自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

陪唐氏症男出閘走失並誤導警員 地勤判社服
08月28日(一) 10:09

被告張漢棋在西九龍法院被判社會服務令120小時。(資料圖片)

[p=28, null, left]患唐氏綜合症的青年往澳洲探親後,於今年情人節獨自乘搭澳洲航空的航班返港,並獲澳航安排地勤公司的男地勤接機及陪同到接機大堂會合親友。地勤陪同青年期間卻在機場內失散,地勤怕遭處罰,先後向澳航和警方訛稱青年已被「叔叔」接走。惟警方調查後發現地勤「作古仔」,追查到青年於落機後6小時,身處沙頭角的巴士上並作出阻截。「大話」地勤因此惹上官非,早前於西九龍法院承認一項誤導警務人員罪,今(28日)被判社會服務令120小時。

辯方求情指,社會服務令報告內容正面,又解釋被告張漢棋想遮掩工作上的錯失,因此向警方提供虛假的資料,浪費警力。而被告從事地勤工作7年,在涉案公司則工作4年半,現時遭停職,被告擔心失去這份工作。

裁決官判刑指,案情嚴重,可考慮判囚,惟考慮被告無案底和顯示真誠悔意,遂判社會服務令120小時。

[p=28, null, left]件事都幾大鑊。。。好彩過關前搵得番,唔係變第二個虞文翰

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

嘩,呢個地勤,分分鐘害死人

伯爵府

回覆樓主

個地勤係衰。但點解家人又放心個唐士男獨自乘飛機去澳洲?以為可以交由航空公司職員帶領就ok?

男爵府

Debbie0331 發表於 17-8-28 11:21
個地勤係衰。但點解家人又放心個唐士男獨自乘飛機去澳洲?以為可以交由航空公司職員帶領就ok?
...

認同!而且唐氏小朋友有時㑹有脾氣,普通地勤人員未必懂得處理。

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

佢係咪癲架,如果又失蹤搵唔到點算,佢份工緊要定個人緊要?

我係佢公司,我炒硬佢,

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

有咩理由會走失以前我帶UM一定會拖實,大個少少既都會平排行...d證件響曬個地勤度架麻...

就算走失左都即刻要報啦,唔報一陣搵唔返點算
任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

其實唔知佢公司有冇俾足夠訓練教佢點照顧唐氏小朋友

咁後生可能未有小朋友,未必會知點去照顧小朋友,仲要個小朋友未必聽佢講既。當然,男仔亦未必夠細心,講大話亦唔啱

好彩冇事
Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

男爵府

吓, 我衰啲講, 判得好輕!! 走失已經好大件事, 佢仲要講大話隱瞞, 件事可大可小!! 一啲良心都無.

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

mango22 發表於 17-8-28 11:30

認同!而且唐氏小朋友有時㑹有脾氣,普通地勤人員未必懂得 ...
不是小朋友, 已是青年了。
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

禁止訪問

回覆樓主:

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Debbie0331 發表於 17-8-28 11:21
...

係囉,一個人,少出門嘅正常人都唔易處理啦

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

個唐氏仲要響沙頭角搵返

伯爵府

回覆樓主:

邊間airline地勤咁差??

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

月見草 發表於 17-8-28 19:54
傻的嗎,有晒閉路電視邊有得呃!

係喎, 周街都天眼, 想誤導警務人員, 係咪想揾監坐呢

首頁

尾頁

跳至