嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

bb 就嚟一歲時感冒期間突然疑似抽筋,手震後反白眼嘴唇變紫,但不是高燒 (應係37.x度時)
檢查後話腦電波唔正常,懷疑係癲癇症,等緊睇腦科醫生。
請有經驗父母分享解答下,我真係好擔心
我bb一直都正常發展,係脾氣有時差啲,今次係第五次傷風感冒,但之前都係好輕微唔洗食藥,今次嚴重到第一次食退燒鼻水痰果啲藥.. 食到第四日藥就發生左....
我諗返,佢病呢幾日成日好近睇電視,抽筋前有大喊過, 同埋我發現佢呢一兩個月有時會用力眨眼。
衣家覺得佢反應同之前都係差唔多
佢識爬,扶住行,認人,講爸爸媽媽同其他bb話,但係好痴人,一唔見人爆喊
兒科醫生淨係話前腦電波唔正常

你地可以分享下嗎?可以講下自己情況,可以comment 下我情況,或者你地聽過啲親友Case

感謝,我真係好難過好對唔住bb

別墅

angelhayley 發表於 17-8-31 09:40
bb 就嚟一歲時感冒期間突然疑似抽筋,手震後反白眼嘴唇變紫,但不是高燒 (應係37.x度時)
檢查後話腦電波唔 ...

我仔仔都係甘。。依家仲住緊院。。但我地未做腦電圖。。。我地都好擔心。。。。
醫生懷疑係腦膜炎。。。

大宅

吳空 發表於 17-9-4 11:00
我仔仔都係甘。。依家仲住緊院。。但我地未做腦電圖。。。我地都好擔心。。。。
醫生懷疑係腦膜炎。。。
...

佢抽左幾耐,幾耐醒返?
係咪高燒?
腦膜炎要抽脊髓液嗎?

別墅

angelhayley 發表於 17-9-4 14:17
佢抽左幾耐,幾耐醒返?
係咪高燒?
腦膜炎要抽脊髓液嗎?

抽左都有15分鐘。。call白車入醫院。要打鎮定劑先回覆正常。。。
佢入院時都有燒。。。。
佢做左腰椎穿刺。。依家仲等緊報告

大宅

吳空 發表於 17-9-4 14:22
抽左都有15分鐘。。call白車入醫院。要打鎮定劑先回覆正常。。。
佢入院時都有燒。。。。
佢做左腰椎穿刺 ...

一定嚇親啦>_<
咁佢有冇再抽過?
有冇做磁力共振?

別墅

angelhayley 發表於 17-9-4 14:39
一定嚇親啦>_<
咁佢有冇再抽過?
有冇做磁力共振?

打完鎮靜劑就無再抽過啦。。。
我真係嚇到死呀。。。
磁力共振。。無乜印象有做。。
依家仔仔仲留緊院。。keep住打抗生素。。啲手手腳腳種豆種到腫晒。。睇見都心痛

大宅

吳空 發表於 17-9-4 15:42
我真係嚇到死呀。。。

加油呀媽媽,打在小朋友身,痛在媽媽心... 種豆唔係手種一次就得?腳都腫左?
忍一忍,做好晒檢查都放心啲..
希望快啲確認咩事.. 可只係發燒太嚴重

大宅

吳空 發表於 17-9-4 15:42
我真係嚇到死呀。。。

仔仔幾大?

別墅

angelhayley 發表於 17-9-4 15:51
加油呀媽媽,打在小朋友身,痛在媽媽心... 種豆唔係手種一次就得?腳都腫左?
忍一忍,做好晒檢查都放心啲 ...

因為bb血管好細。佢地開頭種左係手。。點知個啲藥落吾到。。又要重新種過。。。之後幾次都係因為種完。。打左幾次抗生素。。隻手腫晒。。又要轉位。。。不段重複。。唉。。每次我送佢入醫生房。。我都爆喊呀。。。。
好彩既係佢依家退左燒。。。
好邪。仔仔係正一歲時入院

大宅

吳空 發表於 17-9-4 15:56
因為bb血管好細。佢地開頭種左係手。。點知個啲藥落吾到。。又要重新種過。。。之後幾次都係因為種完。。 ...

