在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

Elsa_y 發表於 17-10-6 16:11
近日十分辛苦,老公太理性,成日話我教仔無效率。非常吾開心。
阿仔讀小三,宜家小學課程好深,佢係讀緊我 ...

我情況完全同你一樣! 老公成日話我唔識教仔!

民房

tha 發表於 17-10-7 23:47
我情況完全同你一樣! 老公成日話我唔識教仔!
有一日教仔教到好吾開心,今日同老公講返,佢話佢認為吾需要因為教仔要搞到咁吾開心,佢話佢吾會認同我啲感受同安慰我,因為佢一可憐我就只會令我為咗得到佢可憐而再次吾開心。相信無人會為得到別人可憐而特登吾開心!
我就快痴線啦!其實我覺得自己可能有少少情緒病,但我老公無正視過,我有提過想去睇醫生,但佢覺得我好煩,無嘢搵嘢黎搞!😭

大宅

Elsa_y 發表於 17-10-8 15:18
有一日教仔教到好吾開心,今日同老公講返,佢話佢認為吾需要因為教仔要搞到咁吾開心,佢話佢吾會認同我啲感 ...

我都覺得我有情緒病。其實十年前因工作關係都有過焦慮症。我又係同老公講睇醫生佢當我又係覺得我煩。
前個排有個佢好鐘意既外國歌手抑鬱自殺死左。佢在FB send 出來仲要加多句:請正視,關心身邊有情緒問題的人。
我心諗:頂你!你老婆就癲又唔見你正視下我!

大宅

我真係好想唔駛再照顧呢3個人!好想離開佢地!

民房

全職媽媽啲辛酸,真係得同路人先明。個種辛苦係長期無假放,無人傾訴,積累而成的。
男士們覺得返工好辛苦、好大壓力,我完全同意和理解,自己都工作過,當然明白,但他們總認為在家好輕鬆,你吾開心就好似身在福中不知福咁,完全否定你的感受。感受無分對錯,你不去理解、安慰,不緊要,最低限度請不要否定。我老公脾氣好好,他甚少發脾氣、吾開心,因為佢認為嬲同吾開心解決吾到件事,非常理性,但佢把他的性格套在多愁善感的我身上,令我感到非常吃力和不被理解。對我來説一件事有兩個層面,一:事啲本身,即要想辦法解決,呢方面我自己處理到,二:對件事啲感受,我會因此而不開心,但不代表我看不到問題。我需要的是二,有人明我的感受。但我老公認為我要的是一,佢認為解決到件事就不會吾開心,但這只是他的想法。
所以這様的做法令我愈來愈辛苦

大宅

babytingbaby 發表於 17-9-26 09:53
我係新手媽媽,BB都未滿月,但係我已經覺得好攰好辛苦,bb又成日嘔奶,我幾日先煲一次薑水沖涼,個身就成日 ...

我個仔依家8個月,回想起原來初生係最舒服,齋食奶,一但加固又要煮又要餵,如果肯食都好D,唔俾面要餵好耐,日日諗煮咩佢食咩,我個仔瘦所以有壓力。佢大個開始有脾氣,又識痴身,所以要日日6點幾起身煮粥做家務,如果佢醒左咩都唔駛做,半夜咁大都唔可以一教瞓天光,會發惡夢喊,一晚可能幾次,都無咩得瞓。但jm你唔駛怕,到時就做到,因為你係媽咪,會頂到,大家一齊加油^ _ ^

男爵府

Ruffle 發表於 17-9-25 11:38
樓主我同你好相似, 不過係大囡細仔, 又係所有時間俾個囡霸晒, 好少時間陪同埋教細仔, 搞到佢學講野慢...:th ...

我都好似你
囡囡l升中一
仔仔k 3
有時全職好似工人咁
老公又話我煮嘢唔好食
好想一走了之

琥珀宮

tha 發表於 17-8-30 16:19
做到好忟好厭好累。做左2年:
覺得個仔仲曳左 (叫佢做乜都唔合作,日日都大叫媽咪媽咪,叫到我好煩。我一 ...

