母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

bb岀世4日,全埋身餵但每次bb都只系啜15分鐘,就訓著點郁都吾醒訓到下一餐。
但今日去健康院姑娘話啜得太小時間,起碼要有30-45分鐘bb先會夠飽。禁應該跟健康院要啜夠30-45分鐘定由得bb啜15分鐘訓教?

大宅

回覆樓主

要叫醒BB繼續啜

複式洋房

szeue 發表於 17-9-4 21:46
要叫醒BB繼續啜

試過點整都吾醒
整佢咀仔都吾肯開口

子爵府

大廚勳章 睛靈勳章 畀面勳章

Louisebbaby35 發表於 17-9-4 21:31
bb岀世4日,全埋身餵但每次bb都只系啜15分鐘,就訓著點郁都吾醒訓到下一餐。
但今日去健康院姑娘話啜得太小 ...

你間房會呀會太靜/暗? bb著得太暖或包住? 太過舒服,所以bb訓得淋
有無試下用毛巾抹面仔? 同bb講野,叫bb起身食奶? 掃風? 初生bb啜奶慢,如果只啜15分鐘,通常只食到前奶,食唔到後乳d脂肪,就會增重慢呀!

複式洋房

Yanlovesnaz 發表於 17-9-4 22:33
你間房會呀會太靜/暗? bb著得太暖或包住? 太過舒服,所以bb訓得淋
有無試下用毛巾抹面仔? 同bb講野,叫bb ...

依架啜多左5分鐘 但bb每次飲奶前/後都有便便 系咪bb都有食飽?

大宅

Louisebbaby35 發表於 17-9-4 21:31
但今日去健康院姑娘話啜得太小 ...

我囡囡有同樣問題,今天8日大,我D奶流好急好多,其實15mins 一定過100ml(一邊啜,另一邊自然滴出來也過100ml)....大小便次數合格,但健康院指數要每天重0.02kg...但囡囡每天只重0.01kg...於是要2日後返去再見醫生,好煩...

大宅

回覆 day_bo 的帖子

自然滴出來也有100ML 好勁呀. 想請教如果唔食或泵會否塞奶或痛.
你點可以有咁多嘅? 食左乜野?

大宅

yumiee 發表於 17-9-5 23:58
回覆 day_bo 的帖子

自然滴出來也有100ML 好勁呀. 想請教如果唔食或泵會否塞奶或痛.

其實可能是天生多奶,乳腺較發達,我第一胎也是富媽媽。同埋BB出世後3-4hrs內盡快埋身,半夜也要埋身。
我唔敢泵出來,因已好多奶和谷奶,但又冇塞,自然滴出100ml的一邊滴完就冇谷。而啜那邊我就BB一邊啜一邊用手推較實的位置...

複式洋房

day_bo 發表於 17-9-5 22:11
我囡囡有同樣問題,今天8日大,我D奶流好急好多,其實15mins 一定過100ml(一邊啜,另一邊自然滴出來也過10 ...

因為系醫院個時d姑娘都話我奶量都夠,但我揼岀黎就得10幾ml到

大宅

Louisebbaby35 發表於 17-9-6 13:47
因為系醫院個時d姑娘都話我奶量都夠,但我揼岀黎就得10幾ml到

泵出只10ml幾又少左D,但Vv 片popo片數夠嗎?每日體重升得夠嗎?

複式洋房

day_bo 發表於 17-9-6 15:35
泵出只10ml幾又少左D,但Vv 片popo片數夠嗎?每日體重升得夠嗎?

因為我用個隻真空揼 本身無諗住餵人奶所以無買到手揼.電揼
bb每次飲奶都有濕片 每日都有3條以上booboo

大宅

回覆樓主:

咁細要叫醒食奶㗎,因為如果有黃疸會令bb好眼瞓,要食多啲痾多啲先得

複式洋房

QQwing 發表於 17-9-10 18:13
咁細要叫醒食奶㗎,因為如果有黃疸會令bb好眼瞓,要食多啲痾多啲先得

bb每次食奶都會有popo同vv 條片片都重架

大宅

Louisebbaby35 發表於 17-9-10 22:54
bb每次食奶都會有popo同vv 條片片都重架

返咗健康院check黃疸?

複式洋房

QQwing 發表於 17-9-11 00:34
返咗健康院check黃疸?

Check左啦 醫生話ok keep住有入有岀就會隱定

大宅

Louisebbaby35 發表於 17-9-11 09:45
Check左啦 醫生話ok keep住有入有岀就會隱定

別墅

如果沒有黃
濕片 /popo片數夠體重重得理想就沒問題
我個女由出世到依加11 個月LA
都係啜一邊就唔食(5-10分鐘)

民房

回覆樓主

我仔五十幾日了,次次啜五到十分鐘就訓,點整都唔醒,一兩個鐘就要食一次,我都唔知點算好!你宜家點了?

別墅

寒簡耽 發表於 17-11-12 18:51
我仔五十幾日了,次次啜五到十分鐘就訓,點整都唔醒,一兩個鐘就要食一次,我都唔知點算好!你宜家點了?
...

x2 , 同樣問題,啱啱滿月,又係啜唔夠十分鐘就瞓著,掃風都整佢唔醒,隔一兩個鐘又喊肚餓,好難搞

民房

hrsea 發表於 17-12-16 21:11
x2 , 同樣問題,啱啱滿月,又係啜唔夠十分鐘就瞓著,掃風都整佢唔醒,隔一兩個鐘又喊肚餓,好難搞:sweatin ...

我宜家就黎三個月了都係咁,無改變(emoji)(emoji)都係一兩個鐘就要食,啜夠幾分鐘就唔肯啜了,就算係醒緊都係咁

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