睇見bb咁樣種到腫晒,真係會喊..T-T 唔知關唔關啲護士手勢事...
有消息就update 我啦!
我囡囡都係就一歲時發生,出左院後再找醫生consult, 話係發燒抽筋..

別墅

angelhayley 發表於 17-9-4 16:32
睇見bb咁樣種到腫晒,真係會喊..T-T 唔知關唔關啲護士手勢事...
有消息就update 我啦!
我囡囡都係就一歲 ...

我諗都有關手勢問題稼。。。
頭先醫生話個腰椎報告無問題。。。
真係放心晒。。。。
依家仲要等緊份抽血報告

大宅

吳空 發表於 17-9-4 16:40
我諗都有關手勢問題稼。。。
頭先醫生話個腰椎報告無問題。。。
真係放心晒。。。。

起碼唔係腦炎真係放心好多.. 衣家係要注意下抽超過15分鐘呢樣

別墅

angelhayley 發表於 17-9-4 18:44
起碼唔係腦炎真係放心好多.. 衣家係要注意下抽超過15分鐘呢樣

吾係腦炎真係放左一半心。。今晚出吾到院。。要等埋明天份抽血報告先決定出吾出得院。。

大宅

吳空 發表於 17-9-4 19:05
吾係腦炎真係放左一半心。。今晚出吾到院。。要等埋明天份抽血報告先決定出吾出得院。。
...

好耐冇覆!
Bb衣家點?好返晒了?

大宅

回覆樓主:

你入邊間醫院?
我仔1個月大,也因疑似抽筋入院QE,未查到原因,要等做磁力共振,我都好擔心。

大宅

reallife 發表於 17-9-16 05:25
你入邊間醫院?
我仔1個月大,也因疑似抽筋入院QE,未查到原因,要等做磁力共振,我都好擔心。
...

我地都係先去QE, 不過之後轉左去私家
做晒所有檢查再搵出面小兒腦科醫生確定係因為感冒病菌引起的。
可以講下你bb情況嗎?佢係有發燒定果時係咩情形?佢抽左幾耐?
只有一個月媽媽一定好擔心

大宅

angelhayley 發表於 17-9-16 05:55
我地都係先去QE, 不過之後轉左去私家
做晒所有檢查再搵出面小兒腦科醫生確定係因為感冒病菌引起的。
可以 ...

佢冇發燒,反白眼斜視手腳會伸直約10秒,

大宅

reallife 發表於 17-9-16 19:36
佢冇發燒,反白眼斜視手腳會伸直約10秒,

明白... 暫時放鬆心情,醫生會搵出原因
已做左磁力共振?

大宅

angelhayley 發表於 17-9-16 20:27
明白... 暫時放鬆心情,醫生會搵出原因
已做左磁力共振?

未做,你做咗未?醫院係咪開抽筋藥食?

大宅

reallife 發表於 17-9-16 20:33
未做,你做咗未?醫院係咪開抽筋藥食?

你bb疑似抽筋情況出現過幾次?醫院未做晒所有檢查已經開左藥?
我果日去伊院係先照左肺x 光,但因我怕要等好耐所以第日轉左去私院,做了磁力共振,腦電圖,心電圖,尿液檢查,驗血,驗鼻涕痰。
結果腦電圖出現異常波,但果位駐院醫生經驗不足,所以我地要出去睇專家。另外約瑪麗專科係排到n個月後先有,咁緊急當然唔等!
所以醫生資歷斷症能力真係好重要,聽講關於抽筋呢方面成日發生斷錯症而不必要地長期食藥,始終食藥有影響。如果政府果邊檢查要等好耐,或唔太用心去睇個b, 咁你地有買保險或許可的話建議出去睇,呢啲要快!
加油,希望你bb冇事

首頁

尾頁

跳至