其實唔係人人都適合做ftm架

大宅

mandy952 發表於 17-10-24 16:14
其實唔係人人都適合做ftm架

真係架!做落先知!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

回覆樓主:

抑鬱左10 年

大宅

hudsonchui 發表於 17-11-1 19:45
抑鬱左10 年

由細到大返學返工都慣左每日出去對住一堆人做一d野先返屋企。未試過每日在家日日單打獨鬥。
我回頭想,我用了1.5年去適應呢種生活。同時又發現自己開始失唔去同人溝通既能力,以前既朋友又無晒!

複式洋房

tha 發表於 17-8-30 16:19
做到好忟好厭好累。做左2年:
覺得個仔仲曳左 (叫佢做乜都唔合作,日日都大叫媽咪媽咪,叫到我好煩。我一 ...

樓主,好明白你嘅心情。❤️

湊小朋友真係勞心勞力,無人明白,因為個個都係外面嘅世界好努力,我哋就起自己屋企好勤力。我做咗全職媽媽八年,頭四五年都好難過,因為亞仔好活躍,好有主見,成日唔聽人講嘢。佢嘅脾氣好大,令我感到好煩惱。(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

我老公驚我有情緒病,搵咗啲Auntie同我傾計。我喊左好耐。同人傾吓計,係會好啲嘅,起碼知道呢個世界唔係淨係得我一個咁慘。

後來搵啲專業人士傾下,姑娘教我了解小朋友用另啲方法去幫佢。我發現有時自己太固執,應該要放鬆下,唔好咁執着。

樓主要好好保重,照顧身體最緊要。之前我諗起太多,身體有少毛病,而家好啲啦。就係要個人放鬆啲,唔好咁緊張。(emoji)

我而家開始有自己嘅事業,識咗一班全職媽媽,佢哋哥哥都好似我哋咁,大家可以互相鼓勵支持。

希望可以幫到你啦

複式洋房

樓主我同你好相似, 不過係大囡細仔, 又係所有時間俾個囡霸晒, 好少時間陪同埋教細仔, 搞到佢學講野慢...:th ...

Cheer up! 享受而家做ftm 的時間

複式洋房

lovejoypeace 發表於 17-11-29 12:14
樓主,好明白你嘅心情。❤️

大家要同自己講,做全職媽媽,自己真係好叻㗎啦。仔女係咪聽自己話,有時唔係我哋控制到。但係我哋對佢嘅關懷,只要堅持嘅話,佢哋長大咗一定會係一個好好嘅人
加油

複式洋房

D 男人成日覺得個老婆係屋企唔洗返工就唔洗做
其實揍仔攰過返工一百倍……

複式洋房

babytingbaby 發表於 17-9-26 09:53
我係新手媽媽,BB都未滿月,但係我已經覺得好攰好辛苦,bb又成日嘔奶,我幾日先煲一次薑水沖涼,個身就成日 ...

我剛坐完月……
都係一個星期先沖到一次涼,
頭呢d 日子係辛苦d,
因為bb 2,3個鐘就要飲奶,
大家一齊加油啦!
ps. 我日日加埋都訓唔到3 個鐘

大宅

樓主好明白你,雖然我係1湊1,但都覺得好辛苦,囝兩歲半,細細個就好硬頸,咩都唱反調,開始令佢情緒穩定冇耐,一返n又打回原形,仲要曳左10倍(emoji)湊到晚晚失眠好失落(emoji)唔想成日做潑婦

男爵府

Elsa_y 發表於 17-10-6 16:11
近日十分辛苦,老公太理性,成日話我教仔無效率。非常吾開心。
阿仔讀小三,宜家小學課程好深,佢係讀緊我 ...

其實唔係當時人,係唔會明我地全職媽媽苦況,包括老公都唔會明,其實體力辛苦都可以忍,係太困身,就算仔女訓左,我都仲standby緊,佢地唔會明,咩叫冇得抖

男爵府

tha 發表於 17-10-9 00:10
我真係好想唔駛再照顧呢3個人!好想離開佢地!
我都係,好想一走了之,好想自殺。唉! 一事無成,不事生產, 生在福中不知福…
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

大宅

sumpo 發表於 17-12-8 01:24
其實唔係當時人,係唔會明我地全職媽媽苦況,包括老公都唔會明,其實體力辛苦都可以忍,係太困身,就算仔 ...

我都係。做左ftm 快3年,我一日都無離開過佢地。完全無放過假!做足24小時。

首頁

尾頁

跳至