在職全職

跳至
[全職媽媽] 有無FTM做到好抑鬱?  

首頁

尾頁

大宅

冰涼鎮痛貼 發表於 18-1-10 23:51
我都係,好想一走了之,好想自殺。唉! 一事無成,不事生產, 生在福中不知福…
...

我今日打左去個d熱線傾計,我講唔夠3分鐘已經開始爆喊!傾左20分鐘左右,又要做其他野傾要收線啦! 係舒服左既,至少有個人肯聽我講野!

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

我都做左ftm8年,d人見親都問,做咩唔做野,幫輕下,我冇四大幫手,幼稚園湊放學送去學野,買送家務一腳踢,5年前開始要睇埋自己癌症既爸爸,電療化療覆診,16年走了。阿女上左小學,d人就話,你女返左學,你咪好feel,可以話5點幾起身搞阿女送去塔校車,返黎訓番下唔係死罪掛?佢學校返4日半,考完試仲放足成個月半晏直至下一個學期開始,我諗唔到有咩工,可以比我得閒請基本假期,學校放假,早上返一兩個鐘既工,我諗唔到點解要請我。都有人話請工人出去做野咪得囉,我又唔係學歷高,又冇一門技能,搵一萬幾千,仲要請個工人,會唔會玩自己?搵錢養工人?有人聽到可能會話我懶,女又唔係特別乖,特別叻,送佢去補習,夜晚先湊返囉。日日6點幾上車,仲要日日補習,駛唔駛搞到個細禁慘呀?咁佢其他課外活動咪要停晒?我寧願等佢中學,佢唔再需要我日日照顧住先出去做野啦。

大宅

回覆樓主

兒孫自有兒孫福
總之基本生活上搞掂
其他野教到就教,盡左力就問心無愧
唔好比自己太多壓力

大宅

回覆樓主

其實你個case可以做下pt鐘點
唔難搵又自由時間

伯爵府

回覆樓主

我正正係做ftm做到要睇醫生,不過而家好咗好多喇

我做咗ftm終於明白點解有啲阿媽可以仔都唔理一走了之,因為個人意志力薄弱啲都好易想離家出走,每日起身都希望係發夢啫,根本冇生過仔.......我個仔又特別扭計,日日對住佢扭扭扭真係人都癲。

如果覺得自己真係就黎唔得,睇下醫生或搵過內人傾下,記得係過內人,搵未結婚嘅傾一句話做少奶奶仲呻咩呀,一係個仔好好湊嘅又一句你唔識湊啫,所以搵啱對象傾都好重要

男爵府

回覆樓主

你諗嘅嘢同我一樣,不過我好在得一個小朋友。

男爵府

回覆樓主

其實咩叫唔洗做,日日行街shopping high tea做facial 就叫唔洗做

大宅

coffeejoeybb 發表於 18-1-13 23:32
我都做左ftm8年,d人見親都問,做咩唔做野,幫輕下,我冇四大幫手,幼稚園湊放學送去學野,買送家務一腳踢 ...

小學生活迫人,無經歷過係唔明。仲要人地d仔女叫佢做就乖乖做。我呢個寫11個詞語每個寫4次扭個幾鐘!我理/唔理佢都係度喊,我真係癲!

大宅

hp666 發表於 18-1-14 08:16
其實你個case可以做下pt鐘點
唔難搵又自由時間

我無時間

大宅

Ytfc 發表於 18-1-14 15:44
我正正係做ftm做到要睇醫生,不過而家好咗好多喇

我做咗ftm終於明白點解有啲阿媽可以仔都唔理一 ...

請問睇邊類醫生?要睇幾耐/幾錢?係咪真係好d?
唔好話睇呢d, 我湊B攪到隻手,年幾都咪得閒去睇。

大宅

回覆樓主

星期六自己打電話搵左輔導,傾左成粒鐘。佢話要見埋我老公。下星期五去。

伯爵府

tha 發表於 18-1-17 23:50
請問睇邊類醫生?要睇幾耐/幾錢?係咪真係好d?
唔好話睇呢d, 我湊B攪到隻手,年幾都咪得閒去睇。
...

