單親天地

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

.

象牙宮

上网搜 申請綜援資格。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

Lwy0824 發表於 17-8-28 04:58
我系一名未成年未婚嘅單親準媽媽,bb預產期系十月中,剛剛同男朋友搬左出去住,面對租金,水電,bb出世洗費 ...

自己都攪唔掂學人生,同男友住已不是單親,自己揾社工問啦,真係唔想香港人税收比你呢D人申請综緩

男爵府

回覆 Lwy0824 的帖子

可以, 我朋友都係未婚媽媽, 都係去揾社工幫手會快D!

男爵府

月餅勳章

我系一名未成年未婚嘅單親準媽媽,bb預產期系十月中,剛剛同男朋友搬左出去住,面對租金,水電,bb出世洗費 ...

你要攪清楚,你只係未婚媽,唔係單親。
申請綜援,同住其他人收入都會計算在内。詳情問社署。
其實你有冇諗過揾社工幫你bb找託管,自己出去揾工做都好過申請綜援。

伯爵府

你究竟知唔知乜嘢叫單親??
你有個男人同你一齊住咁叫單親?? 自己都未顧得掂就唔好生啦! 你仲要未成年,有手有腳自己去做嘢啦

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

呢個世界都幾多呢的女人,唉.......甘樣男人都重要生落來,唔爲自己都爲下個BB.

大宅

以上留言心直口快有D痛心而已不用記怪,點都好,B生落嚟就要盡心盡力去湊,初時妳會覺得犧牲好大(包括讀書,娛樂),無咗年青人享受過嘅時間,但要睇將來,當妳個B大個咗,識獨立時,妳會发現仲有大把青春歲月享受番妳失去嘅時光,

我以前在社署檔案組做过,以我所妳有男友即未註冊,妳只可以申請个人援助,金額有限,等B出世可以再落戶

呢段時間要捱下,但唔好放棄個B,妳已經好好有個完整家庭,幸福非必然,並非人人如是,妳要珍惜現在所有,加油

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

遊戲規則上,算係未婚,至於單親,將來阿b出世紙無爸爸名,就可以叫單親;又或者你男友唔同你一齊住,都算單親。
不知所謂的乙陸!!!

首頁

尾頁

跳至