母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

已生完4個月,全泵,兩邊加埋只得30ml,一日泵3至4次,所以一日都係得100ml比阿B (阿B一日飲800ml). 其實,我係咪應該放棄? 好羨慕人地咁多奶.....

大宅

啦啦隊 發表於 17-9-1 16:40
已生完4個月,全泵,兩邊加埋只得30ml,一日泵3至4次,所以一日都係得100ml比阿B (阿B一日飲800ml). 其實, ...

一日揼三四次,個腦都唔知你需要多啲奶,又點會制造更多嘅奶呢?
人地多奶係因為密密餵或密密揼,唔洗羡慕喇,加揼啦,努力。

大宅

Mitch 發表於 17-9-1 16:50
一日揼三四次,個腦都唔知你需要多啲奶,又點會制造更多嘅奶呢?
人地多奶係因為密密餵或密密揼,唔洗羡 ...
完全明白要多勞多得,但真係好累...

大宅

已生完4個月,全泵,兩邊加埋只得30ml,一日泵3至4次,所以一日都係得100ml比阿B (阿B一日飲800ml). 其實, ...

我覺得一日泵4次已經係極限,因為我要返工,放工又要湊B,真係無可能再加泵,唯有勁飲魚湯同勁食飯,飲下椰青水、黑豆茶咁,我唔係富媽但都僅僅夠BB食,媽媽加油呀!

大宅

Serenagal 發表於 17-9-1 17:41
我覺得一日泵4次已經係極限,因為我要返工,放工又要湊B,真係無可能再加泵,唯有勁飲魚湯同勁食飯,飲下 ...
你都好丫,可以全人奶。我真係好自卑。

男爵府

我都係全泵媽, 小朋友已經16個月, 而家兩邊加埋, 每日只泵到280~300ML左右, 就算加左固唔夠佢飲架, 咪加飲鮮奶(1歲後)或者奶粉囉

全人奶梗係好啦, 但其他奶類都冇問題架喎, 你有100ML人奶俾佢已經好好啦, 之前有睇過人講, EVEN飲ILLUMX , 聲稱有SN2, 但原來飲一杯都唔夠1啖人奶入面既SN2多呀...

所以呢, 你有少少人奶俾佢已經好叻架啦, 唔好唔開心呀

話你知, 我第1胎全人奶到22個月, 有左2寶先停餵, 當時有埋身, 唔係富但都算夠奶, 所以當第2胎全泵唔夠奶餵時, 我都唔開心過, 但慢慢就真係睇化左了...

我向住2歲做目標, 大家都加油呀~

男爵府

我一日飲3L~4L水, 多奶茶, 另加湯(2碗), 椰青水(300ML)/ 豆漿(500ML), 仲會食飯...

我既經驗最有用係....夠訓
出TRIP係反而泵到最多奶(因為夜晚唔洗起身湊仔)

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

啦啦隊 發表於 17-9-1 17:43
你都好丫,可以全人奶。我真係好自卑。

我餵二仔三女時, 初初全人奶, 4個月後奶量一落千丈, 最後得番一日30ml 都照餵, 餵到佢地歲幾至停. 有能力的話, 戒奶都要係冇hard feeling 咁戒係最好.

你得100ml 奶, who cares?? 全世界得你一個人介意之麻. 除左有醫學理由外, 停唔停餵人奶冇話應唔應該. 你既然生理或精神上支持唔到你去泵密 d, 唯有接受現實, 盡左力就得. 你仲想餵咪餵, 有幾多餵幾多. 你餵到而家, 應該俾個 俾自己, 咪少少野就睇到咁大, 大到忘記左你之前4個月入面既付出, 自卑埋呢d 野, 倒不如去買d 好野食賀下自己餵到4個月啦.

複式洋房

回覆樓主:

我都係窮媽媽,最初由人手渣2邊成個鐘先得5ml, 飲咩湯水食咩都無用,唯有密d渣,最後渣到20ml開始pump, 坐月一日pump 7-8次,有時都可能得15-30ml,家陣2.5個月,要番工,唯有pump 5次,依家2邊夾埋一日都有400-500ml, 我已經心滿意足。加油呀!呢條路真係好漫長,唔夠人奶就補奶粉啦,食奶粉都肥肥白白

大宅

王小葉 發表於 17-9-3 18:18
我都係窮媽媽,最初由人手渣2邊成個鐘先得5ml, 飲咩湯水食咩都無用,唯有密d渣,最後渣到20ml開始pump, 坐 ...

多謝大家的鼓勵。我而家都係本住有幾多比幾多嘅心態泵,有好過冇啦! 咪當係阿仔嘅甜品囉!

別墅

但之前有幾多?

大宅

ocean洋洋 發表於 17-9-4 16:30
但之前有幾多?

之前最多好似全日都係180ml

禁止訪問

回覆樓主

別墅

啦啦隊 發表於 17-9-4 16:44
之前最多好似全日都係180ml

咁應該都係番工心情影響,有冇試過上奶茶?我之前每餐得6,7十,飲左後每餐平均有90-110ml
I herb 買,40蚊左右一盒又唔貴,又方便,可以試下

大宅

ocean洋洋 發表於 17-9-4 18:50
咁應該都係番工心情影響,有冇試過上奶茶?我之前每餐得6,7十,飲左後每餐平均有90-110ml
I herb 買,40蚊 ...

你一日飲一包?

別墅

啦啦隊 發表於 17-9-5 00:08
你一日飲一包?

係呀,一包沖到3杯左右就冇咩味

複式洋房

唔比bb啜多d 奶奶會唔知要造多d奶架。。。埋身bb食到既量正常都會比泵既量更多

複式洋房

ocean洋洋 發表於 17-9-4 18:50
I herb 買,40蚊 ...

請問你飲邊隻?

別墅

Jamingau 發表於 17-10-16 15:10
請問你飲邊隻?

shavatari cardamom

子爵府

回覆樓主

可以考慮食 more milk plus,我第一胎都有食,對我work

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