我睇精神科、食藥好咗好多,私家你預千幾蚊/一個月藥左右

我生完都有媽媽手,坐月時已經痛到冚被都冚唔到,即刻要睇骨科

我其實都唔明點解人湊仔我湊仔可以湊到身心受創咁

大宅

回覆樓主

我只係1打1已覺得好攰,日日顧阿b 3餐加瞓晏覺,好困身連想去街行下都唔得。每日就係圍住個b轉,自問辛苦過返工,但隊友覺得我好輕鬆,做左年多ftm,我都諗緊佢一返n我就搵工,但隊友又話我人工咁低做黎做咩。

別墅

回覆樓主:

我又係冇4大長老,冇工人,冇幫手,自己一湊二
其實兩個仔算乖,大仔就來4歲,越來越話唔聽
加上自己休息唔夠,好多時都好易發火

大仔日日俾我鬧到喊,同我講知錯
有時會好內疚,其實唔係咩大錯,唔駛狂鬧
但真係嗰刻控制唔到自己情緒,自問EQ唔係高
鬧完佢自己都喊
唉。。真係唔知幾時挨唔住,會有情緒病

琥珀宮

tha 發表於 17-8-30 16:19
做到好忟好厭好累。做左2年:
覺得個仔仲曳左 (叫佢做乜都唔合作,日日都大叫媽咪媽咪,叫到我好煩。我一 ...

唔係人人都適合做ftm

男爵府

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章

回覆樓主:

ftm有時都悶,有時想出返黎做野

複式洋房

回覆樓主:

Ftm係好炆好大壓力,最大難處係唔開心又無得轉換環境,想出去抖啖氣又無人幫手

大宅

回覆樓主

細女出世後我同細女訓,餵夜奶個d我攪晒。人地d老公就係俾老婆瞓,老公餵。我自己做都算,佢覺得我兩母女嘈住佢瞓,佢去左細房瞓。自己晚晚打機。
到現在細女快兩歲,現況一樣。我有時有野想同佢講/問佢,都要等細女瞓左再偷偷鼠去佢房。
入到去好似見老闆咁要用最快的方法將我要講既野,同一個打緊機既人講完。佢鐘意就聽下,唔鐘意就覺得我入來講癈話,然後自己死返出去。
其實我好唔鐘意咁樣。
仲要大家講完意見原合但又想我留底sex, 真係做唔到。我成日都推佢,因為我真係好唔想咁樣去做。
咁佢又話係你唔理我我先打機。咁我可以點
人點解要結婚生仔?為乜?

大宅

回覆樓主

剛剛又嘈。我幫佢整左d野,我係想幫佢,都未講完 ,但一聽就大聲話我唔make sense, 佢唔會去既,話我浪費左自己時間。我再將我既point講多次點解咁做,佢仲講。咁我發火。
佢又話我成日唔開心,一野就變到咁火爆。我話係你剛才好大聲咁話我,我當中已經講左兩次‘慢慢講’。最後不歡而散,自己死返出房。
我一路打呢段字一路喊緊。
我可以同邊個講,自己父母都過晒身,無兄弟姊妹。
我臨出房前講左一句:你成日話我發脾氣唔開心,其實你有沒有諗過你自己做左/講左乜野呢?點解都有野都係我唔岩?你有沒有反省過我們兩個既溝通模式中你有沒有唔岩呢?
再加多句:如果再係咁落去,其實我唔知點樣同你行埋下半世既路?

伯爵府

BK Milk勳章

我大女一年班細女才1歲總慘過你,試過bb3個月前整晚都沒有得訓,早上都要叫大女起身。但我一直堅持返Bible Study Fellowship,裡面有照顧BB的program,我自己可以有得出去,見見人同人傾下。我還有在家的part time做,一天只睡6個小時左右。忙起來,只想睡覺。不過我有part time幫手家務。

首頁

尾頁

跳至