
你雙重標準 錫人地唔錫佢
佢轉個頭搵個男人離開你

子爵府

畀面勳章

jimjimjim 發表於 17-8-27 01:10

識煮午餐都仲港孩?唔係呀?

所以咪想問下意見,搵辦法攞平衡囉

伯爵府

winmi 發表於 17-8-27 00:00
其實呢堆問題積左喺我心好耐,唔係男友投訴大女,就係大女整男友,加上又要湊住個b,娘家最近又有d突發事 ...

加油, 為母則強, 今日既辛苦, 明日既幸福
大家三個坐低講好家規
比如要尊重爸爸, 爸爸放工要休息時大女唔可以攪住
大女要負責自理, 最好更可以幫手做家務
家中成日買定包/即食面/ 外賣紙
大女可以隨時有野食。 (最好係爸母定時安排三餐)
湊女等如湊女友, 可以就買三隻介子, 叫爸爸送比佢, 等大女有實物感受到被接納
產後情緒係易差啲, 冷靜深呼吸, 過一排咩都上軌就好好多
家中有事都唔好太擔心, 因為好多野都唔係自己控制到
我只可以叫你加油, 放心, 相信自己, 你一家會好幸福的

首頁

尾頁

跳至