單親天地

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

迷失方向 發表於 17-8-29 17:16
我地大家都係離過婚,佢有一仔一女,跟前妻,而我係覺得未可以俾到小朋友最好的生活條件寧願唔生,所以就算 ...

佢會唔會患情绪病,因為我剛與丈夫分居4個月,我哋平時都有磨擦,加上佢工作壓力大,返到屋企不自覺地發洩係我同仔身上,直至分居數月前,佢怱然對我好汵淡,成日避開我,我無為意佢原來想離婚,結果幾個月前佢突然搬走了,我哭了好多次佢都唔理我同個仔,重要同我離婚,重講D好難聽說話,完全變成第2個人,我即刻找家庭社工幫手,佢最初唔肯見,後其我用離婚及亞仔利益理由見社工,佢先肯見,見完後社工話佢有抑鬱証及思覺失調,佢同社工講我同其他一齊害佢,佢話電話比人hack同監視,佢係屋企唔安令同辛苦,知道原因後,都明白点解佢走。 可以找第三者倾下嗎?如果可以找社工或雙方家人倾下修保雙方
關係。

複式洋房

迷失方向 發表於 17-12-10 13:08
回覆 20150618bb 的帖子

如果呢件事係早一兩個禮拜發生,我可以好似妳講咁考慮清楚自己是否有能力,恆心去 ...

楼主加油,辦法總比困難多,有意雙方關係好疆持,找等三者幫手,因原來男人唔懂得處理情緒,有乜都收埋收埋,唔肯面對,找一D專業人士幫佢輔導下佢,可能對大家關係有轉機。

大宅

我地大家都係離過婚,佢有一仔一女,跟前妻,而我係覺得未可以俾到小朋友最好的生活條件寧願唔生,所以就算 ...

好好安胎,吃多點有營養嘅食物
如一有負面情緒,叫自己停止
比心機湊大BB
佢一定會錫你
加油

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

如果呢件事係早一兩個禮拜發生,我可以好似妳講咁考慮清楚自己是否有能力,恆心去 ...
祝福你,我只是本人覺得,如果另到你不快,原諒我.

男爵府

我有生完用收腰帶要唔要,PS我係女人,用男友account only.記得生完唔好吹風,有咩唔明上黎問,大把JM解答你

男爵府

如果可以將和尚衫剪繩改拍縷,方便好多,買一包NEW BORN 片就夠,有人探你或BB 人地問直接叫佢地買S碼片或BB食既奶粉牌子,能够既話著2手BB衫,慳錢,環保,又有健康遇意,BB大得快,盡量唔好買多衫,要預足够沙巾。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

如果有時間的話,請報告近況,交流一下,好多人士関心你,祝福你.

複式洋房

千祈唔好咁講啊 我沒有任何不快,妳都只不過係關心我地兩母子嘅前程!多謝妳就真!

複式洋房

回覆 chiu51057 的帖子

當呢件事發生後我已經開始自己準備好曬BB所有嘢啦😁多謝妳

複式洋房

當初開呢個帖本來純粹想發洩下呻下,但估唔到可以得到咁多人嘅關心同支持,好多謝你地!BB係今個月11號已經出世了,望住BB有一刻確實有少少崩潰嘅,但好快已經諗通佐,好感恩,我有一對好好的父母可以幫手,而我經濟能力不算高,但也足夠我自己養大BB。換個角度睇,我已經比其他單親媽媽幸運好多!所以都應該知足啦,人生沒有什麼過不去的,大家一齊加油

複式洋房

回覆 wai-mun 的帖子

咁妳同先生而家還好嗎?妳要加油啊!如果先生係咁嘅情況,就要辛苦妳體諒下佢啦。我個情況唔同妳,呢個人由一開始根本就係自私,去到叫我搬去佢度住都只不過係我當初租屋要搬,想問我借錢先叫我去住姐。佢根本就承擔唔起呢個責任想逃避,唔係我一直叫還錢唔會唔還,去到11號朝早我入院生,我媽叫佢即刻還錢,唔係就抱個B返去住,佢到個刻先肯去攞黎還俾我啦。呢D人,冇病都會有報應,自己BB都唔認要趕走,唔會再理佢啦

複式洋房

你已決定做媽媽了,小朋友出世只要身體健康,媽媽樂觀正面也就所有問題也不是問題,媽媽加油

珊瑚宮

迷失方向 發表於 17-12-19 02:15
當初開呢個帖本來純粹想發洩下呻下,但估唔到可以得到咁多人嘅關心同支持,好多謝你地!BB係今個月11號已經 ...
又係個句,祝賀

洋房

回覆樓主

你點呀?我同你case 相似,自14週開始小事口角,然後佢趕我出家,而家已34週,中間嘅兩三次對話非常充滿敵意,佢對我同BB亦都不聞不問。 可以同你交流吓嗎?

複式洋房

moodmood 發表於 17-12-29 12:35
你點呀?我同你case 相似,自14週開始小事口角,然後佢趕我出家,而家已34週,中間嘅兩三次對話非常充滿敵 ...
就係我生個日 我媽幫我租好屋搬走了 到而家BB出世20幾日都冇再聯絡過啦你要加油啊 我唔知你係咪同我一樣 但如果佢真係可以做到不聞不問就唔好再有任何寄望傻傻地等啦 好似我咁 等到最後只會令自己更加辛苦

洋房

加油!我明白 單親嘅路真係唔容易 行。你要努力呀支持你

禁止訪問

別墅

回覆樓主:

加油。那個是一個逃避責任的所謂男人。就算一齊都冇幸福。現在早啲睇清楚個人仲好,小朋友出世時。可能以有個愛你的和小朋友的人。咁就唔怕冇爸爸。向好的方面去諗

首頁

尾頁

跳至