醫護健康

跳至

首頁
12345...10

尾頁

複式洋房

都已經70幾歲,又唔想放棄治療,但政府唔多想買佢醫,點算好?

複式洋房

U3U 發表於 17-9-5 00:41
都已經70幾歲,又唔想放棄治療,但政府唔多想買佢醫,點算好?

去搵私家攞個意見先, 肺癌早期係可以醫好嫁! 但千其唔好䏲馬x慧!

複式洋房

我都覺得可以去搵私家攞多個意見,可以去hkioc睇睇,佢地有幾個教授醫生,應該可以俾到專業意見你

複式洋房

ivy34567 發表於 17-9-5 20:47
去搵私家攞個意見先, 肺癌早期係可以醫好嫁! 但千其唔好䏲馬x慧!
係呀,發現得早係有得醫嫁,所以樓主唔好放棄

水晶宮

回覆樓主:

一定要醫

子爵府

親子王國15週年勳章

如果未申請醫健通就快d 申請,方便私家醫生看病歷。

政府醫院點解唔想醫?我近两年都有長輩要做手术或治癌,我觉得政府醫生比我想象中進取。

大宅

回覆樓主:

我娘年過70,患肺癌四期超過兩年了。現在威爾斯醫院跟進中,食緊最新標靶藥。我及家人很感恩,要陪阿娘開心渡過每一天,不要放棄!

複式洋房

仙兒 發表於 17-9-6 23:10
我都覺得可以去搵私家攞多個意見,可以去hkioc睇睇,佢地有幾個教授醫生,應該可以俾到專業意見你 ...
多謝你既意見,聽日會試試打去問下

複式洋房

Jessie688 發表於 17-9-7 12:17
如果未申請醫健通就快d 申請,方便私家醫生看病歷。

政府醫院點解唔想醫?我近两年都有長輩要做手术或治 ...
醫健通--準備申請呀,政府提出既意見唔進取,好似想放棄咁

複式洋房

mantak 發表於 17-9-7 16:23
我娘年過70,患肺癌四期超過兩年了。現在威爾斯醫院跟進中,食緊最新標靶藥。我及家人很感恩,要陪阿娘開心 ...
很好的呀!! 超過兩年的成績,宜家伯母精神嗎?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

想接受醫治係咪病人本人? 政府果邊點講?

如果佢地真係唔積極未必冇原因... 要睇埋病情, 有冇其他病患, 病人年齡等等而決定用邊種治療方法. 因為治療既副作用影響以好大, 牽連好廣.

你不如搵私家問多個意見. 不過我直覺政府會中肯d, 同埋解釋副作用方面算詳盡.

大宅

U3U 發表於 17-9-7 23:19
很好的呀!! 超過兩年的成績,宜家伯母精神嗎?

醫癌過程中,阿娘病情曾起起伏伏,走到現在,並不容易,但現在她仍行得食得,兩年間見證了兩名孫兒的出生,因標靶藥費昂貴,雖然花了很多金錢,但我及家人仍然覺得十分值得。畢竟生命是最可貴的,你與家人千萬不要放棄,加油!

複式洋房

U3U 發表於 17-9-7 23:13
多謝你既意見,聽日會試試打去問下
有冇去睇到? 有意見拎到嗎?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

一定要醫

伯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主

其實最好問下病人個意願,究竟佢想唔想醫
如果佢本人都唔想就無謂逼佢
我~好~幸~福~呀~

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

咩都唔識 發表於 17-10-28 20:36
其實最好問下病人個意願,究竟佢想唔想醫
如果佢本人都唔想就無謂逼佢

如果佢本人都唔想就無謂逼佢, 我又吾贊同,吾醫一定冇希望,醫都仲有機會

子爵府

會唔會試下中醫

男爵府

2018復活節勳章

一定要醫

珍珠宮

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

珍珠宮

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

首頁
12345...10

尾頁

跳至